Radler en Gele Peter

(vervolg van bericht gisteren over Radler proeverij)

Je kunt je afvragen of, bij een product dat al 5000 jaar bestaat, nooit eerder fruit is toegevoegd op een manier die nu al tientallen jaren Radler wordt genoemd. Wellicht was het voorstel van Georg Körber citroenwater bij het bier te doen, vanuit dat oogpunt, niet echt bijzonder.

Geschiedenis van Radler

Oprichtingsakte van de Wielervereniging 13 Juni 1892.

Oprichtingsakte van de Wielervereniging 13 Juni 1892.

Tijdens één van de oprichtingsvergaderingen in 1892 van de Wielervereniging Schweinfurt (Duitsland) in Gasthaus Einhorn liepen de gemoederen hoog op. Georg Körber, later de eerste secretaris van de R.V. 92 (Radfahrer-Vereinigung), stelde voor citroenwater in het bier te doen om het bier, dat rijkelijk stroomde, te verdunnen. En de aanwezigen direct een frisse kop te bezorgen.

Schweinfurt, een Rijksstad met een rijke geschiedenis, was in die tijd bijzonder sportief actief. Naast allerlei andere sporten was ook het moderne wielrennen populair. In 1892 werd het initiatief genomen om de vrijwillige clubjes in de stad te bundelen in één wielervereniging.

Radler wordt een traditie

De frisse biermix van Georg Körber werd een traditie van de club en verspreidde zich onder wielrenners in de omgeving. Lange tijd was het een drankje dat voornamelijk door fietsers werd gedronken. Wanneer de biermix de naam Radler (fietser) kreeg is niet helemaal duidelijk. Maar de naam Radler werd beslist eerder gebruikt dan onderstaande, veel gebruikte, anekdote wil doen geloven.

Vooral een PR-verhaal

Het verhaal over de oorsprong van Radler is onzin. Het kan hebben plaatsgevonden, maar het mixen van bier met citroenwater was al niet ongebruikelijk onder fietsers. De kroegbaas had er ongetwijfeld van gehoord. Hij gebruikte het mogelijk toen de situatie zich voordeed. Daarna is het geromantiseerd door bijvoorbeeld de PR-afdeling van Amstel.

Amstel Radler is geïnspireerd op een 100 jaar oude Beierse traditie. Op een zonnige middag in juni 1922 werd in Zuid-Duitsland een grote fietstocht georganiseerd waaraan meer dan 13.000 fietsers meededen. Het café van Franz Xavier Kugler was gelegen aan de route. Hij kreeg het zo druk dat zijn bier op dreigde te raken. Dit kon hij niet laten gebeuren en bedacht een extra verfrissende oplossing. Hij mixte zijn pils met sprankelend citroenwater.
“Speciaal voor de fietsers”, zei Kugler en hij gaf zijn dubbel verfrissende mix dan ook de naam Radler.
(van site Amstel over Radler)

Gele Peter

Toen ik dertig jaar geleden ging golfen was het ineens gebruik om na afloop van een flight een ‘gele peter’ te nemen om het verloren vocht aan te vullen. Het bestond uit een groot glas gevuld met 50% bitter lemon en 50% jus d’orange.

Als ik het wel eens buiten de golfbaan bestelde, moest ik de barman uitleggen wat het was. Ik kan me voorstellen dat, doordat meer mensen het buiten de golfbaan bestelde, het nu wel algemeen bekend is. Maar het was ooit een typisch, verfrissend golf drankje, zoals Radler ooit begon als drankje voor fietsers.

Rooie Annie en een waarschuwing

Een tijdje later dan de Gele Peter kwam ook Rooie Annie in zwang op de golfbaan. Een drankje van 50% bitter lemon en 50% Cassis.

Een Gele Peter is echter veel frisser. Maar let op!!! Altijd eerst de jus d’orange in het glas, daarna bitter lemon naar smaak toevoegen. Is dat belangrijk? Ja, let er op. Veel barmannen hebben een klein flesje bitter lemon met vaste inhoud. Die gooien ze het liefst als eerste leeg en vullen dan uit een kan jus d’orange bij. Nog ervan afgezien dat het wellicht anders mixt, overheerst dan de bitter lemon.

Heineken

We hoeven nu alleen nog maar te wachten tot Heineken de Gele Peter in een flesje doet en de naam ‘Gele Peter’ claimt. Want hoewel ‘Golfer’, anders dan ‘Radler’, een internationaal gebruikte naam is en daardoor interessanter, zal het vastleggen daarvan tegenwoordiger een stuk moeilijker zijn.

In diverse landen probeert Heineken de naam Radler vast te leggen als merknaam. En daarmee het gebruik door andere bierbrouwers te verbieden. Een belachelijke gedachte natuurlijk. Radler is al jaren de roepnaam in buitenlandse cafés ten oosten van ons land voor een biertje met een toevoeging van fruitwater. Zo’n naam leg je niet vast.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *