Slakkenslijm in Tsjechië, de pure soort

Twee weken geleden was ik in Liberec om de brouwerij van Konrad te bekijken. In de namiddag van de eerste dag gingen we langs bij familie van een vriend. In de huiselijke sfeer viel me de bijzondere mentaliteit van de Tsjechen weer op, zoals ik dat bij voorgaande bezoeken aan Tsjechië had gezien. Ze zijn stijlvol van de rijkdom van vergane jaren, creatief, muzikaal en bescheiden. Dat laatste wellicht ook door de onderdrukking in de vorige eeuw.

Natuurmensen

Daarbij zijn Tsjechen natuurmensen. Dat werd direct duidelijk toen we over het bier spraken. Van de zuivere waterbronnen van Konrad kwamen we op eten en producten uit de natuur. In het Engels vertelde ik mijn verhaal over de Aloë Vera van La Palma. Geduldig wachtte onze gastheer Branik tot ik was uitgesproken. Daarna gebaarde hij me mee te komen.

Slakkenslijm

Een mandje Afrikaanse slakken.

Een mandje Afrikaanse slakken.

In een soort bijkeuken stelde hij me voor aan een oude vrouw. Ze stond bij een grote metalen bak, waarin haar armen tot voorbij haar ellebogen in een drabberige witte vloeistof waren gestoken. Ze knikte naar me ter begroeting. Branik vertelde dat ze bezig was zalf van slakkenslijm te maken. In het kort legde hij me procedure uit.

Zoals wij in een bepaalde tijd van het jaar bramen plukken, zo zoeken de Tsjechen slakken. Nadat ze er een flink aantal hebben verzameld gaan de slakken in een bak lauwwarm water. Daarna in een melkachtig papje. Daar was de oude vrouw op dat moment mee bezig.

Dat papje is voeding voor de slakken. Ze vinden het heerlijk en genieten volop. Na een bepaalde tijd worden ze eruit gehaald, dan gaan de slakken weer in een bak lauwwarm water. Daarin scheiden ze hun slakkenslijm af. Door de lekkernij van het papje veel meer dan gewoonlijk.

Het slakkenslijm wordt gesteriliseerd en dan kan het transparante slakkenslijm zalfje worden gebruikt. Als ik het goed heb begrepen gebruiken ze het vooral tegen rimpels, het helpt collageen aanmaken. De oude vrouw, die me natuurlijk deed denken aan een eerdere ervaring met natuurmethodes, maakte genoeg om er een klein handeltje mee te hebben in de omgeving vertelde Branik.

Onbekend

Terug in Nederland vertelde ik het verhaal aan een vriendin. Bij het woord slakkenslijm keek ze me al aan of ik op een onbewoond eiland had gezeten.

‘Joh, dat was twee jaar geleden een hype’, vertelde ze, ‘de media stond er vol mee. Slakkenslijm was een wondermiddel dat werkt tegen rimpels en nog zo wat’.

‘Oh’, was alles wat ik uit kon brengen.

‘Filmsterren, modellen en anderen zweerden bij het middel. Dat je dat niet weet’.

Hollywood

slakkenslijmIk dacht terug aan de oude vrouw en aan de Aloë Vera. Als Hollywood het heeft ontdekt is het waarschijnlijk al verprutst, vermoedde ik.
De volgende dag ging ik naar het Kruidvat om te kijken of ze wellicht een product met slakkenslijm hadden.

‘Hebben jullie ook slakkenslijm producten?’, vroeg ik het meisje dat vakken stond bij te vullen. ‘Ja slakkencrème’, antwoordde ze, ‘op de hoek in dat schap daar’. En inderdaad stonden daar witte potjes met een afbeelding van een slak en de tekst ‘Slakkenwonder’.

Ingrediënten

Het overzicht ingrediënten bestond uit een lange lijst chemische termen en het extract van een gewone tuinslak, de Helix Aspersa. Mijn vermoeden was juist. Evenals bij veel andere westerse fabrieksproducten was er waarschijnlijk een minimale hoeveelheid van het werkzame ingrediënt, in dit geval slakkenslijm, gebruikt. En daarbij waren allerlei andere ingrediënten toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen, de kleur meer wervend te maken en het volume te vergroten.

Meer informatie:

  • Beauty blogsite met info over slakkenslijm. Er wordt gesproken van stress waardoor slijm wordt geproduceerd. Mij werd verteld dat de melkachtige pap in Tsjechië voeding was.
  • Een blog over rimpels en de gladde huid van Katie Holmes
  • Nog een ‘gezondheids’site over slakkenslijm
  • Reacties op uitzending over slakkenslijm op website van TROS Radar
  • Een informatieve, uitgebreide site over slakken
  • En hieronder een leuke uitzending van de keuringsdienst van waarden, waarin kinderen op zoek gaan naar de waarheid achter producten. In dit geval een aflevering over slakkenslijm.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *