we zitten te veel

We zitten te veel (2)

Twee weken geleden, op vrijdag 11 oktober, schreef ik over onderzoek met de rode draad: we zitten te veel. Het is een onderwerp dat regelmatig terugkomt in de media. In gevarieerde hoedanigheid.

Want meerdere wetenschappers komen met ongeveer dezelfde conclusies,. Maar, zoals ik eerder schreef, formuleren ze die verschillend. Zoals ‘twee uur zitten verkort je leven met een kwartier’, ‘drie uur televisie kijken verkort je leven met twintig minuten’ en dergelijke.

Zitten is inactief

Bewegingswetenschapper Hans Savelberg zegt dat ‘niet zitten’ belangrijker voor onze gezondheid is dan matig of intensief bewegen. Extra bewegen, naast je normale lichaamsactiviteit, heeft volgens hem een minder positief effect op je gezondheid dan het aantal uren dat je zit op een dag een negatief effect heeft.

Het inactief zijn (zitten) is dus slecht. Dat kun je niet compenseren met extra bewegen, ook al denk veel mensen dat wel. De enige oplossing is uit je stoel komen. Savelberg zegt ‘vervang Gij zult bewegen door Gij zult niet zitten’.

Eten en bewegen

106-jarigeEerder schreef ik over de documentaire ‘How to live to 101’ van de broers Bradley en Craig Wilcox. Daarin onderzoeken ze hoe het komt dat mensen in bepaalde streken van de wereld heel oud worden, tot ruim boven de 100.

In Japan aten de mensen veel groenten, in Italië spaghetti en olijven en ergens anders hadden ze weer andere eetgewoonten. Aan het eten kon het dus niet liggen. Ze ontdekten wat de overeenkomt was en concludeerden dat als ‘eet minder dan je nodig hebt en houd een hongergevoel’.

We schrijven boeken vol over eten en diëten. Boeken met ingrediënten en recepten, boeken met tips en trucs om af te vallen en meer. Maar wie weet draait een lang leven uiteindelijk om die eenvoudige tip ‘houd een hongergevoel’.

Overeenkomstige eenvoud

Aan die documentaire moest ik denken door het onderzoek van Hans Savelberg en collega’s. We hebben het altijd over bewegen. We worden overspoeld met sportschoolmethodes, workouts en aanverwante informatie. Bijzonder toch, als niet daar de oplossing ligt. Maar eenvoudig in minder zitten.

In de documentaire van de gebroeders Wilcox viel me overigens al op dat de getoonde oudjes continu in beweging zijn. Niet intensief. Ze schoffelen wat in de tuin, doen wat schoonmaakwerkjes in huis en dergelijke.

Fysieke activiteit

Op de website van Harvard, school van de volksgezondheid, vond ik het artikel ‘de voordelen van fysieke activiteit’. Naast informatie, die je na het bovenstaande wellicht in een ander licht bekijkt, komen ook zij weer met het springtouw. Toch één van de makkelijkste manieren om, als je dat wilt, intensief in beweging te zijn.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *