Duivensokjes – een idee tijdens een receptie

Het verhaal van de duivensokjes speelde twee weken geleden. Ik was op een receptie in het oosten van het land. Ik kende alleen de gastheer. De feestruimte binnenstappend keek ik rustig om me heen of ik wellicht toch een bekend gezicht zag. Nee, ik kende nog niemand. Maar het was duidelijk dat hier wel veel bekenden onder elkaar waren. Zelfverzekerd stapte ik op één van de statafels af in het midden links, niet te dicht bij de entree, niet in een rechte lijn daar vandaan.

Met een eenvoudig ‘Goedendag’ maakte ik mijn aanwezigheid bekend. De man links van me gaf me een hand en stelde zich voor, Chris. Daarop reageerde de man rechts ook met een hand en zijn naam, André. De man tegenover me, die sprak terwijl ik me aansloot, knikte en zei ‘Erik’. Ik besloot eerst maar even te luisteren naar het gesprek.

witte_duifHet ging over duiven. De mannen spraken over een duivenboek dat in ieder geval één van hen met een oplage van 20.000 exemplaren gratis verspreidde. Toen ik voldoende had gehoord om me in het gesprek te mengen, vroeg ik ‘dan ken je waarschijnlijk Jos Voortman ook wel’.

‘Ja, van de Koerier’, reageerde André, de man rechts van me.

We spraken nog even verder over duiven, waarbij bleek dat hij goed ingevoerd was in die wereld. En het ijs was gebroken. Ik hoorde erbij.

Intermezzo

Jaren geleden had Jos Voortman, met Jan Smulders, videobedrijf ProVideo in het centrum van Utrecht. Ik liet daar regelmatig videofilm, die ik had gemaakt voor klanten, dupliceren. Op een gegeven moment had ik het met Jos gehad over continuïteit en eigen producten. Ik had bij de mediadienst van de Rabobank, in Eindhoven, hun bankjournaal gezien en gaf Jos enthousiast wat ideeën rondom dat thema. Jos die een duivenhouder bleek, kwam kort na ons gesprek met De Koerier, een videojournaal voor duivenhouders.

Drie jaar later was het journaal een succes en cashcow voor het bedrijf. We spraken over dat succes en ik suggereerde ik nog een volgende journaalserie te maken, door een andere niche te vinden waar mensen bereid zijn geld uit te geven. Het werd een journaal voor hengelsporters.

Daar is hij uiteindelijk mee gestopt. Maar volgens mijn tafelgenoot op de receptie bestaat De Koerier Duivenfilms nog steeds. Dat zal inmiddels twintig jaar zijn.

Duivensokjes

Het onderwerp aan de statafel veranderde. We spraken over de crisis, onze werkzaamheden en het bedrijf van de gastheer. Op een gegeven moment vraag ik ‘als ik nu eens een goed idee heb voor de duivenwereld, dan heb jij waarschijnlijk de contacten om dat verder te brengen’.

‘Heb je een idee dan?’, vraagt André.

duivensokjes‘Nee, niet direct. Maar als ik me een beetje in die wereld verdiep gaat het wel stromen’, antwoord ik. ‘Ik zal eens iets geks roepen. Stel ik heb ontdekt dat het heel goed is om de duiven sokjes aan te doen. Krijgen ze warme pootjes, voelen zich behaaglijk en vliegen blijer en harder. Ze willen sneller thuis zijn, kunnen ze die lekker warme, felrode of gele duivensokjes weer aan. Zoiets. Bizar natuurlijk, ik verzin het ter plekke.’

Rob is in een enthousiaste lachbui geschoten. Ik kijk hem glimlachend aan met grote vraag-ogen. ‘Nee joh,’ reageert hij, ‘heel goed. Ik ziet het voor me. En als het werkt is niets te gek, dan heb je een klapper’.

Dan vertelt André over de bijzondere producten, hoe duivenhouders continu zoeken naar het verbeteren van de prestaties en hij noemt de enorme bedragen die in die wereld omgaan. Zelf heeft hij niet zo veel met de duivensport, geeft hij toe, maar zijn broer is een autoriteit.

Wanneer de gastheer zijn vrouw aan ons komt voorstellen begrijpen we dat we ons enthousiast op een duiveneilandje hebben geplaatst tijdens deze feestelijke receptie. We mengen ons weer in het gezelschap en spreken af over de duiven en andere raakvlakken nog eens verder te praten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 oktober 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *