Tijdreizen
Gisteren sprak ik met een paar vrienden over de films ‘Back to the future’. We kregen een gesprek over tijdreizen, deja vu’s en dergelijke. Daarbij kwam ook de trein van Einstein weer voorbij, waarin hij met zijn klok onder de arm naar de toekomst reist.
Maar eerst dit…
Ik houd van populair wetenschappelijke boeken. Ze zijn levendiger, geïllustreerd en ter ontspanning makkelijk behapbaar. Dat de vereenvoudiging van de feiten tot fouten kan leiden neem ik op de koop toe.
Een paar weken geleden las ik het populair wetenschappelijke boek ‘Wetenschap in 30 seconden’ van Paul Parsons. Zelfs als het onderwerp me niet zou interesseren zou ik het willen zien, gewoon om even door te bladeren.
Toen ik het opzocht bij Bol.com bleek het een boek uit een serie. Er waren ook nog ‘filosofie in 30 seconden’, ‘psychologie in 30 seconden’ en politiek, mythologie, religie, economie… allemaal in 30 seconden.
Maar ik stuitte ook op de serie ‘… in 3 minuten’. Van Paul Parsons vond ik daarin het boekje ‘Einstein in 3 minuten’. Bij Bol.com tweedehands en z.g.a.n. voor 5 euro.
Tijdreizen
We kennen van school waarschijnlijk nog het verhaal van de trein dat als illustratie werd verteld over een theorie van Einstein. Je gaat een reis ondernemen naar Pareis en terug. Je zet je horloge gelijk met de stationsklok. Daarna stap je in een hoge snelheidstrein en reist van Amsterdam zonder stoppen naar Parijs en weer terug. Wanneer je in Amsterdam aankomt blijkt de stationsklok een latere tijd aan te geven dan je horloge.
Het verschil is minimaal bij deze korte afstand. Maar bij langere reizen en met een snelheid in de buurt van de lichtsnelheid wordt het verschil groot.
Na het treinverhaal kwam dan ook altijd het verhaal van de tweeling van twintig. Eén van de twee broers was ruimtevaarder. Hij vloog, voor het gemak met de snelheid van het licht, met een raket naar een ster die tien lichtjaren van de aarde staat. Daar aangekomen vloog hij direct terug. Bij thuiskomst blijkt hij jonger dan zijn broer.
Discussie
Tijdens de discussie van gisteren bleken er nogal verschillende interpretaties te zijn over de uitleg van de twee verhalen. En helemaal over het verschil in leeftijd van de beide broers. Ik zal me daarom niet wagen aan conclusies.
Maar ik heb wel het boek ‘Einstein in 3 minuten’ erbij gepakt. En helaas, de uitleg van tijdreizen in dat boekje viel tegen. Evenals overigens de verklaringen, uitleg en dergelijke op internet.
Dus wellicht toch het, nauwelijks populair te noemen, want haast onleesbaar, boekje van Stephen Hawking er nog eens op na slaan ‘het heelal’. Op de film ‘Time Travel’ van Discovery, uit de serie ‘Into the Universe’, waar Hawking ook aan meewerkte.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.