Afbreekbare golftee

Begin april schreef ik over mijn idee voor een afbreekbare golftee. Dat was naar aanleiding van een artikel dat ik las over een eetbare lepel. Met het idee voor de afbreekbare golftee ben ik in juli 1996 met Willem van Kooten gaan praten.

Ik had het idee kort daarvoor als volgt geregistreerd bij de belastingdienst:

De biologisch afbreekbare golftee

Bij het afslaan breekt regelmatig de tee. Deze blijft in stukjes op de afslagplaats achter. Wanneer deze van afbreekbaar materiaal is, verdwijnt deze geleidelijk in de grond. Meest voor de handliggende materiaal om de tee van te maken is zetmeel waaromheen een lijmsoort zit dat smelt bij regen waardoor het zetmeel (poedervorm) overblijft. Andere mogelijke basismaterialen: papiersnippers, grassnippers, mest, kalk … etc.

Morfisch veld

Zoals Rupert Sheldrake vaststelde in zijn theorie over morfische velden ontstaan ideeën nooit op zichzelf. Daarbij is het voorbeeld van de aapjes het duidelijkst. Aapjes op verschillende plaatsen in de wereld, die geen contact met elkaar hadden (sommige leefden op eilanden), ontdekten ongeveer tegelijkertijd hoe ze een banaan moesten pellen.

Rond 2006 kwamen ze voor het eerst op de markt, de afbreekbare golftees. Geheel onafhankelijk van mij. Door een ander bedacht, zoals Rupert het wilde.

Afbreekbare golftee

Ze zijn enorm duur. Ik vraag me af of dat nodig is.Waarschijnlijk worden ze in kleine hoeveelheden gemaakt. Dan kan het vervaardigen van het afbreekbare materiaal het duur maken. En wellicht gebeurt het produceren handmatig, vanwege de geringe aantallen of doordat het materiaal moeilijk machinaal is te verwerken.

Ik schreef dit bericht in 2013. Begin 2022 ben ik weer een gaan kijken. Bovenaan in Google staat een aanbieder. Of beter gezegd, er staat de snippet van een aanbieder. De prijs 40 stuks vanaf 829,18 euro. Een goede golfer slaat veel tees stuk; bij die prijs worden het dure rondjes (flights).

Biologisch afbreekbare golftee - google

Biologisch afbreekbare golftee – google snippet

Gelukkig bleek op de site dat de prijzen redelijker zijn. Maar dat moet je er wel veel meer afnemen. De geadviseerde minimale afname is 20.000 stuks. Het verzendbedrag blijft grillig en komt, afhankelijk van de verzendkeuze, flink boven de productiekosten uit. Kijk zelf maar even.

Afbreekbare golfbal

Gisteren las ik over Robert de Waal. Hij heeft met zijn bedrijf Biogolf een afbreekbare golfbal ontwikkeld. Volgens zijn website ‘de eerste leverancier ter wereld van een 100% biologisch afbreekbare golfbal met de karakteristieken van een normale golfbal’. De golfbal van Biogolf is gemaakt van aardappelzetmeel, dat een restproduct is uit de patatindustrie.

Het deed Dat is ook niet meer zo bijzonder. Die bestaat al een tijdje en wordt zelfs in China gemaakt. Maar een bal is nieuw en eigenlijk nog mooier dan een golftee. Volgens de illustratie duurt het bij een gewone golfbal, ongemoeid in een grasveld liggend, minstens 500 jaar voor het is afgebroken. Bij de biogolfbal duurt het maximaal 8 jaar.

biogolfbal

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *