- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Juliana in haar werkkamer

De fotocollectie van Polyvisie met haar ruim zeven miljoen afbeeldingen blijft me verrassen. Het is al prachtig om af en toe een mapje te pakken met dia’s en die gewoon tegen het licht te houden. Maar soms is er ook een beetje extra informatie door een vondst. Zoals gisteren bij de foto van Juliana in haar werkkamer.

juliana_1438

Boven staande originele opname van die fotosessie van Juliana in haar werkkamer op Soestdijk had ik al eens gevonden. Tezamen met de andere foto’s uit die fotosessie, waarbij ook foto’s werden gemaakt van Bernhard, is het opgeslagen in een metalen lade van een deelarchief.

Gisteren vond ik echter in een dossiermap onderstaande afdruk van foto 1438 uit dat deelarchief. Het bleek een uitsnede die bedoeld was bedoeld voor uitlening aan een bevriende uitgever.

juliana_01

Achterop de foto staat onderstaande stempel van Polygoon.

juliana_02

Het feit dat de ‘stockfoto’, de foto die voor uitlening werd vrijgegeven, een uitsnede is vind ik apart. De originele opname toont immers meer informatie, bijvoorbeeld het gehele schilderij. De informatie die ik daardoor verkrijg is dat Polygoon een uitsnede bepaalde waarmee de uitgever het maar moest doen. Bij deze foto is dat qua informatie wellicht niet zo’n probleem, het schilderij voegt immers weinig toe. Maar toch vraag ik me af waarom ze het deed.

In deze tijd van digitale materialen zou het wel passen. Ik kan me voorstellen dat de leverancier van een digitale stockfoto deze met een geringe uitsnede beschikbaar stelt. Daardoor kan hij, evenals de bezitter van het negatief in het verleden, aantonen dat hij het origineel bezit en een ander slechts een uitsnede. De hierboven getoonde kopie van het origineel is ook iets uitgesneden en het bestand is vanzelfsprekend een stuk kleiner dan de originele scan.