Oude documenten in Public Domain

Ruim twee jaar geleden, op 16 juli 2011, plaatste Greg Maxwell bijna 19.000 wetenschappelijke artikelen op torrentsite The Pirate Bay. Het betrof oude documenten. Rechtenvrij materiaal van de digitale bibliotheek Jstore. Met zijn actie protesteerde Maxwell tegen het betalen voor gebruik van dit specifieke materiaal, dat in het publieke domein hoort.

Twee maanden na de actie van Maxwell besloot Jstore al het op hun site beschikbare werk, waarop geen auteursrechten meer rust, gratis beschikbaar te stellen. Volgens Jstore betreft het materiaal uit de Verenigde Staten van vóór 1923 en van andere landen van vóór 1870. Officieel zouden ze moeten kijken naar het overlijden van de auteur. Omdat auteursrecht vervalt een aantal jaren na het overlijden van degene die het in de openbaarheid bracht.

Het materiaal dat Maxwell op Pirate Bay plaatste staat daar nog steeds in een bestand van ruim 32 Gb. Al vrij snel na de plaatsing in 2011 ging het gerucht dat Maxwell met zijn actie niet alleen protesteerde tegen het betalen voor materiaal dat gratis zou moeten zijn. Zijn actie zou ook een protest zijn tegen de aanklacht, twee dagen daarvoor, tegen Aaron Schwartz.

Aaron Schwartz

aaron-swartzAaron Swartz had met diverse software vier miljoen documenten gedownload dat vrij beschikbaar was voor studenten. Het ging om materiaal van de MIT (Massachusetts Institute of Technology) dat was ondergebracht op de database van Jstore. De eis was 35 jaar en 1 miljoen dollar. Maar waaraan had Swartz zich schuldig gemaakt? De documenten waren immers vrij beschikbaar voor studenten.

In een reactie van Demand Progress, een actiegroep tegen onder andere censuur op internet, zegt hun directeur David Segal: ‘ze proberen iemand in de gevangenis te zetten die te veel boeken uit de bibliotheek zou willen raadplegen’. De openbare aanklagers houden het echter op het met ongeoorloofde middelen toegang verkrijgen tot de servers van de MIT.

Voor de aanklacht werd Aaron op 11 januari 2012 gearresteerd. Precies een jaar later pleegde hij zelfmoord door zich op te hangen in zijn woning in Brooklyn. Volgens zijn vader, auteursrechten consultant Robert Swartz, is de overheid schuldig aan de dood van Aaron. In complottheorieën wordt onder andere gesuggereerd dat de FBI er een hand in heeft gehad.

Oude documenten

Het leuke van het materiaal dat Maxwell op internet plaatste is het inzicht dat ermee wordt verkregen in wijsheid waarvan we vaak denken dat het van de afgelopen paar jaar is. Wellicht schreef ik eerder al over een uitspraak van Albert Zwart, een bevriend medisch specialist en autoriteit op bloedonderzoek, dat veel kennis al rond 1900 beschikbaar was.

Maar in die tijd werden Duitse wetenschappers niet serieus genomen of genegeerd. Informatie, ontdekkingen en ideeën van de laatste tijd zijn terug te vinden in oude teksten.
Voor wie ‘nieuwe ontdekkingen’ wil doen kan het interessant zijn de 32 Gb van Maxwell te downloaden, een aantal weken verlof op te nemen en er eens doorheen te bladeren.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *