Offerte les

Toen ons eerste kantoor te klein en onpractisch werd gingen we op zoek naar een nieuw pand. Tijdens die zoektocht leerde ik Hans kennen. Hij leefde van de verhuur van panden.

Op een ochtend, ik had van een ander inmiddels een fraai pandje bij de Maliebaan gehuurd, belde Hans me. ‘Kan ik vanmiddag even van je kantoor gebruik maken?’, vroeg hij. Toen het zover was dat hij zijn klant ging ontvangen vroeg hij of ik erbij kwam zitten. Ik hoefde niets te zeggen, vertelde hij, ‘gewoon er even bij komen zitten’.

Offerte voor een huurcontract

Hans overlegde een offerte voor een huurcontract voor een gebouw in Arnhem. Zijn klant las het door, waarna de onderhandeling begon. Ik zat erbij en hield mijn mond. Maar ik zal ongetwijfeld enkele keren mijn wenkbrauwen hebben opgetrokken over wat ik zag en hoorde.

Hans stopte altijd tien onzinnige punten in contracten, vertelde hij me nadat zijn potentiële huurder weer was vertrokken. Echt irrelevante punten, zoals bijvoorbeeld ‘… tenzij de olieprijs in Brazilië omhoog gaat’ of ‘… als het aantal inwoners van China onder de 1,5 miljard blijft’.

De uitleg van Hans

‘De meeste mensen vinden het altijd al moeilijk commentaar te leveren. Maar ze voelen zich niet serieus als ze niet één of twee opmerkingen maken of wijzigingen voorstellen’, zei hij. ‘ Ik geef ze wat mogelijkheden. Als ze al reageren dan is het vanzelfsprekend 99% van de keren over één van die onzinnige punten.’

Op de opmerkingen daarover kon hij eenvoudig ingaan. ‘Uiteindelijk schap ik die natuurlijk gewoon’, vulde hij aan. ‘Daarmee verzwakt direct hun positie. Want voor hun gevoel winnen ze bij elk punt dat ik weghaal, of eigenlijk dat ze me laten weghalen. Maar uiteindelijk willen ze toch aardig blijven en zoeken ze naar een zekere balans. Dus na twee, hooguit drie, opmerkingen laten ze het er verder bij’.

Een geleerde les

Ik heb er nog vaak aan gedacht. Het is zeker niet mijn manier van zaken doen. Maar ik voelde me wel een gewaarschuwd mens voor alle daaropvolgende onderhandelingen over contracten, offertes en dergelijke.

Zie ook het bericht ‘offerte trucje‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 augustus 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.