Double Dutch touwtje springen
Een half jaar geleden schreef ik over Ronald, een oud klasgenoot in Californië. Die berichten gingen over touwtje springen, zijn ideeën over gezondheid, afslanken en dergelijke. Vorige week berichtte Ronald dat hij enkele van die berichten had herlezen. Hij vertelde nog enkele nieuwtjes over fitness in Californië, naast persoonlijke en algemene informatie.
Eén van de dingen die hij vertelde vond ik bijzonder leuk, namelijk de naam van touwtje springen met twee touwen. Dat heet Double Dutch. Ik wist al dat het een uitdrukking is die in Amerika betekent dat twee of meer voorbehoedsmiddelen tegelijkertijd worden gebruikt, meestal een condoom en de pil. Het is wellicht leuk om te achterhalen waarom het zo is genoemd.
Maar hier gaat het om Double Dutch touwtje springen. Daarbij heb je twee draaiers, twee touwen en een springer. Als de twee touwen eenmaal draaien, in de zogenaamde eiklopper beweging, springt de springer in de draaiende touwen.
Double Dutch touwtje springen
De geschiedenis van Double Dutch in Amerika gaat terug naar de oorsprong van New York. De Nederlandse pioniers die neerstreken aan de Hudson Rivier en daar Nieuw Amsterdam te stichtten, hadden het meegenomen uit Nederland. Toen de Engelsen kwamen zagen zij de kinderen het touwspel spelen en zij noemden het Double Dutch.
Het was door de tijd met vlagen populair. In New York was het in het begin vooral populair onder de Afro-Amerikaanse kinderen, die erbij zongen en op de maat touwtje sprongen. Geleidelijk verplaatste het Double Dutch touwtje springen zich naar de stedelijke gebieden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het weer even een echte hype. Maar daarna kwam het in een dip, mede omdat er nauwelijks meer ruimte was voor kinderen om te spelen.
Double Dutch leeft op in 70-er jaren
Rond 1970 was er weer een opleving in New York. Dat bracht politieagent David Walker in 1973 op het idee een competitie te starten. Samen met zijn collega Ulysses Williams werkte hij zijn idee uit en op 14 februari 1974 werd het eerste Double Dutch touwtje springen toernooi gehouden in hun wijk in New York. Er deden bijna 600 kinderen mee, die waren ondergebracht in diverse leeftijdscategorieën.
Het jaar daarop was het al een toernooi waaraan ook andere wijken in New York deelnamen. Geleidelijk groeide het tot een nationaal toernooi, waarvoor elk jaar honderdduizend jongens en meisjes op scholen en in buurthuizen. De winnaars van het toernooi worden uitgezonden naar Double Dutch touwtje springen toernooien die over de hele wereld worden georganiseerd. In 1973 had Walker direct de Amerika Double Dutch Bond opgericht, waarvan hijzelf tot 1992 voorzitter was. Ook startte hij de Internationale Double Dutch Federatie.
Evenals bij gewoon touwtje springen, zie bijv. de website van Buddy Lee en zijn demonstratie’s op Youtube, heeft Double Dutch zich ontwikkeld. Er zijn mede op initiatief van Walker allerlei oefeningen bedacht. Zoals we dat ook kennen bij turnen, kunstschaatsen en dergelijke zijn die deels verplicht tijdens officiële wedstrijden, naast de vrije stijl.
Double Dutch in muziek en film
In 1981 maakte Frankie Smithhet liedje ‘Double Dutch Bus‘, het maakte Double Dutch touwtje springen populair in de popcultuur van New York. Er kwamen meer vormen. Vormen zoals we die bijvoorbeeld vorig jaar zagen in Holland’s Got Talent, toen de DDF Crew in de finale kwam met hun act rond touwtjespringen.
In 1983 maakte Malcolm McLaren, onder andere de ontdekker van de Sex Pistols, het album Duck Rock met het lied ‘Double Dutch‘. McLaren, eerder de man achter de New York Dolls, maakte een clip die ook bijdroeg aan de populariteit van het Double Dutch touwtje springen.
In 2007 maakte regisseur Paul Hoen, een Amerikaan met ongetwijfeld Nederlandse wortels, voor Disney de film Jump In (inspringen). De film zorgde voor een verdere opleving van het Double Dutch touwtje springen bij jonge kinderen. Hoen won diverse prijzen voor de vele kinderfilms die hij maakte.
Na 1974 is Double Dutch populair geweest met wisselende belangstelling. Maar sinds 2009 is het volgens velen niet meer weg te denken. Doordat het in diverse groepen (pdf 05,mb) van de Amerikaanse samenleving is opgenomen, als sport, fitness, tijdverdrijf.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.