- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Stan Lee Superhumans

Vorige maand schreef ik over verboden boeken. Daarin schreef ik over Excalibur, een boek dat niet gelezen mag worden omdat er dingen in staan die we nog niet kunnen bevatten. Een vriend verklaart het als ‘dat sommige dingen ons huidige referentiekader als mensheid te boven gaan’. Met andere woorden, als we nu als mensheid tot iets in staat zijn waar we nog niet aan toe zijn dan is dat moeilijk te bevatten.

Zelf denk ik altijd dat, als iemand tot iets in staat is, ik dat in principe ook moet kunnen. Natuurlijk, sommige vaardigheden kosten trainingstijd, voor andere prestaties mis ik een benodigd spierstelsel of iets dergelijks. Maar, vandaar ‘in principe’, omdat ik een mens ben zou ik het ook moeten kunnen.

Daniel Browning Smith, de rubberman

Daniel Browning Smith, de rubberman

Ik moest daar aan denken toen ik vandaag een aantal filmpjes bekeek van het programma “Stan Lee Superhumans”. Stan Lee is de stripauteur die, samen met twee collega’s, bij uitgeverij Marvel Comics onder andere Spiderman, Iron Man, de Hulk en andere striphelden bedacht. Hij kwam op het idee de bijzondere vermogens die zijn stripkarakters hebben te zoeken bij echte mensen. De televisieserie naar dat idee van Stan Lee wordt gepresenteerd door Daniel Browning Smith, ook wel Rubberman genoemd vanwege zijn flexibele lichaam.

Superhumans

hu-qiongIn Stan Lee Superhumans komen allerlei mensen in beeld die iets bijzonders kunnen. De Amerikaan Chad Netherland kan twee vliegtuigjes tegenhouden bij het opstijgen. De Maleise monnik Hu Qiong voorkomt met een soort levenskracht dat een draaiende boor zijn lichaam binnendringt. De eind vorig jaar overleden Bob Munden schoot een revolver twee keer zo snel achter elkaar dat je maar één schot hoorde en bovendien schoot hij altijd raak. De Fin Timo Kaukonen zit rustig in een sauna bij een hitte ver boven het kookpunt van water. Alex Tanney wordt Mister Ballistic genoemd, hij gooit een rugbybal van grote afstand op een aangewezen doel. Isao Machii slaat met zijn samuraizwaard een kogel doormidden, dat op circa 40 meter op hem wordt afgeschoten.

Gewone mensen

En ga zo maar door. Allemaal gewone mensen. Alleen de savant Derek Paravicini is een uitzondering. Deze blinde autist kan na één keer horen een pianostuk feilloos naspelen.

Gewone mensen dus waarvan de vaardigheid wetenschappelijk wordt verklaard. En waarom zit ik toch enigszins geëmotioneerd te kijken? Waarschijnlijk omdat ik voel dat we allemaal tot zulke dingen in staat zijn.

De wetenschap legt een sluier over die vaardigheden. Ze willen een meetbare of rationele verklaring hebben. Soms zet dat ons op het verkeerde been. Zo werd lange tijd gedacht dat Kenianen goed lange afstanden lopen vanwege hun specifieke lichaamsbouw. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hun spierstelsel juist niet geschikt is voor lange afstanden, eerder voor korte.

In het echte leven zijn wij het echter vaak zelf die een sluier over onze vermogens leggen. Door ze af te wijzen als onwerkelijk of door gewoon verder te leven. Er schieten meerdere voorbeelden door mijn hoofd om uit te leggen wat ik bedoel.

Bovenmenselijke kracht

Een goede ter illustratie is de moeder die een auto-ongeluk krijgt in de woestijn. Na een klapband raakt ze van de weg en in de greppel slaat haar auto over de kop. Zij en haar zoontje worden uit de auto geslingerd. Ze is redelijk ongedeerd. Met wat schaafwonden en pijn loopt ze terug richting de auto om te kijken hoe het met haar zoontje is. Ze vindt hem bekneld en bloedend onder de auto. Ze weet dat hij snel onder de auto vandaan moet wil hij kans hebben het ongeluk te overleven. Maar in de wijde omgeving is geen hulp te vinden. Ze besluit de auto zelf te kantelen. Door moederliefde gedreven lukt het haar met bovenmenselijke kracht de auto van de jongen af te draaien.

Wanneer veel later hulptroepen arriveren loopt de vrouw rustig rond, ze vertelt wat er is gebeurt en er is ogenschijnlijk niets met haar aan de hand. Tot één van de hulpverleners zegt ‘maar mevrouw, die zware auto kantelen dat is onmogelijk’. Ze beseft wat ze heeft gedaan en dat het eigenlijk onmogelijk is. Op dat moment zakt ze in elkaar met rugklachten en alle overige lichamelijke complicaties die je krijgt bij het uitoefenen van bovenmenselijke kracht.

Hieronder de video waarmee American football-speler Alex Tanney bekender werd dan door zijn spel bij de Dallas Cowboys:

Meer informatie en filmpjes: