Diamant zo groot als een ei
Morgen wordt de grootste diamant ooit geveild. Een diamant zo groot als een ei, las ik een paar weken geleden in de Chinese aankondiging. Nou vind ik een ei niet echt een maatgever. Het kleinste ei is dat van een kolibrie. Dat ei heeft de grootte van een pinknagel. Het grootste ei, het struisvogelei, is ongeveer 14 centimeter.
Frank Sinatra kan dan wel zingen ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’. Als hij daarna zegt ‘schat, je krijgt van mij een diamant zo groot als een ei’, dan zal zij vooral willen weten wat voor ei.
Overigens werd het lied oorspronkelijk gezongen door Marilyn Monroe in de film ‘Gentlemen prefer blondes’ uit 1953.
De diamant waar het morgen om draait bij de veiling van Sotheby’s in Hongkong is ongeveer de helft van een kippenei. Zeg eerlijk, waar dacht jij aan bij het lezen over een diamant zo groot als een ei. Toch niet aan zo’n lullig formaat?
Het is een 118 karaats, vlekkeloze diamant. Het is in 2011 gedolven in Zuid-Afrika uit ruwe steen. Het had toen nog een gewicht van 299 karaat. De steen is geslepen tot een ovale vorm en is volgens Sotheby’s de grootste witte diamant die ooit is geveild.
Het zal volgens kenners alle records gaan breken en een prijs gaan bereiken tussen de 28 en 33 miljoen dollar. Daarmee is het duurder dan de witte diamant die in mei op een veiling in Genève 27 miljoen dollar opbracht. Die steen was 101 karaat en werd gekocht door Harry Winston.
Investering
Diamanten lijken een goede investering. De prijs van ruwe diamanten steeg sinds 2005 met ruim 30% en zullen naar verwachting de komende jaren nog 20% stijgen. Die stijging komt voornamelijk door de grote vraag in opkomende economieën als China en India.
Investeerders in dure diamanten zijn liefhebbers, handelaren, ondernemers of beleggers. Wealth X, een organisatie die de rijksten op aarde in kaart brengt, toont dat iedereen mooie en/of bijzondere diamanten koopt of heeft. Maar het zijn vooral miljardairs die diamanten zo groot als een ei bezitten, van kolibrie tot … kippenei.
Top-10 diamant miljardairs
In de top-10 van miljardairs met een plek in de diamantenwereld kom je, als je niet uit de diamantenwereld komt, vooral onbekende namen tegen.
nr. 10
Op nummer tien staat Robert Fayez Mouawad. Zijn vermogen wordt geschat op 1 miljard dollar. Hij kocht in 1990 een 101 karaat diamant tijdens een veiling van Sotheby’s en betaalde er 12 miljoen dollar voor. De diamant heet sindsdien ‘the Mouawad Splendor’. De diamant kwam in het Guiness Book of Records als de duurste peervormige diamante op dat moment.
Mouawad is kleinkind van de Libanese oprichter van het diamanthuis Mouawa, sinds 1891, tegenwoordig gevestigd in Zwitserland.
nr. 9
Fred Mouawad is de zoon van Robert. Hij nam het diamantbedrijf over van zijn vader, toen deze zich meer met vastgoed en een eigen museum wilde gaan bezighouden. Zijn vermogen wordt geschat op 1,1 miljard. Fred, die overigens de zaak runt met zijn twee broers Alain en Pascal, kocht vorig jaar november een 76 karaat diamant bij Christie’s. De diamant was eigendom van de erven van aartshertog Jozef augustus van Oostenrijk.
nr. 8
Ook de 77-jarige miljardair Jorg Burcherer is een telg uit een oud juwelen geslacht. Maar diens opa zocht het meer in horloges en sierraden toen hij in 1888 de Bucherer Group begon in Luzern. Jorg Burcherer is vooral bekend door het bezit van bijzondere diamanten die het bedrijf zelf maakte. Zo hebben ze een Lacrima collectie die gewoon op de markt te koop is. Maar ook de Valse Des Cristaux, een ketting, hanger en oorbel van samen meer dan 36 karaat, en de Reine Blanche, een halsketting van bijna 45 karaaat prachtige diamanten.
nr. 7
Lev Leviev is een Israëlische zakenman uit Uzbekistan. Hij is betrokken bij de delving van diamantmijnen in Rusland en diverse Afrikaanse landen. Lev heeft een geschat vermogen van 1,4 miljard en hij wordt ook wel ‘de koning van de diamanten’ genoemd. Vorig jaar was hij vooral in het nieuws door de rechtszaken die hij uitvecht met zijn zakenpartner Arkady Gaydamak. Deze laatste eist enkele honderden miljoenen aan niet betaalde commissie.
Lev weet ook op andere manieren in het nieuws te komen. Bijvoorbeeld door het uitlenen van 450 karaat aan diamanten aan Ivana Trump voor haar huwelijk met Rossano Rubicondi.
nr. 6
De 58-jarige Georges Hayek is de baas van horlogemaker Swatch en zoon van de Libanese oprichter Nicolas Hayek. Hij heeft een geschat persoonlijk vermogen van 1,7 miljard. Swatch is ’s werelds grootste afnemer van geslepen diamant.
