Britse humor

Britse humor en hun trots

Zoals ik eerder in een bericht opmerkte krijg ik bijna dagelijks mails van Mark, een Engelse vriend uit Foxton. Vrijwel altijd bestaan de mails uit voorbeelden van de ongeëvenaarde Britse humor. Daarbij moet hun regering het vaak ontgelden.

Mark, die zelf een tijd een soort raadslid was in de omgeving van zijn woonplaats, kon eindeloos verhalen over de Britse politiek. Daarbij lag de hilariteit altijd op de doel. Want het werd altijd gebracht alsof een besluit of voornemen iets klunzigs had.

Britse humor in youtube-filmpje

Het mailtje dat ik vanmorgen van Mark kreeg was weer apart. Maar ook toevallig, omdat het aansloot bij een gesprek dat ik gisteren met twee vrienden had over ‘Trots op Nederland’.

Het bericht van Mark bevatte een youtube-filmpje, zie hieronder, waarin enkele voorbeelden van typisch Britse humor worden getoond.

Trots op Nederland

Eerst even over dat ‘Trots op Nederland’. Dat gesprek ging niet over de politieke partij. We spraken over het verkwanselen van Nederlandse bedrijven. Dat is al jaren aan de gang en begon al veel eerder dan de waarschuwing van Jaap Blokker in 2007. Aanleiding was vanzelfsprekend de mogelijke verkoop van KPN.

In het licht van trots hadden we het verder over de vele Nederlandse individuen die vrijwel anoniem over de gehele wereld als experts aan het werk zijn. En als tegenhanger daarvan de verkeerde trots die we hebben voor prestaties van anderen. Ik kom er nog op terug.

Alleen Britten kunnen dat zo doen

Britten, is mijn ervaring, kunnen net zo mopperen op hun regering, land en dergelijke als wij. Maar bij hen zit er vrijwel altijd een relativerende ondertoon in, die vaak verstopt is in die typisch Britse humor.

Het filmpje heet ‘ONLY THE BRITS COULD DO THIS!!!’ en het is helaas inmiddels verwijderd van Youtube

Mark overleden

De mailtjes kwamen geleidelijk met grotere tussenpozen. Af en toe nodigde hij me uit weer een keer naar Foxton te komen. In 2019 leek het er even van te komen. Maar corona en andere redenen hielden dat tegen.

En nu is het te laat. Mark had kanker en overleed op 6 december 2021 in het verzorgingshuis Cherry Hinton Care.

Zie ook het bericht ‘Fuck, een oneerbiedig verhaal

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *