- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Taalfautjes

De Wereld Draait Door kijk ik altijd via Uitzending Gemist. Afhankelijk van de gasten kijk ik het programma helemaal of in delen. Maar het middenstuk met de taalfautjes en andere taalongemakken kijk ik altijt.

Er zitten soms hele leuke taalfautjes bij. Het leukste is het als in DWDD rondom het item van de taalfautjes, een gast aan tafel de taal verhaspelt. Zoals gisterenavond Twan Huys. In zijn enthousiasme over een verhaal rond John F. Kennedy zei hij ‘… werd de telefoon op de hoorn gegooid’ (zie onder voor fragment).

zweedse-telefoon-(1896)Dat is volgens mij fout. De telefoon was het apparaat en de hoorn had je in je hand. Tegenwoordig zijn er telefoons die daarvan afwijken. Maar de uitdrukking was oorspronkelijk ‘hij gooit de hoorn op de haak’, toen er nog een haak zat aan de vaak hangende bakelieten zwarte telefoon. Daarna werd de haak een vaster onderdeel van het telefoontoestel en gooide je de hoorn op de telefoon. Dat zie je ook nog wel eens in films en sketches.

Ik zeg dat het volgens mij fout is. Wat als ik ‘telefoon op de hoorn’ intyp als zoekzin bij Google krijg ik toch nog bijna 14.000 hits. Tegen ‘hoorn op de haak’ 124.000 en ‘hoorn op de telefoon’ 35.000.

Taalfautjes

Maar taal en vooral taalfautjes zijn vaak gewoon leuk. Vooral als je de denkfout van de gebruiker er in kunt herkennen. Er zijn verschillende media die van die taalfautjes een rubriek hebben gemaakt. Elke krant heeft wel een hoekje waar, in een foto of column, aandacht wordt besteed aan taalfautjes. Vaal zijn het mogelijkheden tot interactie met de lezer, die de redactie op de faut wees of een foto opstuurde.

Ooit kocht ik bij de Slegte een boek van een Belgische auteur die allemaal taalfautjes had verzameld en daar over schreef. Ik vond het boek zo leuk dat ik terug ging naar de Slegte om het restant, twintig exemplaren, te kopen. Die deelde ik uit aan mensen waar ik toen contact mee had en van wie ik vermoedde dat ze het ook leuk zouden vinden, zoals Ben Pauw (Haagse lobbyist), Dirk van der Veer (toenmalig voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten) en Paul de Boer (leraar op College Blaucapel in Utrecht).

Enkele taalfautjes (en ja ik weet dat het taalfoutjes zijn…):

Geluidsfragment Twan Huys met opmerking ‘werd de telefoon op de hoorn gegooid’.