Hayek kocht voor Swatch begin dit jaar voor 1 miljard dollar een belangrijk deel van het Canadese bedrijf Harry Winston (zie hierboven). Daarmee kocht hij niet alleen een bijzonder merk, maar ook toegang tot Hollywood. Elk jaar leent het bedrijf Harry Winston voor miljoenen dollars juwelen uit aan filmsterren en andere bekendheden. De uitreiking van de Oscar is één grote Winston expositie.
Ook kwam Hayek door de aankop van Harry Winston in het bezit van de vandaag nog duurste diamant ooit.
nr. 5
De Britse juwelier Laurence Graff is de oprichter van de Graff Diamonds. Hij is gespecialiseerd in grote en zeldzame diamanten. Graff begon op zijn 15e als leerling. Na een paar tegenvallers bij juweliers waar hij in de leer was, begon hij zijn eigen ontwerpen te maken en te verkopen.
In 1960 startte hij zijn bedrijf en bouwde het uit tot 35 winkels over de hele wereld. Afgelopen jaar kwam het bedrijf in het nieuws doordat het een geplande beursgang terugtrok vanwege een te beweeglijke markt.
Graff, vermogen 2,1 miljard, bezit enkele beroemde diamanten. Zoals de Roze Graff, een bijna 25 karaat diamant die hij in 2010 kocht voor 46 miljoen dollar. Hij is ook de eigenaar van de Lesotho Promise, een 603 karaat diamant die hij in 2006 kocht voor 12,5 miljoen dollar. Met deze diamant maakte zijn bedrijf een halsketting die in 2011 een waarde had van 60 miljoen dollar.
nr. 4
Anne-Marie Graff is de even rijke als even oude vrouw van Laurence. Ze is mede-eigenaar van het bedrijf. Ik noem haar hier apart omdat de Graff’s afgelopen jaar in het nieuws kwamen door hun op handen zijnde scheiding, wat de grootste Britse scheidingszaak ooit zou moeten worden. Laurence bleek, naast de drie kinderen die hij met Anne-Marie heeft, een kind te hebben bij een 34 jaar jongere oud medewerkster. Maar de beide echtelieden hebben zich verzoend.
Door de, later teruggetrokken, beursgang werd bekend hoeveel aandelen het echtpaar heeft en wat het vermogen van het bedrijf is.
nr. 3
De 39-jarige Dan Gertler is een Israëlische zakenman die zijn 2,6 miljard vermogen vergaarde door te investeren in Kongolese diamant- en kopermijnen. Hij is de oprichter van DGI (Dan Gertler International) en hoofd van de Fleurette groep, zijn familiebedrijf op Gibraltar.
Gertler heeft niet zo’n beste naam. Hij wordt regelmatig genoemd bij corruptie zaken rondom de Kongolese regering. Vorig jaar stopte het IMF (Internationaal Monutair Fonds) een lening van 240 miljoen dollar aan Kongo omdat Gertler zijn jaarcijfers niet beschikbaar stelde.
nr. 2
Benny Steinmetz is een, in Israel geboren, diamant tycoon met een vermogen van 5,8 miljard. Hij erfde de in Geneve gevestigde Steinmetz Diamand Group van zijn vader die het bedrijf 70 jaar geleden oprichtte. Steinmetz bezit diamantmijnen, onder andere de Koidu-mijn in Sierra Leone.
Een beroemde diamant in het bezit van de groep, is de 203 karaat peervormig geslepen De Beers Millenium Star waaraan drie jaar is gewerkt. Een andere bekende diamant van Benny is de Roze Steinmetz, een bijna 60 karaat diamante die in 2003 werd geschat op 100 miljoen dollar.
nr. 1
De hoogste plaats in deze rijke diamantbezitters is voor de bijna 90-jarige Cheng Yu-tung. Met zijn vermogen van bijna 20 miljard bezig hij meer dan drie keer het vermogen van Steinmetz. Cheng Yu-tung is de baas van de grootste juwelen detailhandel, de Chow Tai Fook Juwelen Groep. Vorig jaar heeft de oude baas de leiding van het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Henry.
De Juwelen Groep begon in 1938 met één winkel in Macau en bezit nu een netwerk van ruim 1800 juwelen- en horlogewinkels in China. Een groot deel van het vermogen van Cheng Yu-tung is echter verkregen door investeringen in vastgoed, hotels en andere detailhandel.
In 2010 kwam Cheng Yu-tung in het nieuws toen hij voor 35 miljoen dollar een 507 karaat ruwe diamante kocht, de Cullinan Heritage. Het was de hoogste prijs ooit betaald voor een ruwe diamant. De geschatte opbrengst voor deze grootste en kwalitatief hoogwaardige ruwe diamant was 25 miljoen.
En tenslotte
Leuk om te weten: Niet alle eieren zijn rond. De eieren van de kathaai zijn kubusvorming, sommigen zeggen ‘ze hebben de vorm van een worstenbroodje’. Dus als iemand je een diamant aanbiedt in de vorm van een ei, vraag dan door…
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.