Puur natuur, Konrad bier
Het bezoek aan Konrad bier doet me denken aan John Rutte. Het zal 1990 zijn geweest dat ik met enkele collega ondernemers een bezoek bracht aan distilleerderij Rutte & Zoon. Enthousiast vertelde John Rutte over zijn likeuren. In grote houten bakken langs de muren lag het fruit waar hij zijn likeur mee maakte. Vlak bij een apparaat, of heet dat machine, bij de voordeur stond een bak met sinaasappelen.
We kregen een rondleiding door het bedrijf en John vertelde ons over het productieproces. Terug in de centrale ruimte liep John naar het apparaat en zei ‘morgen ga ik sinaasappellikeur maken’. Hij startte het apparaat en toonde ons een onderdeel van het proces in werking.
Fruit uit het laboratorium
Het bedrijf van John deed me toen denken aan viool bouwen, waarover ik ooit een film maakte met Richard Vierbergen. Ook daarbij wordt met natuurlijke materialen een mooi product gemaakt. Ik was onder de indruk van het ambachtelijke en de echte producten van de ‘likeurfabriek’. En ik schrok een beetje toen ik twee jaar later las dat John zijn familiebedrijf uit 1872 had verkocht.
Een paar jaar daarna sprak ik een oud-medewerker van Bols, bij hun reclamebureau. Ik vertelde hem over mijn bezoek aan Rutte & Zoon. Zijn reactie verraste me, ‘bij Bols heb ik nooit fruit zien binnenkomen’.
Ik keek hem verbaasd aan en reageerde ‘ze hebben toch ook fruitlikeuren?’
‘Ja natuurlijk, maar fruit gemaakt in het laboratorium. Allemaal chemisch’.
Ik kan nog steeds niet geloven dat het waar is. Maar ik zal de waarheid door proeven nooit ervaren, want ik drink geen likeur.
Puur natuur, Konrad bier
Het eerste dat me opviel toen ik vorige week in Tsjechië de brouwerij van Konrad bezocht waren de bergen citroenen en limoenen. Daarmee wordt Konrad Chytron (Radler) gemaakt, werd me verteld. Ik had dat heerlijke, frisse bier van Konrad in Nederland al een paar keer geproefd. Dus ik reageerde enthousiast, waarop me werd gevraagd of ik het productieproces van dat bier wilde zien.
Terwijl we over het fabrieksterrein liepen en fietsten vertelde, in wat wij steenkolen Engels zouden noemen, een Konrad-meisje over wat we zagen. Bij de eigen waterbronnen van Konrad vertelde ze dat vrijwel alle bieren in de wereld rond de 90% water bevatten. En dat de samenstelling van dat water, afhankelijk van de bron, grote invloed heeft op het bier. Verder komen er bij het maken van bier niet heel veel ingrediënten meer bij. Natuurlijk, zuiver bier bestaat uit water, gerstmout, hop en gist.
Konrad bier van eigen hop en gerst
Konrad heeft ook haar eigen hop- en gerst(mout)velden. Bij Konrad blijft het bij de genoemde vier ingrediënten. Door mijn ervaring bij Rutte & Zoon vraag ik me af of andere bieren het ook eenvoudig houden. Of dat ze ingrediënten toevoegen (additieven), al dan niet chemische, om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen.
Ik weet het niet. Maar het verschil met andere bieren proef ik als ik een Konrad biertje drink. Zoals ik eerder schreef, Konrad bier heeft karakter en is zuiver. En als ik aan de citroenen en aan Konrad Chytron denk loopt het water me alweer in de mond.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.