Radler zelf maken

Radler proeverij

Het begon twee weken geleden. Rob belde, hij wist dat ik werkzaamheden doe voor Konrad Nederland. Hij was in Engeland geweest en vertelde over Foster Radler, een limonade biertje van Heineken. Het is daar sinds februari op de markt.

Tjechische Radler

Konrad Chytron

Konrad Chytron

In Tjechië zijn heel veel biermerken die Radler aanbieden. Konrad heeft er ook één, maar die noemt het gewoon Konrad Chytron. En we hadden in Nederland de afgelopen weken de berichten over het succes van Amstel Radler. Het is door succes niet meer leverbaar.

Ik belde Erik, een vriend die van bierontdekkingen houdt, en vertelde hem onder andere het bericht van Rob. Afgelopen dinsdag belde Erik me terug. Zijn zus had nog zes flesjes van Amstel in de koelkast staan. Hij zou zelf achter Warsteiner Radler aangaan. Als ik met Rob iets zou regelen en een paar flesjes Konrad Chytron meenam zouden we vrijdagavond een proeverij kunnen houden.

Radler proefavond

Gisterenavond zaten we bij elkaar in de tuin van Erik. Rob, Kenneth (een vriend van Erik), Petra (de zus van Erik), John, Erik en ik. Op de grote houten tuintafel stonden zes flesjes Radler van Amstel, zes van Warsteiner en twaalf Konrad Chytron. Kenneth had via een Poolse relatie zes flesjes van Carlsberg uit Polen geregeld.  Rob had ook acht flesjes Foster Radler bij zich, waarvan hij niet wilde vertellen hoe hij die in Nederland te pakken had gekregen. Erik had tenslotte ook nog zes flesjes Grolsch Lentebok gekocht. Die konden volgens hem even goed voor Radler doorgaan (ik zou voor hun Stenders hebben gekozen).

Ik kan hier een verslag geven van de avond. Maar het was vooral gezellig en de proeverij een excuus. En de meningen over de bieren waren nogal verdeeld. Wel waren we het erover eens dat in het algemeen vergelijken eigenlijk niet mogelijk is. Omdat het een vergelijking van grapefruit-, limoen-, citroen- en overige samenstellingen zou zijn. Het zou een appels- en perenvergelijking zijn.

Radler is limonade biertje

Radler is immers een drank dat bestaat uit bier met limonade. Oorspronkelijk was de verhouding 50-50, maar tegenwoordig wordt ook 60% bier tegen 40% veel gebruikt. En de limonade bestaat uit allerlei mogelijkheden.

De eerste Radler in 1892 bestond uit bier met citroenwater. Water waarin een verse citroen was uitgeperst. Later kwamen er varianten met andere fruitwaters of limonades. De toevoeging aan bier hing vooral af van de beschikbaarheid en cultuur.

De bier- met limonadedranken verspreidden zich na 1892 over de wereld. In Duitsland en omgeving werd het Radler, in Engelse landen Shandy, in Franse landen Panaché. In andere landen kreeg het weer andere namen. Er kwamen ook varianten van bier met ander zoet die eigennamen kregen, denk aan Sneeuwwitje (bier met 7-up).

DIY Radler

De huidige door fabrikanten aangeboden limonade biertjes zijn niets meer dan het overgenomen handwerk van de barkeeper. Toen ik jaren geleden een Radler bestelde in Tjechië nam de bardame eenvoudig een groot glas, vulde dat tot de helft met tapbier, deed er water bij en perste er een citroen in uit.

Als je dus een biertje neemt en daar zelf citroenwater aan toevoegt krijg je wat nu ineens als nieuw wordt vermarkt. Maar wat al meer dan honderd jaar bestaat.

Experimenteren

Dit wetende gingen we aan het eind van onze proeverij nog even experimenteren met gewoon bier. In dit geval met de Grolsch biertjes die Erik in huis had. Meest bizarre smaakcombinatie vond ik die met appels; Petra vermaalde de appels in een blender.

Vanzelfsprekend liep dat gerommel met ingrediënten uit de hand. Enige kwalijke gevolg, afgezien van de rommel, was dat John misselijk werd. Al die verschillende ingrediënten gecombineerd in een maag, of waar al die sappen dan ook samenkomen, was bij hem verkeerd gevallen.

Vervolg: Radler en Gele Peter (over geschiedenis van Radler)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *