Homoseksuele voetballers

Afgelopen maandag zei René van der Gijp in het programma Voetbal International: ‘Als je homo bent, ben je na je 14e wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar’. Wellicht had hij het iets minder generaliserend kunnen formuleren, maar dit is de stijl van het programma. Het enige zwakke van René van der Gijp is dat hij zijn uitspraak naderhand terugnam.

Hij heeft volgens mij namelijk gelijk. De meeste mensen met een homoseksuele geaardheid houden niet van voetbal. Dat betekent dat, als 1 op de 10 mannen zo’n geaardheid heeft, die verhouding bij het voetbal lager ligt. En het is onzin om, wanneer wordt geconstateerd dat die verhouding bij voetbalclubs 1 op 70 mannen is, actie te ondernemen. Dat zou hetzelfde zijn als bij dameskappers, waar wellicht 9 op 10 mannen de voorkeur geeft aan hetzelfde geslacht in de slaapkamer, actie te voeren om meer hetero dameskappers te krijgen.

Er blijken bij de paar homoseksuele voetballers er enkele te zijn die moeite hebben met ervoor uit te komen. Dat uit de kast komen vind ik zo’n onzin in dit verband. Uit de kast komen doet de jongen (of het meisje) die ontdekt dat hij een seksuele voorkeur heeft voor geslachtsgenoten en daar, voor zover dat mogelijk is, vrede mee heeft. Evenals een hetero niet rond gaat bazuinen dat hij hetero is, hoeft een homoseksueel dat van mij ook niet te doen. Ik hoef niet te weten wat iemand in zijn slaapkamer doet, niet met wie en niet van welk geslacht.

Vervelender dan te weinig homo’s op het voetbalveld vind ik de noodzaak die homo’s, overigens slechts een klein deel van hen, lijken te hebben hun geaardheid te pas en te onpas te etaleren en/of verkondigen. Bij dat groepje dat het nodig vindt hun seksuele geaardheid van de daken te schreeuwen vermoed ik seksuele frustratie en schuldgevoel. Hun geaardheid op zich is niet het probleem, maar de problemen die ze zelf nog met hun geaardheid hebben.

Misschien moet die minderheid binnen de groep homoseksuele medemensen gewoon weer even de kast in. Dan kunnen ze wellicht de rust vinden zichzelf werkelijk te accepteren, in plaats van alleen hun seksualiteit. Als ze daarna uit de kast komen zou dat voor hen en de samenleving een stuk plezieriger zijn.

Ja, gelukkig zit er een knop op de tv. Daarmee kan in ieder geval de nationale flikkerparade buiten mijn zicht plaatsvinden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *