Martijn van der Sande

Vanochtend had Thijs Zonneveld weer een prachtige column in het AD. Dit keer over Martijn van de Sande. Laat ik beginnen met een deel van de column van Thijs:

Klik voor overzichtsfoto

Klik voor overzichtsfoto

Er stond een jongetje op de middenlijn van de Arena. Martijn heette hij, hij speelde in de E1 van Ajax en hij deed mee aan een hooghoudcom- petitie voor jeugdspelers. Een bal danste op zijn voeten. Links, rechts, links, rechts. Een speaker telde mee. 50. 100. 150. 200.

Om het jongetje heen waren de spelers van Ajax en Feyenoord bezig aan hun warming-up. Ze renden heen en weer, ze rekten, ze strekten en ze schoten op de keeper. Een afzwaaier zwiepte door de scheiding van het jongetje. Hij merkte er niets van. De speaker telde door. 300. 400. 500. 600. 700.

De spelers begonnen aan een rondootje, op nog geen twintig meter van het jongetje. Dennis Bergkamp keek toe. Eerst naar zijn spelers, daarna steeds meer naar het jongetje.

800. 900. 1000. De spelers verdwenen naar binnen. De opstellingen werden omgeroepen.

1100. 1200. 1300. Ajax-directeur Edwin van der Sar kwam het veld op, met een microfoon. Hij huldigde Henk, een steward die met pensioen ging. Henk had tranen in zijn ogen en mompelde iets dat op een dankjewel leek.

1400. 1500. 1600. De speaker stopte met tellen. Een man in een pak langs de lijn keek op zijn horloge. het begon een beetje uit de hand te lopen. Maar het jongetje trok zich er niets van aan. Dit was zijn moment. Hier had hij weken naartoe geleefd. Hier had hij dagenlang op het pleintje om de hoek voor staan oefenen.

1700. 1800. 1900. Op de plek waar het jongetje de bal hoog hield begon slijtage te ontstaan. Bruine plekken, losse pollen. De terreinknecht keek wanhopig toe.

2000. 2100. 2200. Het begon er nu echt om te spannen. Volkszanger Peter Beense stond in de startblokken om Bloed, Zweet en Tranen te zingen, de ballenjongens trappelden langs het veld, de spelers verzamelden zich in de tunnel.

2300. 2400. 2500. 2600. 2700. Toen het een paar minuten voor half één was viel de bal op de grond. Het jongetje vond het genoeg. Er moest nog een wedstrijdje worden gespeeld.

martijn_1

Thijs vertelt in zijn column dat het gaat over Martijn die in de E1 speelde. Maar wie is die Martijn. Laat ik beginnen met te zeggen dat ‘het jongetje het niet genoeg vond’, maar dat hij moest stoppen omdat de wedstrijd moest beginnen. Dus wie weet hoeveel verder hij nog was gekomen…

Het jongetje is Martijn van der Sande uit Valkenswaard, geboren op 1 januari 2003. Hij speelde bij voetbalvereniging DBS in Eindhoven. Ook zat hij op voetbalschool Joga Bonito in Eindhoven. In oktober 2012 werd hij gekozen in het selectieteam onder 11 van Jonger Oranje regio Utrecht. Later werd hij gevraagd stage te lopen bij Ajax, waar hij in de E1 speelt.

Ajax was altijd al de favoriete Nederlandse club van Martijn van der Sande. Zijn internationale favoriet is Barcelona. Robin van Persie is zijn favoriete voetballer, maar ook Christiano Ronaldo vindt hij heel goed. Hij heeft maar één hobby en dat is voetballen. Met zo’n hobby heb je natuurlijk maar één ambitie, profvoetballer worden.

Hij heeft het voordeel dat hij als aanvallende middenvelder tweebenig is (of is hij middenvelder omdat hij tweebenig is). We gaan nog wel van hem horen:

Zie hier een filmpje van de dribbelaar Martijn van der Sande en hieronder beelden van het ‘bal hooghouden’ en een interview met Martijn.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Martijn van der Sande

  1. 1

    Hij was Nederlands Kampioen Techniek 7-8 jarigen zie sportpartners.nl en liep eerder stage bij KRC Genk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *