iPhone 5s met je vingerafdruk

iPhone 5s met je vingerafdruk in de titel? Ik weet dat in ieder geval twee partijen dit bericht lezen. Helemaal zeker weet ik dat natuurlijk niet. Maar de kans is groot. Want meer nog dan we denken te weten, worden we in de gaten gehouden door daartoe, al dan niet bevoegde, instanties. Wat Edward Snowden en anderen naar buiten brachten is slechts een topje van de ijsberg.

Meer nog dan wat er aan gegevens wordt verzameld zou ik me, voor wie het onderwerp beangstigend vindt, me afvragen waar de paranoïde verzamelwoede van de instanties vandaan komt. Dit omdat paranoia een psychiatrisch aandoening is, een waandenkbeeld, die bij een mens wellicht controleerbaar is maar niet bij een organisatie als de NSA of een Amerikaanse regering.

En ik zou me verdiepen in de technische mogelijkheden van die iPhone 5 met je afdruk. Want dat is de aanleiding voor dit bericht.

iPhone 5s met je vingerafdruk

iphone 5s met je vingerafdrukDat ik hier nu over schrijf komt door de iPhone 5s die vandaag op de markt komt, te beginnen in Amerika en Australië. Er wordt door sommigen bijna hysterisch gereageerd op de functie waarmee deze iPhone 5s met je vingerafdruk wordt ontgrendeld in plaats van met een pincode.

Er zijn Apple-freaks en andere mensen die deze telefoon niet willen aanschaffen vanwege de vermeende spionagemogelijkheden. Terwijl die vingerafdruk-toepassing bijna vooroorlogs is, in het licht van de vele andere beschikbare mogelijkheden die organisatie tegenwoordig hebben.

Andere mogelijkheden

Ik kan niet in detail vertellen over de vele technische mogelijkheden die er zijn om mensen te volgen, af te luisteren etc. etc. en hoe deze toepassingen, al dan niet wettelijk toegestaan, al worden gebruikt. Beter dan je daar bang of kwaad over te maken, kun je je afvragen of jij iets te verbergen hebt. Want ondanks alle politieke reacties, kamervragen en dergelijke zie ik het niet gebeuren dat de waarheid erover boven tafel komt of de praktijken worden verminderd of gestopt.

Rond de problematiek van afluisteren, dataopslag en dergelijke, door instanties als NSA en AIVD en wellicht ook door de Facebooken en Googles, zijn allerlei vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Paranoïde

Is bijvoorbeeld de verzamelwoede paranoïde. Dat weten we wellicht pas wanneer er iets gebeurt dat voorkomen had kunnen worden met meer informatie. Ervan uitgaand dat er nu al dingen worden voorkomen zonder dat we dat weten.

En wat gebeurt er met opgevangen ideeën voor een nieuw product. Een onschuldig product in terroristische zin, maar wel interessant voor een wellicht bevriend bedrijf. En hoe ver gaat privé?

Iets te verbergen?

Afgelopen week zei ik tegen een relatie, ‘ik heb niets te verbergen, dus in principe vind ik het niet erg om preventief gefouilleerd te worden. Maar het is vervelend in het openbaar als verdachte te worden beschouwd. Dat is in ieder geval iets waar je bij het onderscheppen van email en het afluisteren van telefoongesprekken geen last van hebt.’

‘Iedereen heeft wat te verbergen’, was zijn antwoord. Op mijn misbaar bij zijn antwoord ging hij verder ‘wellicht niet te verbergen, maar iedereen heeft dingen die hij voor zichzelf wil houden, op een zeker moment of altijd’.

Kouwe kak

Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. En ik zie een vriendin voor me die, ‘keeping up appearances’, met haar Bijenkorftas naar de Hema gaat. Ik kwam haar daar tegen. Ze schaamde zich rot en voelde zich betrapt.

Van schik liet ze haar iPhone 4 uit haar hand glijden. Het viel kapot. Ze heeft wat te verbergen; ze zal waarschijnlijk geen iPhone 5s met je vingerafdruk kopen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 september 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *