Die goeie ouwe aardappel
Jarenlang heb ik gedacht dat het eten van aardappels niet goed was. Ik at ze wel. Ik vind ze lekker en bij veel mensen is het vanouds onderdeel van een goede Hollandse maaltijd. Maar vrienden waren al lang overgestapt op rijst en pasta’s ter vervanging van die goede oude aardappel.
Maar vorige week kreeg ik mail van Ronald, een vriend en gezondheidsfanaat in Amerika. Hij schreef dat er meerdere redenen zijn om aardappels te eten. Het schijnt daar, in Californië, nu een rage te zijn aardappels te eten. Hij schrijft zelfs ‘we eten nu meer aardappels dan zelfs jij in Nederland gewend bent. Ze verhogen je stofwisseling en verbeteren je vetverbranding’.
Er zijn veel diëten die het eten van aardappels verbieden. In ons land is Dr. Frank daar een voorbeeld van. Aardappels bevatten koolhydraten en die staan bekend als dikmakers. Maar aardappelen bevatten slechts weinig koolhydraten, minder zelfs dat de producten die als vervanging worden genomen.
Zo bevatten 200 gram aardappels 150 Kcal tegenover de 250 Kcal van 200 gram rijst. Gefrituurd en dergelijke maakt het vanzelfsprekend wel anders, helemaal als je er nog een lik vette mayonaise overheen gooit. Maar aardappels bevatten van zichzelf geen vet.
De belangrijkste reden dat ze over de Atlantische Plas weer aardappels eten zijn de hormonale en metabolische invloeden van aardappels. Het schijnt nu wetenschappelijk bewezen dat eten van aardappels helpt vet te verbranden, de verbranding van calorieën te versnellen en de stofwisseling te versnellen.
En het is geen dieet. Het is gewoon eten zoals onze ouders en grootouders het ons leerden. Wat ik leuk vind aan het bericht van Ronald is dat het regelrecht ingaat tegen alle fitness- en dieetonzin die de afgelopen jaren is verspreid. De dieet- en fitness-industrie die ons jarenlang heeft misleid door de zetmeelrijke aardappel en andere producten met veel koolhydraten als vijand van ons lichaam te bestempelen.
Maar nu blijkt dat producten met weinig koolhydraten voor de meeste mensen slechts kort effect hebben. En dat ze juist hormonen die belangrijk zijn voor vetverbranding te kort komen. Ronald waarschuwt wel dat we met al die light producten en producten met weinig koolhydraten ons lichaam lui hebben gemaakt. Ons lichaam heeft zich aangepast. Het moet weer leren eerst vet te verbranden. Hoe? Dat vertelt hij er niet bij…
Zie ook het bericht ‘Een geeltje. Doe maar twee kilo‘

Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.