Kapucijner, cappuccino en bier

konrad-kapucijnerEen biertje waar Konrad Tjechië, het hoofdkantoor, de afgelopen periode telkens over rept in de media is de Konrad Kapucijner. Dit Bokbier is gebaseerd op een oud kloosterrecept lees ik in de begeleidende tekst. En dit bier van Konrad wint wereldwijd prijzen.

‘Ja, laat die monniken maar schuiven’, denk ik, ‘Trappisten ken ik, en kapucijners als velderwt. Maar wat zijn Kapucijner monniken?’

Kapucijner monniken

kapucijner-monnikKapucijnen (of Kapucijner monniken) zijn een afsplitsing van de Franciscaner orde. Het waren monniken die weer terug wilden naar de oorspronkelijke eenvoud van de Franciscanen. De Franciscaner orde was opgezet naar de ideeën van Franciscus van Assisi en was ooit een bedelorde. De Kapucijnen kregen in 1528 toestemming van de paus, Clemens de zevende, een eigen orde te stichten. Ze gingen weer baarden dragen, en de karakteristieke donkerbruine, spitse kap, de zogenaamde Capuccio waarvan hun naam is afgeleid.

Cappuccino

Een echte Cappucino hoort in een glas (vind ik).

Een echte Cappucino hoort in een glas (vind ik).

Wat wij nu Cappuccino noemen heette oorspronkelijk Kapuziner Kaffee. Het ontstond in Wenen waar men koffie dronk waarin hete melk werd geschonken, al dan niet opgeschuimd.

De koffiegebruiker kon naar eigen smaak hete melk (laten) toevoegen. En zoals wij zeggen ‘een wolkje melk’, zo gaf men het in Wenen aan door de kleur van de koffie. Veel melk maakte de koffie blank/wit. Door weinig melk toe te voegen behield de koffie zijn donkerbruine kleur, zoals de kap van de Kapucijner monnik.

Wilde een klant in een café koffie met weinig melk, dan bestelde hij/zij een Kapuziner. Daarnaast bestond er de Franziskaner waaraan meer melk werd toegevoegd; die verwees naar de lichtbruine kleur van de habijt van de Franciscanen.

De Kapuziner werd geleidelijk Cappuccino naar de kap waarvan ook de naam van de orde is afgeleid.

Kapucijner Bier

konrad-kapucijner-2In tegenstelling tot de Trappisten maakten de Kapucijner monniken officieel geen bier. Dat het Konrad bier Kapucijner wordt genoemd is ook weer een verwijzing naar de donkerbruine kledij van de monniken. De extreem witte schuimkraag maakt de Konrad Kapucin helemaal af.

Zoals gezegd wint de Konrad Kapucin vele prijzen. In één van de juryrapporten bij zo’n prijs stond het bier als volgt omschreven: met als omschrijving in het juryrapport: De Konrad Kapucin heeft een heerlijke volle, ronde smaak met een vleugje hout. En dankzij de samenstelling uit diverse hop bereikt het een verfijnde, karakteristieke bitterheid.

Trivia

:

  • Konrad Kapucin is ook goed te gebruiken in diverse vleesgerechten
  • De film ‘The Monk’ uit 2011 gaat over een Kapucijner monnik. Het is een dramatische thriller over een vondeling die opgroeit in een Kapucijns klooster. Hij wordt de meest vrome man in de omgeving tot hij ontdekt dat het kwaad in het klooster waart.
  • Er is een discussie geweest over de boeken van Dan Brown, omdat hij zijn hoofdpersoon Robert Langdon in zijn zoektochten langs kunsthistorische en religieuze plekken, niet ook langs de beroemde Kapucijner Crypte liet gaan. Deze Crypte is opgebouwd uit de botten en schedels van ruim 4000 dode Kapucijner monniken.
  • Het woord monnik (engels: monk) komt van het griekse Monachos, wat ‘alleen’, ‘afgezonderd’ betekent. Een monnik was oorspronkelijk een man (of vrouw) die op zichzelf leefde en zijn leven richtte naar religieuze diensten.
  • Je zou denken dan het woord ‘monkey’ (Engels voor ‘aap’) daarvan is afgeleid als een verkleinvorm. Maar monkey komt van het Arabische ‘Maimun’, wat ‘gunstig’ betekent en moest verbloemen dat de blik van apen door Arabieren juist als ongunstig werd beschouwd.
  • KapucijnaapjeWel zijn er natuurlijk de Kapucijnaapjes, waarvan de naam verwijst naar de monniken. De aapjes kregen hun naam in de vijftiende eeuw, toen ontdekkingsreizigers de aapjes zagen bij de ontdekking van Amerika. Door de gelijkenis met de Kapucijner monniken werden ze Kapucijnaapjes genoemd. Er zijn inmiddels meerdere soorten bekend, sinds 2011 worden deze in twee geslachten onderverdeeld, de Cebus (apella) en de Cebus (capucinus).
  • In Nederland schrijven we ‘Cappuccino’ met dubbel c, in Italië is het met een c ‘Cappucino’, terwijl het woord waarvan het is afgeleid ‘Capuccio’ is, met één p en dubbele c.
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *