- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Nederlandse kleding begin 19e eeuw

Op 9 mei 1803 liet uitgever Evert Maaskamp onderstaande advertentie plaatsen in de Leydsche courant voor een cahier met Nederlandse kleding.

PROSPECTUS VAN COSTUMENS, ZEDEN EN GEWOONTENS van ons Vaderland, met het begin der 19de Eeuw, waar van thans het eerste Cahier uitkomt, (…) hetzelve zal met de drie Maanden vervolgt worden, en met de vier uitgaven compleet zijn. Ieder Plaat, in quarto formaat met de Explicatie zijn twee stuk werkende Beelden, na het leven geteekend en gecoul. (…) De Uitgeever vertrouwt dat dit Werk van schoonheid en kostbaarheid van uitvoering zonder voorbeeld is, en verre die van Zwitserland of andere uitgekomen, overtreft; en is niet alleen intressant als een spreekend Schilderij van ons Vaderland, maar men ziet zoo veel uit een lopende verscheidenheid die men nergens in geen ander Land, en wel in zoo een kort bestek van een kleine plek Gronds aantreft, alles (…) word uitgegeeven bij E. MAASKAMP (…) te Amsterdam.

Een Schouwze Boer en Boerin in afspraak om naar de markt te Zirikzee te gaan (uit: het besproken boek, prent 14)

Een Schouwze Boer en Boerin in afspraak om naar de markt te Zirikzee te gaan (uit: het besproken boek, prent 14)

Met de advertentie lanceerde Maaskamp zijn nieuwe reeks prenten met afbeeldingen van klederdrachten uit alle delen van de Bataafse Republiek. In 1805 was het vierde cahier gereed. Later volgde nog een vijfde exemplaar. De in totaal twintig prenten hadden allen een toelichting in het Nederlands en het Frans.

Mensen die de serie compleet hadden konden deze laten inbinden tot een boek. Dat boek kreeg als titel: ‘Afbeeldingen van kleeding, zeden en gewoonten in de Bataafsche Republiek met den aanvang der negentiende eeuw’. Later werd Bataafsche Republiek in de titel vervangen door ‘Koninkrijk Holland’, nog weer later door ‘Noordelijke Provinciën van het Koningrijk der Nederlanden’.

Evert Maaskamp was een boek- en prentenhandelaar in Amsterdam. Hij tekende en schilderde portretten en bracht deze ook zelf op de markt. Naast portretten werd hij ook bekend van zijn vignetten en de vele landkaarten die hij zelf tekende of liet tekenen. Maaskamp was in 1769 geboren in Vollenhove en overleed op 31 januari 1834 in Amsterdam.

Uitgebreide informatie over de uitgaven van Evert Maaskant is te vinden op de website van DBNL.

Aanleiding voor dit bericht is dat ik het boek vond. Hier het boek in pdf (21 mb).