Pain and Gain

Gisterenavond heb ik de film Pain and Gain gekeken. Ik had er vooraf nauwelijks over gehoord of gelezen. Wel dat Yolanthe Schneider Cabau van Kasbergen er een rolletje in zou hebben. En dat mijn favoriete bijrolacteur Ed Harris er in meespeelt.

Pain and Gain

pain and gain posterDe film begint met de opmerking dat het is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Zo beginnen meer films. Soms is het een flauwe smoes om de film aantrekkelijker te maken, soms is de film werkelijk gebaseerd op ware feiten.

In dat laatste geval heeft de scenarist er meestal een flinke draai aan gegeven. Ik vind het een weinig interessant gegeven. Uiteindelijk moet de film het toch, op zichzelf staand, doen.

Onderhoudend

Wanneer je achterover gaat hangen en niet te kritisch bent, heb je aan Pain and Gain een leuke onderhoudende film. Een John Lanting klucht met wat meer geweld.

Maar het is een onwaarschijnlijk verhaal. Halverwege de film verschijnt nog een keer in beeld dat het verhaal echt gebaseerd is op een ware gebeurtenis.

Waar gebeurd

De onhandigheden van de hoofdrolspelers stapelen zich op. Af en toe glijd ik haast van mijn stoel van het lachen. Vlak voor de aftiteling zegt Ed Harris dat de werkelijkheid vaak vreemder is dan schrijvers kunnen bedenken. Daarna verschijnt voor de derde keer het bericht over de ware gebeurtenis.

En bij de aftiteling wordt na elke speler een zwartwit foto getoond van een boef. Maar ook dat kan een grapje zijn van de regisseur.

Onwaarschijnlijk

Dus toch maar eens even de namen opgezocht van de hoofdrolspelers in het verhaal. Bij de eerste ‘Daniel Lugo’ is het direct raak. Maar ik ben nog niet overtuigd. Echt, het verhaal van de film is te onwaarschijnlijk. Wie weet heeft de producer of marketingafdeling zelf de Wiki geregeld om het geloof in de film te vergroten.

Er blijken echter talloze websites te verhalen over de film en de werkelijke gebeurtenissen. Blogwebsites zoals deze en websites van officiële instanties. Daarbij blijkt dat de film redelijk dicht langs de waarheid te loopt.

Toch echt gebeurd

De naam van de ontvoerde zakenman is in de film Pain and Gain veranderd. In werkelijkheid heet hij Marc Schiller. Hij werd later zelf veroordeeld, voor oplichting,. Dat kwam aan het licht tijdens het proces van zijn ontvoering. Tevens blijkt het criminele groepje iets groter. Het personage dat wordt gespeeld door acteur Dwayne Johnson is opgebouwd uit drie personen van de werkelijke ontvoering.

Verder zijn enkele details aangepast. Zoals de handen die in de film door Carl Weekes worden verbrand in een Weber barbecue. In het echt zijn ze verbrand in een steeldrum.

Voor een ontspannen avondje verstand op nul en blik op de film. Een aanrader.

En dan:

Yolanthe zou in de film het vriendinnetje zijn van Mark Wahlberg, die Daniel Lugo speelt. In de film speelt ze slechts een bezoekster van de sportschool. Ze is een halve minuut en een stuk of zes uitgesproken zinnen in beeld. Later zie je haar volgens mij nog even van een afstand.

Ed Harris, de acteur die als geen ander in Hollywood de meest verschillende rollen speelt, is oud geworden. Maar acteert ook in deze rol van gepensioneerde prive detective weer fantastisch.

Meer informatie over de echtheid:

Eén van de trailer van Pain and Gain:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 september 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *