De kapitaalmarkt

In 1993 legde ik het idee “De kapitaalmarkt” vast bij de belastingdienst. Het idee ervoor was ontstaan vanuit de gedachte diverse mensen bij elkaar te brengen die nodig zijn om ideeën sneller uit te voeren. Dat het woord “kapitaalmarkt” vooral een papieren begrip was vond ik leuk, maar het werd tijd dat het een echte markt werd.

Ik plaats het hier omdat ik denk dat we er weer aan toe zijn. Banken doen niets (of kunnen niets door hun wanbeleid uit het verleden en de strengere bankregels voor het aanhouden van reserves), er is genoeg geld onder de mensen, er zijn ideeën etc.

Kort nadat ik het idee had vastgelegd sprak ik er met collega Frans Stalenhoef over. Hij vond het een idee om mee aan de slag te gaan. We deden wat navraag bij ondernemers in onze omgeving om te peilen wat ze van het idee vonden. Daarbij constateerden we dat er vooral behoefte was aan een ondernemersclub. Dat was de start van het Stichts Ondernemers Genootschap (SOG).

De integraal overgenomen tekst over “De Kapitaalmarkt” zoals ik deze vastlegde:

Organisatie “De kapitaalmarkt”

 (rg: 4316326.001)

1 regelmatige bijeenkomst met ‘markt’-gedachte
2 aanwezigheid notaris voor direkt opmaken contracten
3 aanwezigheid andere notabelen zoals advocaat, belastingadviseur, accountant e.d.
4 verhuur standruimte + toegangskaarten bezoekers + verkoop consumpties/catering
5 publiciteit (weet waar uw geld blijft)
6 GEEN ANDERE AKTIVITEITEN!

Uitgangspunt

:
De bank is een goed distributie-instrument van geld, maar als verstrekker van kapitaal voor veel soorten projecten ongeschikt (het zijn geldambtenaren). Willen we als land weer entrepeneurs en innovatie, handel en rijkdom dan moeten we werken met geld zonder dat daar banken bij betrokken zijn. Zo is het eigenlijk altijd geweest.

“De kapitaalmarkt” is opgezet als een fysieke markt (dus met kraampjes e.d.) waar mensen elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en geld verschaffen. “De Kapitaalmarkt” is er om leningen vanaf bijv. 10.000,- gulden af te sluiten tussen bedrijven en particulieren. Ook zijn deelnames in aandelenkapitaal, commanditaire vennootschappen e.d. mogelijk.
Contracten kunnen op de markt door een notaris of een advokaat worden opgesteld, eventueel gecombineerd met een verzekering. De `kapitaalmarkt’ is dus een serieuze, zakelijke plaats.

“De Kapitaalmarkt” moet ook en vooral een sociaal gebeuren zijn: je moet er kunnen eten, drinken, zitten. Er worden ook activiteiten ontplooid ter lering ende vermaeck: lezingen, cabaret etc. Er is softsponsoring mogelijk in de zin van premiums en monsters/samples weggeven. Om een zekere drempel in te bouwen wordt een redelijke toegangsprijs geheven. De markt mag best een enigszins sociëteitsfeer hebben.

“De kapitaalmarkt” hoeft geen vaste standplaats te hebben, hoewel dat uiteindelijk wel prettig is. Publiciteit is belangrijk, wellicht in het begin agressief tegen banken gericht.

Het is ook mogelijk een vrijblijvende markt te hebben, wel met toegangsprijs, en een gedeelte waarvoor lidmaatschap en/of bijbetaling noodzakelijk is. Bij dat laatste kan gedacht worden aan bezoek regelmatige lezingen, gebruikmaken van bibliotheek, bezoek spraakmakende personen (Rienk Kamer) of toegang tot afgeschermde aanwezige bezoekers (Paul Fentener van Vlissingen, Alfred Heineken en dergelijke).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *