Ideeënverzameling (12)

Het werd weer eens tijd voor een ideeënverzameling. Ik ging weer eens onder de O kijken in de database en haalde er een paar aparte uit. Deze komen uit 1993, 94 en 95 (zie ook de verantwoording).

Billboard in grond

Laat billboards verzakken in de grond en slechts op bepaalde tijden uit de grond opstijgen, bijv. tijdens spits langs een snelweg. Het mogen er dan ook meer zijn. Na de vastgestelde tijd voor een bepaalde locatie verdwijnt de billboard weer onder de grond en is de natuurlijke omgeving weer onvervuild te zien . Als het in de toekomst elektronische borden zijn (grote plasmaschermen), kan de boodschap op afstand worden veranderd.

One stop shopping

De filosofie dat zakelijke dienstverleners zoals accountantskantoren een warenhuis moeten zijn, waar de klant alle diensten kan vinden. Er gaat geen dag voorbij of accountantskantoren lanceren een nieuwe discipline. Voorlopig lijkt de ijzeren wet ‘schoenmaker blijf bij je leest’ niet te gelden voor de consultancy-bureaus. Net als Ajax met het ‘one touch football‘ willen de grote dienstverleners hiermee ook snelheid creëren. De ’time to market’ is toch al zo kort.

Oude technieken revival

Oude technieken bekeken met moderne ogen. De techniek is voortgeschreden. Het kan best zijn dat oude technieken die ooit zijn vervangen om specifieke redenen, nu in de basis weer interessant kunnen zijn omdat de redenen waarom ze werden vervangen door voortschrijdende techniek kunnen worden ondervangen. Wellicht dat kolen alweer interessant kunnen zijn of stoommachines. Wellicht dat stoom nu veel eenvoudiger kan worden verkregen met inmiddels ontwikkelde chemische technieken, wellicht kan het worden hergebruikt etc.

Oudegracht strand

Haal in de zomer bij een deel van de werf aan de Oudegracht in Utrecht de stenen weg en creëer een zandterras.

Oprolbare erfafscheiding

Als je goed met je buren omgaat heb je wellicht geen erfafscheiding nodig. In de Adm. v. Gentstraat hebben we een gezamenlijke border met een poortje. Het kan echter soms handig zijn tijdelijk een afscheiding te hebben. Een oprolbaar, opvouwbaar of intrekbaar systeem is dan een oplossing.

In 1995 hield ik nog kantoor in de Adm. van Gentstraat in Utrecht

Oude culturen restaurants

Een keten van restaurants die elk een eigen uitstraling hebben rondom een thema van oude culturen. De gerechten zijn gericht op niet meer bestaande culturen zoals, de Vikingen, Oude Grieken, Azteken etc. De gerechten zijn bijzonder, want veel ingrediënten zijn immers pas deze eeuw ontdekt. Voor de gerechten worden nieuwe ingrediënten spaarzaam gebruikt. Het gaat om gezond en lekker in een goede ambiance. De aankleding sluit vanzelfsprekend aan bij het thema van het specifieke restaurant.

Outsource sponsoring

Scholen moeten onderwijs geven, ziekenhuizen moeten zieken verzorgen/behandelen etc. Veel andere diensten (kunnen) worden geoutsourced, met name bedrijfsondersteunende en organisatorische diensten zoals administratie, schoonmaak e.d. Maar deze moeten onder controle blijven van de school of het ziekenhuis omdat ze raken aan hun core business.
Diensten die het voor de leerling, patiënt etc. leuker maken, en die nu wel al tot de mogelijkheden behoren, kunnen worden uitbesteed zonder dat de organisatie er omkijken naar heeft. Zoals de exploitant verantwoordelijk blijft voor de fruitautomaat in het café, zo zou bijv. in scholen en ziekenhuizen de ADSL-verbinding gesponsord of geëxploiteerd kunnen worden door een provider.
Ook de schoolkantine of het ziekenhuisrestaurant kunnen door externen worden gepacht. Wellicht met inachtneming van het beleid van school of ziekenhuis (geen rookwaar, ongezonde voeding), maar niet onder hun verantwoordelijkheid.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 november 2013 door in de categorie 2013, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *