Vetluis in je wasmachine
Het was een lucht die ik een paar jaar geleden al eens bij een vriend thuis had geroken. Twee weken geleden rook ik het weer in een handdoek bij een vriendin. Een doordringende, warm vettige geur van licht bederf. Zal ik er iets van zeggen, dacht ik. Ik besloot het niet te doen. Nog niet. Ik wilde eerst kijken of ik er achter kon komen wat het was.
Gisteren sprak ik mijn schoonzusje. Ze is een wonder in de keuken en maakt met eenvoudige ingrediënten de prachtigste gerechten. Daarnaast is ze een wandelende huishoudencyclopedie. Ik legde haar de situatie voor.
‘Geen zweetlucht, die is scherper en dun’, zei ik,’maar een donkere geur, die als een vettige deken over de lucht hangt’.
‘Oh’, reageerde ze, ’je bedoelt vetluis’.
Ik keek haar verbaasd aan. ‘Vetluis’, herhaalde ik haar antwoord.
‘Ja, dat krijg je van zeepresten die achterblijven in de wasmachine als je hoofdzakelijk op lage temperaturen wast. Het wordt ook wel zeepluis genoemd of wasluis. Het is een bacterie die leeft van die zeepresten en als een vettige smurrie in je wasmachine huist. Haal maar eens een vinger langs de rubberen rand van de deurafsluiting’.
Met de gedachte ‘nooit te oud om te leren’ reed ik naar huis. Vetluis. Ik had er nog nooit van gehoord.
Thuisgekomen startte ik de computer en tikte ‘vetluis’ in bij Google. Het resultaat? Bijna 175 miljoen hits. Wasluis gaf het reusachtige aantal van meer dan 6 miljard hits. Beide woorden waren me zo onbekend en leken me dat ook voor anderen, dat ik ook bladluis intikte. Want wie heeft daar niet van gehoord. De bladluis kwam echter niet eens tot 80 duizend. Deze bekende luis kwam niet eens in de buurt van de zeepluis, die veel minder scoorde dan de vetluis en wasluis. De zeepluis scoorde met 3 miljoen hits toch ruim 38 keer zoveel hits als de bladluis. Maar toen ik aanhalingstekens om de “wasluis” zette waren het nog slechts 8700 hits.
De wasbacterie
oorzaak
Maar met de Google scores krijg je de vieze lucht niet uit je was. De was- of zeepbacterie, duidelijker namen dan vetluis, nestelt zich in de wasmachine door verschillende en een combinatie van oorzaken. Het beestje is gek op wasmiddelresten, huidschilfers, haren, lichaamsvetten, organische resten en andere lekkernijen. Doordat veelal, zeker bij moderne wasmachines, op lagere temperaturen wordt gewassen overleeft de griezel.
conclusie
Een logische conclusie uit de oorzaken is regelmatig op hogere temperaturen te wassen. Huidschilfers, lichaamsvetten en dergelijke zijn vanzelfsprekend moeilijk te voorkomen. Wasmiddelresten zijn te verminderen door minder wasmiddel te gebruiken, maar wat is te veel en wat te weinig.
aanbevelingen
Er worden door meerdere instanties aanbevelingen gedaan. Tips en trucs waarmee de bacterie, en daarmee de onwelriekende lucht, wordt verdreven. Helaas zijn deze remedies, zelfs van organisaties waarvan je een zekere deskundigheid mag verwachten, niet allemaal even verstandig. Sommige tasten het afsluitrubber van je wasmachine aan, andere het metaal van je wasmachine.
wat werkt
Het lijkt een kwestie van ‘trial and error’. Mijn schoonzus heeft geen last van vetluis. Maar ze was eens per maand een was van oude handdoeken op 90 graden met een wasmachinereiniger op basis van citroenzuur. En haalt handmatig een vochtige doek met die wasmachinereiniger langs de rubberafsluiting van de deur.
Een leuke remedie las ik op internet. Daar schreef iemand dat hij in het voorjaar lieveheersbeestjes in zijn wasmachine zet en deze twee dagen laat rondlopen. De beestjes eten de vetluis (wasbacterie). Na gebruik kun je ze er volgens de man gewoon weer los laten in de natuur.
Mijn conclusie over de vetluis
Zoals gezegd vind ik het vooral leuk dat ik wat nieuws hoorde, omdat ik nog nooit had gehoord van het alledaags beestje in de wasmachine. Terwijl, als je er bij stilstaat, het heel logisch is dat ook daarin bacteriën zitten. Zoals ze ook schrikbaren veel schijnen voor te komen op het scherm van de smartphone en tablet en op het toetsenbord van de computer.
En de vriendin? Ik heb afgelopen week in haar wasmachine gekeken. Die ziet er schoon uit. Zelfs het afsluitrubber, terwijl de bacterieaanslag daar het eenvoudigst te zien is. En het onderwerp nog niet ter sprake gebracht…
Meer informatie:
- Googlen op vetluis, wasluis e.d. levert al veel mogelijkheden
- Wiki over vetluis
- Een website met huishoudelijke informatie, o.a. over wasluis, vetluis en vieze was
- Het gezellige huishoudclubje met tips om de wasmachine schoon te maken
- En natuurlijk mag Trafassi niet ontbreken met Wasmasjien (Youtube)
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.