WordPerfect (4/4)

Dit is het vierde deel van de tekst van het boekje ‘WordPerfect’, dat ik schreef in de reeks ‘Actuele Onderwerpen’ van de stichting IVIO.

DataPerfect

DataPerfect is een bijzonder krachtige database (elektronische kaartenbak). Net als met WP toont WordPerfect in dit pakket zijn eigenzinnige kijk op software. Waar veel andere databasepakketten op elkaar lijken is DataPerfect wezenlijk verschillend. Veel mensen zullen die verschillen en de voordelen van DataPerfect niet kennen, want het pakket is matig verkocht. Aan de ene kant is dat een gevolg van de marketing-opvatting van WordPerfect. Zij geeft de meeste aandacht aan WP en beschouwt de overige pakketten als service naar de WP- gebruiker. Aan de andere kant was er al min of meer een norm voor databases met DBASE van Ashton-Tate. Bij vergelijking van database-pakketten zal blijken dat de ene database bij uitstek geschikt is voor adresgegevens en een ander voor voorraadadministratie. DataPerfect wordt geprezen om zijn uitzonderlijke rapportfunctie en de enorme opslagcapaciteit. WordPerfect is zelf natuurlijk gebruiker van DataPerfect. De honderdduizenden geregistreerde gebruikers van WP in de adminstratie van WordPerfect illustreren de kracht van het programma.

PlanPerfect

Net als alle andere pakketten is ook het spreadsheetprogramma PlanPerfect voortgekomen uit interne behoefte en vragen uit de markt. Het pakket is minder eigenzinnig dan DataPerfect. Het lijkt veel op andere spreadsheets, maar het heeft als groot voordeel dat het voor een WP-gebruiker makkelijk te leren is. De functietoetsen voor overeenkomende functies zijn vertrouwd en de opzet van het programma herkenbaar.
PlanPerfect bevat veel wetenschappelijke, rekenkundige, qq statistische, logische en andere functies. De grafieken zijn eenvoudig te gebruiken in WP, evenals de gegevens. PlanPerfect wordt vooral geroemd om zijn krachtige koppelingsmogelijk- heden, het haalt indien gewenst gegevens uit andere (gekoppelde) rekenbladbestanden. PlanPerfect heeft, net als alle WordPerfect-programma’s, een bijzonder goede handleiding waarin zowel de beginners als de gevorderden veel informatie kunnen vinden. Het werkboek dat bij PlanPerfect wordt geleverd bevat veel voorbeelden van rekenbladen. Al lerend worden bijvoorbeeld hypotheekbere- keningen, break-even analyses, urenregistraties en een voorraadsysteem gemaakt. Praktijksituaties die snel de mogelijkheden duidelijk maken.

Office

Office is een verzameling hulpprogramma’s waaronder een calculator, een agenda en een shell-menu. Alle programma’s binnen Office zijn van een wonderlijke eenvoud en uiterst doordacht. Het menu-programma doet wat het moet doen, met een druk op een toets start het een programma. De macro-functie en het prikbord met bijbehorende blokfunktie zijn handige extra’s. Dat het programma op zeer flexibele wijze en zonder problemen omgaat met het geheugen is een gegeven dat weinig aandacht krijgt in de media, het is echter nog door geen ander menu-programma ge‰venaard. Ook de bij Office geleverde agenda is een mooi voorbeeld van een programma waarover is nagedacht. Het is een van de weinige agenda’s, zo niet de enige, die niet uitgevoerde actiepunten automatisch meeneemt naar de volgende dag of agendapunten naar een vaste vergadertijd.
Office LAN is het netwerk-broertje van Office. Het heeft enkele extra mogelijkheden die met name bij netwerken gewenst zijn: berichten verzending naar andere gebruikers (mail) en een bijeenkomstenplanner

DrawPerfect

Met het onlangs verschenen programma DrawPerfect maakt WordPerfect de software-familie compleet. Anders dan de naam doet vermoeden is DrawPerfect volgens de makers een presentatie-programma. Tekeningen, die overigens wel in DrawPerfect kunnen worden gemaakt, kunnen als een dia- voorstelling worden getoond.
DrawPerfect heeft ingebouwde lettertypen en grafieken. Het is volledig gericht op werken met WP, waardoor een afbeelding (tekening of grafiek) makkelijk in een tekst kan worden opgenomen. De gebruiker kan zowel met een muis werken als met de toetsen. De functietoetsen komen overeen met die van WP waardoor ook dit pakket snel te doorgronden is voor WP- gebruikers. Het tekengedeelte van DrawPerfect bevat alle functies om tekeningen, grafieken en tekst te bewerken. De nauwe samenwerking van WordPerfect met andere bedrijven zorgt ervoor dat het als presentatiepakket compleet is. Van in DrawPerfect gemaakte grafische bestanden kunnen, bijvoorbeeld bij PC-Slide in Amsterdam, dia’s en overheadsheets worden gemaakt van een bijzonder hoge kwaliteit. Ook DrawPerfect is echter een pakket dat, binnen WordPerfect, altijd ondergeschikt zal blijven aan WP. Het is een pakket dat vooral is bedoeld om grafische afbeeldingen te maken bij WP- teksten. Dat kan met het prikbord van Office snel en gemakkelijk.

LetterPerfect

WP 5.1 is een uitgebreid pakket. Voor PC-gebruikers die alleen eenvoudige handelingen uitvoeren met een tekstverwerker is eind 1990 LetterPerfect op de markt gebracht. Het is te beschouwen als een gestripte uitvoering van WP. LetterPerfect heeft alle correspondentie- en layoutfuncties, zoals mailmerge, voet- en eindnoten, centreren e.d., zelfs de beroemde spellingcontrole en synoniemenlijst ontbreken niet. Ook is het mogelijk afbeeldingen in de tekst te plaatsen. Functies voor wetenschappelijke rapporten ontbreken echter. Teksten die zijn gemaakt in LetterPerfect zijn volledig uitwisselbaar met WP, en omgekeerd.

De toekomst

WordPerfect gaat met goede moed de toekomst tegemoet. Het bedrijf is in tien jaar tijd razendsnel groot geworden. Vooral in Nederland, waar succes van anderen nog altijd anders wordt bekeken dan in Amerika, waren daardoor nog wel eens boute uitspraken te beluisteren. De grootse publiciteits- activiteiten werden dan afgedaan als hoogmoed en daarop volgt in Nederland nog altijd een val. De opkomst van Windows zou de nekslag voor WP moeten betekenen.
WordPerfect zit echter stevig in het zadel. De dolle beginjaren zijn voorbij en de managementactiviteit verschuift nu van opbouwen naar besturen. De leiding onderkent daarbij de ontwikkelingen op haar markt. Dat de WP 5.1-gebruiker met een muis kan werken was twee jaar geleden bijvoorbeeld nog ondenkbaar en enkele maanden geleden kondigde WordPerfect aan zo spoedig mogelijk met een WP-versie voor Windows te komen. De komende tijd zal WordPerfect niet met nieuwe pakketten komen. Dat geeft de gebruiker gelegenheid de pakketten goed te leren kennen. De waardering kan daarmee alleen maar groeien, want hoeveel mensen ook werken met WP, slechts weinigen hebben de subtiele voordelen van WP al ontdekt, de voordelen waardoor het pakket met recht perfect mag worden genoemd.

Vorige (3/4)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 augustus 2011 door in de categorie 2011, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.