De snoepreisjes van Kamphues

Gisteren zag ik de intro weer van ‘de Reünie’, de KRO-variant van ‘Klasgenoten’. Bij het horen van de voice-over bij dat filmpje weet je al aan welke leerling Kamphues, de presentator, extra aandacht gaat geven. Het filmpje van de uitgelichte leerling komt uit een ver land. Het zijn de snoepreisjes van Kamphues.

kamphues_reunieJe zou bijna gaan denken, bij het zien van het programma, dat de meest interessante mensen allemaal in het buitenland wonen. Denkt de KRO dat het leukere televisie oplevert of zijn het contractueel afgedwongen snoepreisjes van Kamphues.

Het komt niet alleen bij mij raar over merkte ik een paar weken geleden. Ik zat met enkele ouderen op een zondagavond televisie te kijken in een verzorgingshuis. Ze vonden het een leuk programma, maar toen Kamphues weer naar het buitenland moest, was het gekakel over de snoepreisjes niet van de lucht.

Waarom moest hij naar het buitenland? Omdat één van de leerlingen daar nu woonde! Die woonde daar niet vanwege een bijzonder beroep of verhaal. Maar vanwege een buitenlandse vriend, zin in een warm klimaat of om een andere alledaagse reden. Bijzonder? Nee even bijzonder als het verhaal van een boer die van Groningen naar Leeuwarden verhuist.

Ok, ik weet best dat het geen snoepreisjes hoeven te zijn. Soms worden zulke opnamen in één dag gemaakt. Dan vertrekt het ploegje (presentator, cameraman en geluidsman) ’s morgens vroeg, eigenlijk nog in de nacht, naar de plaats van bestemming. Overdag worden de opnamen gemaakt en laat in de avond vliegen ze terug.

De gedachte dat de snoepreisjes van Kamphues zwaar drukken op het omroepbudget hoeft dus niet juist te zijn. Bij een ééndaags reisje is geen hotel nodig. De verblijfskosten vallen in veel buitenlanden mee, in vergelijking met Nederland, en voor het vliegen kan vaak een reductie worden verkregen.

De snoepreisjes van Kamphues laten een verkeerde indruk achter, zoals ik zag in het verzorgingshuis, ze hoeven niet per se verspilling van publiek geld te zijn. Maar die indruk is nu juist iets waar de publieke omroep in deze tijd voorzichtiger mee om moet gaan. De indruk van verspilling.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *