China en Chinees leren
Afgelopen week vertelde een vriend me dat hij zijn dochter naar China had gestuurd om de taal te leren. Op zich een mooi initiatief. Het is een wereldtaal, kennis ervan is nooit weg. Maar bij zijn reden, de opkomst van China als economische macht heb ik mijn bedenkingen.
De toekomst zal zich namelijk anders ontwikkelen dan veel mensen nu verwachten, denk ik. Zij wijzen naar China. In hun ogen een groot land, veel mensen en volop in ontwikkeling. Maar waarmee?
Van de keren dat ik zaken deed met in China herinner ik me vooral de partijpolitiek. Nadat ik een serieuze, grote afname voorstelde bleek de directeur van de fabriek ineens niet de baas die ik dacht dat hij was. Ineens zat ik met een ambtenaarstype aan tafel, man of vrouw, die bepaalde of de deal die ik had voorgesteld mocht worden uitgevoerd. Geld onder de tafel moest dan soms uitkomst bieden.
Veel mensen, groot land. Het zegt niets. Kijk naar Nederland. Weinig mensen, klein land. Er zijn andere dingen die een toekomst bepalen.
3D printen
Ik denk bijvoorbeeld dat 3D printen de komende jaren een sterke opgang gaat maken. Vanzelfsprekend eerst in de bedrijfsomgeving en bijvoorbeeld de ziekenhuizen waar nu al volop wordt geëxperimenteerd met 3D-geprinte toepassingen. Later gewoon in het huishouden. Het staat schijnbaar in de kinderschoenen, maar het naar de huiskamer brengen van nieuwe ontwikkelingen gaat steeds sneller.
3D printen brengt China naar de huiskamer. Wie heeft er nog spullen uit China nodig als we het zelf thuis kunnen maken, of op de hoek in een 3D copyshop. Zoals we vroeger het Japannertje in onze Sony of ander Japans apparaat aanspoorde een beetje door te werken zullen we ons zelf bij het 3D printen een klein Chineesje voelen. De vraag is alleen of de 3D printer uit China komt.
Chinees leren
Volgens de vriend wordt China belangrijk. Daar ben ik het dus niet mee eens. Toch kan het geen kwaad Chinees te leren. Tenminste als je Mandarijn leert, één van de meerdere Chinese talen. Mandarijn wordt niet alleen in China gesproken, maar ook in Thailand, Indonesië, Singapore en nog wat landen rondom China.
Een taal spreken en verstaan die door 20% van de wereldbevolking wordt gesproken kan handig zijn. Dat was het altijd al. Niet omdat China iets zou betekenen in de toekomst, maar omdat het handig is jezelf verstaanbaar te maken. Of te horen wat wordt gezegd. Maar dan moet je wel willen luisteren.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.