Te veel zou kunnen

Toen ik jong was zei mijn moeder regelmatig, ‘alles waar te voor staat is niet goed’. Er waren regelmatig situaties in mijn leven dat ik er aan terug moest denken.

Eigenlijk was de titel van dit bericht ‘Man overlijdt na drinken van water’. Die titel was natuurlijk onzin, de man leeft nog. Maar het zou kunnen. Want hoe gezond water ook is, te veel water is niet goed. Daar kun je watervergiftiging van krijgen.

Water. Wie zou denken dat het ook ongezond kan zijn. In feite is waarschijnlijk alles ongezond, als je er te veel van eet, drinkt, doet enzovoort. Tot het moment dat het te veel is kun je, net als bij ‘how to lie with statistics’ , de waarheid daar leggen waar je hem wilt hebben. Dat dacht ik gisteren bij het lezen van een artikel over Kratom.

Kratom

kratom_bladKratom is een kruid van de bladeren van een Thaise boom, waar het lange tijd in gebruik was vanwege de medicinale werking. Sinds kort is het populair in het westen vanwege de narcotische effecten. Kratom heeft het een sterk effect op je humeur en energie. Het geeft een gevoel van geluk en kracht en zet aan tot activiteit. Bij lage dosis is het euforisch en stimulerend en bij hoge dosis heeft het een kalmerende werking.

De Nederlandse botanicus Pieter Korthals beschreef in 1835 als eerste de medicinale werking van de bladeren. Hij noemde het Mitragyna omdat hij het blad op de mijter van een bisschop vond lijken. In het blad zijn vijfentwintig verschillende alkaloïden gevonden, waarvan mitragynine waarschijnlijk het belangrijkst is. Deze stof is verwant aan psychedelische drugs. Maar Kratom heeft geen psychedelisch effect. Het heeft de narcotische uitwerking van opium en evenals opiaten wekt het seksuele lust op.

Tegenwoordig wordt Kratom in meerdere landen gekweekt. Niet meer in Thailand, want daar is kweken van de boom sinds 1943 verboden. Uit de diverse landen komt nu, door andere verwerking en mengen van bladeren, Kratom met verschillende effecten. De meeste gebruikers berichten over verbetering van hun humeur, verdwijnen van angstgevoelens en een gevoel van algehele ontspanning.

Twee kanten

In Amerika is een enorme groep enthousiaste gebruikers van Kratom. Maar daar ontstaat nu ook een tegenbeweging van voornamelijk enkele medici en politici. Ze zien dat Kratom populairder wordt en vrij verkrijgbaar is en ze komen met argumenten die net zo doorzichtig zijn als de schijnargumenten over paddo’s een paar jaar geleden in Nederland.

Drugshulpverlener Burny Wells

Drugshulpverlener Burny Wells

Een drugshulpverlener, Burny Wells uit Boise, had een patiënt die een slechte ervaring had met Kratom. Volgens Wells had de jongen drie dagen lang een soort van psychose, ‘vanwege de aanhoudende effecten vroegen we ons af of hij wellicht permanent psychotisch was geworden’.

En zijn conclusie, ‘er zijn mensen die hierdoor permanent kunnen beschadigen en sommigen zouden er aan kunnen sterven’.

In Nederland was een Frans meisje nodig, dat zelfmoord pleegde na het gebruik van paddo’s, om als kapstok te dienen. In Amerika is in Cowlitz County bij Washington een vrouw overleden die Kratom heeft gebruikt. Charlie Rosenweig, van het sherrif-kantoor weet niet of het de doodsoorzaak is, maar het zou kunnen en ‘dat maakt ons erg bezorgd over dit product. Ze heeft het gebruikt en het zou een rol in haar dood kunnen spelen’.

Het vervolg

Hoe het afloopt is niet te voorspellen.

Betutteling is internationaal, zelfs het typisch Hollandse vingertje.

Betutteling is internationaal, zelfs het typisch Hollandse vingertje.

In Nederland begon Ab Klink, minister van Volksgezondheid, het proces van verbieden na dezelfde zou kunnen rond het Franse meisje. Nadat hij rapporten had gelezen en had gesproken met deskundigen kwam hij persoonlijk terug op zijn eerdere mening, wat hem betrof hoefden Paddo’s niet op lijst 2 van de Opiumwet. Maar het politieke spel was in gang gezet en en uiteindelijk werd het een ruilhandel zoals dat vaker gaat in de politiek; in het geval van de paddo’s een geven en nemen met minister Ernst Hirsch Ballin.

Afgezien van af en toe een alcoholische versnapering gebruik ik geen spirituele, psychedelische of andere producten; ik heb zelfs nog nooit medicijnen gebruikt (of hoeven gebruiken). Maar als iemand de behoefte heeft, mag hij (of zij) van mij zijn gang gaan. Als hij maar geen (over)last bezorgd aan anderen.

Dus is het vooral ook hier de betutteling die me tegenstaat, de mensen die anderen hun eigen normen en waarden opleggen. het zou kunnen, dat als iemand te veel Kratom gebruikt of in een te bizarre combinatie met andere producten, dit tot vervelende gevolgen heeft. Maar het is zeker dat te veel betutteling (uiteindelijk) voor niemand goed, behalve dan voor het ego van de tut (betuttelaar).

Zie ook:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *