Contant geld storten

Afgelopen week kreeg ik van een klant een contante betaling. Dat komt nauwelijks voor. Maar ik weet nog van zo’n betaling twee jaar geleden, dat het een hele heisa is om dat op je rekening te krijgen.

Na een bezoek aan drie bankkantoren vond ik er één waar ik contant geld kon storten bij een stortingsapparaat. Aan de balie storten kon niet bij die kantoren. Tot overmaat van ramp bleef een briefje in het apparaat vastzitten.

Het inmiddels gestorte geld kreeg ik terug van een baliemedewerkster. Ze kon het apparaat aan de achterkant openmaken en onderin dat geld eruit pakken. Na die teruggave moest ik een formulier invullen met een claim voor het vastzittende geldbiljet. Later, ik was al lang weg, hadden ze het briefje verwijderd en daarmee was direct bevestigd dat ik daadwerkelijk een briefje van 50 euro had gestort. Die ik dus nog niet terug had. De 50 euro werd op mijn rekening gestort.

Nieuwe contanten ontworpen door fotograaf Erwin Olaf

Nieuwe contanten ontworpen door fotograaf Erwin Olaf

Ik was dus niet helemaal blij met de contante betaling vorige week. Ik belde mijn bank en vond een filiaal met stortingsapparaat. Ik kan niet meer controleren waarom het twee jaar terug zo moeizaam ging. Ik kon toen niet aan de balie storten.

Maar tegenwoordig kan dat wel, volgens de websites van Rabobank, ING en ABN AMRO.

Digitaal tijdperk

We zijn in Nederland ingesteld op digitaal betalen. We pinnen en telebankieren. En houden een klein beetje contant geld in onze portemonnee voor een rolletje drop of andere kleine uitgave. Tenminste dat is het beeld dat ik heb. als ik mezelf als uitgangspunt neem.

Door al dat digitale geldverkeer weet de bankdirecteur als hij ’s ochtends opstaat hoeveel kapitaal hij heeft. Dat is eenvoudig geschetst namelijk elke dag ongeveer hetzelfde. Meneer A maakte een bedrag over aan Mevrouw B, die daarop een bedragje overmaakte naar zoon C . Alleen op de individuele rekeningen zijn wat dingen veranderd, maar dat maakt voor het totaal niet uit.

Omdat de bankbaas weet hoeveel hij heeft kan hij de hele dag speculeren met het kapitaal. Want de veranderingen in de onderliggende bankrekeningen hebben daar verder geen invloed op.

Griekenland

Hoe ander was het in Griekenland. Toen ik daar afgelopen zomer was viel me op dat mensen daar bijna alles contant betalen. Veel winkels, vooral in buitenwijken en dorpen, hebben geen pinautomaten. Grieken gaan elke dag na het ontbijt naar de pintautomaat om contact geld op te nemen.

De Griekse bankbaas weet daardoor niet hoeveel kapitaal hij in de loop van de dag heeft. Een groot deel van dat kapitaal is onder de mensen. Zo’n man kan daardoor minder makkelijk speculeren dan zijn Nederlandse collega. Vanzelfsprekend kan hij met statistische gegevens werken en weet hij bijvoorbeeld dat mensen op maandag meer geld opnemen dan op woensdag, dat vlak voor Kerst bijvoorbeeld twee keer zoveel contant geld wordt opgenomen. Maar dat zijn minder betrouwbare gegevens dan die waarmee de Nederlandse bankbaas werkt.

Contant geld storten

Ik heb een makkelijker manier gevonden om contant geld te storten. Ik vraag een vriend die graag wat contant in zijn portemonnee heeft het bedrag van zijn rekening naar mij over te maken, dan geef ik hem mijn contanten.

Niet verder vertellen hoor. Het schijnt dat de belastingdienst of de wetgeving iets tegen de methode heeft. Ze vinden dat de vriend of ik ermee voor bank speel en dat mag alleen als je een vergunning hebt…

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *