De duurste grammetjes op aarde

Het is crisis, we moeten bezuinigen. Sommige mensen moeten elk dubbeltje omdraaien, anderen elke euro. Velen pijnigen zich over de vraag over hoe het verder moet met de economie, met de bezuinigen of het eigen huishoudboekje.

Aan de andere kant verwisselen voetballers voor vele miljoenen van club en gaan luxe artikelen als warme broodjes over de toonbank. Die luxe artikelen waar we dan aan denken zijn niet per se de duurste producten. Helemaal niet als we ze terugbrengen tot de duurste grammetjes.

De afgelopen week werd het inkomen van Gareth Bale vergeleken met producten (bijv in de Mirror). Dan lazen we dat hij met 1 minuut inkomsten bijvoorbeeld 1000 pakjes thee kan kopen. Maar wat als we een vergelijking maken naar duurste grammetjes ?

Gareth Bale

Gareth Bale is door Real Madrid van Tottenham Hotspur gekocht voor 101 miljoen euro. Bale weegt, naar beneden afgerond, 73 kilogram. Dat betekent dat er voor het lichaam dat zijn voetbalkunsten moet uitvoeren 1.383 euro per gram is betaald. Dat maakt hem per gram duurder dan de hoorn van een neushoorn, maar voordeliger dan LSD.

Rolls Royce

Bij dure auto’s denken we nog steeds aan de Britse Rolls Royce, die overigens sinds 2003 door BMW’s Rolls Royce Motor Cars wordt gebouwd. Maar Rolls Royce is al lang niet meer de duurste auto. En een nieuwe Rolls is ook nooit zo duur geweest als de 5,6 miljoen euro die werd betaald voor de Rolls Royce 10hp Two-Seater uit 1904. Dat wagentje van 740 kg bracht dus 7,5 euro per gram op tijdens een veiling van Bonham Veilingshuis in december 2007.

Dat was overigens niet de duurste klassieker die tijdens een veiling van eigenaar verwisselde. Dat was de Ferrari 250 GT SWB California Spyder uit 1961 van de acteur James Coburn. Coburn verkocht zijn Ferrari voor 7 miljoen euro, na aftrek van veilingkosten, aan de radio DJ Chris Evans en ving daarmee voor de 1100 kg zware auto circa 6,3 euro per gram.

Bugatti Veyron

De duurste nieuwe auto is op dit moment de Bugatti Veyron. Voor 1,8 miljoen euro kun je hem ophalen bij Pon’s Automobielhandel in Leusden. Als je hem op afbetaling per gram kunt kopen, moet je de eerste keer 80 eurocent betalen voor deze sportwagen van 2080 kg.

Juwelen

Ook juwelen hebben de naam duur te zijn. We denken dan vrijwel direct aan diamanten. Of aan parels. Eigenlijk mag en kun je ze niet vergelijken, zoals we ook appels en peren volgens de uitdrukking niet mogen vergelijken. Parels worden in de natuur gemaakt door oesters wanneer deze zich met parelmoer proberene te beschermen tegen indringers. Diamanten daarentegen worden uit steen gehakt, om het oneerbiedig te zeggen. Daarna worden ze geslepen. Bij de prijs van beiden wordt bij parels gekeken naar de zeldzaamheid en glans; bij diamanten naar het handmatige slijpwerk, de kleur en de karaat waardering.

Diamanten bikini

Het duurste juweel is momenteel een bikini van diamanten. Het is ontworpen door Susan Rosen en Steinmetz. Voor de prijs van 23 miljoen euro kun je het kopen bij Steinmetz. Het sierraad bestaat uit diamanten die in gewicht verschillen. Zo is er een 51 karaats D Flawless in peervorm geslepen diamant, een 30 karaat diamant als Emerald geslepen, twee 15 karaats ronde diamanten en twee 8 karaat kleine peertjes. De diamanten zijn in platina gezet. Eén karaat diamant is 0,2 gram. We kunnen dus het gewicht van, in ieder geval de diamanten, is. De producent vermeldt echter dat de bikini 150 karaats is. Het diamantdeel van de bikini weegt dus 30 gram. De gramsprijs wordt daarmee 767.000 euro.

Marktprijs

Er zijn goedkopere voetballers. Als je de gemiddelde prijs in Nederland bekijkt dan schrik je en ga je liever in de zorg werken. De auto’s op veilingen moeten het van zeldzaamheid hebben en van ‘wat de gek ervoor geeft’. En ook diamanten zijn vele malen goedkoper dan de door marketing opgeklopte prijs van de diamanten bikini.

Dus kijk ik nu naar producten waarvan een marktprijs bekend is en die geldt voor al die producten. Vind je bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Griekenland een knol van de saffraankrokus met bloem, dan kun je weten wat het je opbrengt. De prijs voor een gram saffraan is namelijk op dit moment 8 euro per gram.

De kans dat je zo’n bloem van de saffraankrokus vindt is overigens klein. De knollen komen bijna niet meer in het wild voor. En het dure deel van deze specerij is slechts gering aanwezig in een bloem. Elke bloem heeft slechts één string van de culinaire saffraan, dat gebruikt wordt om kleur en smaak toe te voegen aan levensmiddelen. Er moeten duizenden bloemen worden geplukt voor een onsje saffraan.

De marktprijs van een product varieert op basis van vraag en aanbod. Zoals we weten van de goudprijs, die nog wel eens bij het journaal wordt gemeld. Maar ook andere factoren beïnvloeden de prijs, zoals we zien bij de olieprijs. Oorlogen, productiekosten, zeldzaamheid en dergelijke hebben allemaal hun invloed op de marktprijs.

De vijftien duurste producten

Opdat je zelf kunt kijken waar Gareth Bale staat in de lijst van dure producten of je eigen gramsgewicht kunt berekenen aan de hand van je jaarsalaris hieronder een lijst van de vijftien duurste grammetjes (Saffraan staat overigens op plaats 16).

Bij de prijsbepaling ben ik soms uitgegaan van een gemiddelde over een jaren, vanwege de hierboven genoemde beïnvloedingen van de marktprijs. Daarnaast zijn er, bijvoorbeeld op de goudmarkt, inkoop- en verkoopprijzen. En de marktprijs kan per land verschillen, dan is Nederland uitgangspunt geweest.

15. Goud 40 euro per gram  Goud
14. Heroïne 41 euro per gram  Heroïne
13. Rhodium 43 euro per gram  Rhodium
12. Platina 45 euro per gram  Platina
11. Cocaïne 60 euro per gram  Cocaïne
10. Methamfetamine 75 euro per gram  Methamfetamine
09. Neushoorn hoorn 80 euro per gram  Neushoorn
08. LSD 2.000 euro per gram  LSD
07. Plutonium 3.000 euro per gram  Plutonium
06. Painiet 6.500 euro per gram  Painiet
05. Taaffiet 15.000 euro per gram  Taaffiet
04. Tritium 23.000 euro per gram  Tritium
03. Diamant 40.000 euro per gram  Diamant
02. Californium 20 miljoen euro per gram  Californium
01. Antimaterie 19 miljard euro per gram  Antimaterie

 

Antimaterie

Antimaterie is een beetje apart product natuurlijk. Maar wetenschappers zijn het er over eens dat antimaterie het duurste product op aarde is. De prijsschattingen verschillen nogal. Nasa schatte het in 1999 op 62 biljoen dollar. Gerald Smith, de voorzitter van het PAP (Physics and Antimatter Project) ging in 2006 uit van 250 miljoen dollar per 10 milligram, oftewel 25 miljard dollar. Omdat het de meest recente schatting is heb ik deze maar aangehouden.

Het boek “Het Bernini Mysterie” van David Baldacci gaat over de diefstal van een cilinder Antimaterie uit een laboratorium van CERN. Op luchtige wijze geeft het verhaal uitleg over antimaterie.

Overigens staat saffraan op de 16e plaats met 8 euro per gram.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 september 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *