Het muggen lapje, de Kite Patch

Toen ik een paar maanden geleden voor het eerst over de Kite Patch, een muggen lapje, hoorde dacht ik ‘slim bedacht’. Ik vind niets vreemd. Mijn omgeving dacht dat het een flauwekulproduct was. Bij het zien van de foto was mijn reactie ‘slim vormgegeven’.

Nadat erbij werd verteld dat ze via crowdfunding 75.000 dollar zochten voor verdere ontwikkeling, kwam even de gedachte aan een ‘slim trucje’ op. Maar die was al snel weer weg.

Het muggen lapje

Malaria bescherming in Oeganda

Malaria bescherming in Oeganda

De Kite Patch, letterlijk vertaald ‘vlieger lapje’, is een muggen lapje dat je als een pleister op je kleding plakt. Daarna ben je twee volle dagen vrij van muggen. En van ziekten die door muggen worden overgedragen. Dat laatste maakt dit muggen lapje ideaal ter bescherming tegen malaria in Afrikaanse landen.

Voor persoonlijk gebruik

Het muggen lapje verspreidt niet-toxische verbindingen die de persoon die de Kite Patch draagt onzichtbaar maakt voor muggen. Daarbij zijn de kosten van de Kite Patch een stuk lager dan die van bestaande, giftige afweermiddelen. Deze bestaande middelen bieden een sterkere bescherming.

Maar ze zijn vaak niet geschikt voor persoonijk gebruik, oftewel gebruik op de persoon. Spuitbussen zijn bedoeld om in een ruimte te sprayen. De Kite Patch is wel geschikt voor persoonlijk gebruik. Voor iedereen. Zelfs voor gevoelige doelgroepen als baby’s, zwangere vrouwen en ouderen.

Populair als een polsbandje

Het slimme, kleurrijke ontwerp van het muggen lapje is bedoeld als de bekende polsbandjes. Je kent ze wel die polsbandjes van bijv. borstkanker, pink ribbon, respect, power balance. Of het gele kankerbandje van Lance Armstrong waarmee de bandjeshype begon.

Ze moeten een effect creëren van betrokkenheid, trots, verantwoordelijkheid, kracht en veiligheid bij de drager, dat ook niet-gebruikers inspireert. En dat wil het muggen lapjes dus ook.

Crowdfunding

De ontwikkeling van de Kite Patch is mede gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation, dat veel medische projecten gericht op ontwikkelingslanden ondersteund. Maar nu moet het muggen lapje worden verspreid en in het veld worden getest. Voor de eerste test in een testgebied in Oeganda was de 75.000 dollar nodig. Daarmee zou ruim 1 miljoen uur bescherming tegen muggen worden gegeven.

Bezoekers van de crowdfunding site ‘Indiegogo’ konden uit diverse pakketjes en programma’s kiezen. Daarbij kreeg de koper (alleen in de V.S.) evenveel muggen lapjes als er gekocht werden voor verzending naar Oeganda. Inmiddels is de crowdfunding gestopt, als ik het goed begrijp.

Zelfs het hogere doel van 400.000 dollar is gehaald. Daarmee kan een derde testgebied worden bevoorraad met tegen de 100.000 Kite Patches (voor ruim 4 miljoen uur bescherming), een paar laptops en overig materiaal voor het vastleggen van onderzoekgegevens. Bij het stoppen van de crowdfunding stond de teller op 557.254 dollar.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 september 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *