Offerte trucje (2)

Toen ons eerste kantoor wat groter moest worden gingen we op zoek naar een nieuw pand. Tijdens die zoektocht leerde ik Hans kennen, die leefde van de verhuur van panden.

Op een ochtend, ik had via een ander inmiddels een fraai pandje bij de Maliebaan gehuurd, belde Hans me en vroeg of hij even die middag van mijn kantoor gebruik mocht maken. Toen het zover was dat hij zijn klant ging ontvangen vroeg hij of ik erbij kwam zitten, ik hoefde niets te zeggen.

Hans overlegde een huurcontract (offerte) voor een gebouw in Arnhem. Zijn klant las het door, waarna de onderhandeling begon. Ik weet niet meer of ik wellicht een aantal keren mijn wenkbrauwen heb opgetrokken over wat ik zag en hoorde, maar mijn mond hield ik zeker.

Hans had mijn gedachten gelezen of mijn gezicht. Hij stopte altijd 10 onzinnige, niet relevante punten in contracten, vertelde hij, bijv. zo en zo, …. tenzij de olieprijs in Brazilië omhoog gaat.

‘De meeste mensen vinden het altijd al moeilijk commentaar te leveren, maar voelen zich niet goed als ze niet één of twee opmerkingen maken of wijzigingen voorstellen’, zei hij. ‘ Ik geef ze 10 mogelijkheden. Als ze al reageren dan is het vanzelfsprekend 99% van de keren over één van die onzinnige en daardoor onbegrijpelijke punten.

Op de opmerkingen daarover kan ik eenvoudig ingaan en uiteindelijk schap ik het gewoon. Daarmee verzwakt direct hun positie. Want voor hun gevoel winnen ze bij elk punt dat ik weghaal, of eigenlijk dat ze me laten weghalen. Maar uiteindelijk willen ze toch aardig blijven en zoeken ze naar een zekere balans.

Tja, ik heb er nog vaak aan gedacht. Het is zeker niet mijn manier van zaken doen, maar ik voelde me wel een gewaarschuwd mens voor alle daaropvolgende onderhandelingen over contracten, offertes en dergelijke.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 augustus 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.