25 jaar internet in Nederland

Drift_13In mijn jeugd liep ik regelmatig langs het kantoor van SURFnet aan de Drift 13 in Utrecht. Dat was immers om de hoek van mijn geboortehuis. Ik ben er een paar keer naar binnen gelopen, vlak na de oprichting in januari 1988. Op het raam hing een poster over een PC-studentenproject en ik was geïnteresseerd in een PC. Uiteindelijk kocht ik mijn eerste PC (een Philips XT) via een project bij de RUG. Dat SURFnet na 17 november 1988 internet in Nederland zou gaan uitrollen, wist ik toen nog niet.

Eerste netwerken

Want er was nog geen internet in Nederland. Internet begon eind jaren zestig in Amerika met ARPAnet, een militair netwerk van DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). ARPAnet was opgezet uit kostenbesparing. Organisaties die met militaire projecten bezig waren konden via het netwerk van elkaar kennis en apparatuur gebruik maken.

ARPAet werkte met het TCP/IP protocol. Toen in 1986 NSFnet (National Science Foundation Network) werd opgezet om wetenschappers op dezelfde manier met elkaar te laten communiceren kozen zij ook voor dit protocol, om koppeling met het militaire netwerk in de toekomst mogelijk te maken.

Eerste Nederlandse internetter

internet-25-01Vandaag 25 jaar geleden (17 november 1988) was Piet Beertema de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot het netwerk van NSFnet. Om 14.28 uur ontving hij een email-bericht van Stephen Wolff uit de VS (zie hiernaast). Nederland was wereldwijd, na de Verenigde Staten, het tweede land dat werd aangesloten op het netwerk.

Piet Beertema in 1988

Piet Beertema in 1988

Piet Beertema was systeembeheerder van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Het had jaren geduurd eer het Beertema en zijn collega’s toegang kregen tot het Amerikaanse netwerk. Dankzij hun contacten, onder andere met internetpionier Rick Adams van NSFnet, lukte het hen als eerste Europese organisatie.

SURFnet

De media geloven er nog niet in (SUN, 20 mei 1991)

De media geloven nog niet in de ideeën van Tim Berners Lee (SUN, 20 mei 1991)

Na het eerste bericht aan Beertema gaat het snel. Binnen een jaar zijn door SURFnet alle wetenschappelijke instellingen (universiteiten, academische ziekenhuizen e.d.) gekoppeld. In de jaren daarvoor hadden enkele Nederlandse internetpioniers als geëxperimenteerd met datacommunicatie; er was bijvoorbeeld al het BSS (Bulletin Board System).

Internet gaat dan nog enkel om email. Pas in 1991 komt Tim Berners-Lee van CERN met het idee voor het grafische World Wide Web (de WWW die we nog steeds gebruiken). In 1993 komt de webbrowser Mosaic op de markt. In dat jaar wordt het, onder andere dankzij pionier Rop Gonggrijp die met enkele collega’s XS4all begint, mogelijk voor bedrijven en consumenten het internet te gebruik.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *