- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Kapucijner, cappuccino en bier

konrad-kapucijnerEen biertje waar Konrad Tjechië, het hoofdkantoor, de afgelopen periode telkens over rept in de media is de Konrad Kapucijner. Dit Bokbier is gebaseerd op een oud kloosterrecept lees ik in de begeleidende tekst. En dit bier van Konrad wint wereldwijd prijzen.

‘Ja, laat die monniken maar schuiven’, denk ik, ‘Trappisten ken ik, en kapucijners als velderwt. Maar wat zijn Kapucijner monniken?’

Kapucijner monniken

kapucijner-monnikKapucijnen (of Kapucijner monniken) zijn een afsplitsing van de Franciscaner orde. Het waren monniken die weer terug wilden naar de oorspronkelijke eenvoud van de Franciscanen. De Franciscaner orde was opgezet naar de ideeën van Franciscus van Assisi en was ooit een bedelorde. De Kapucijnen kregen in 1528 toestemming van de paus, Clemens de zevende, een eigen orde te stichten. Ze gingen weer baarden dragen, en de karakteristieke donkerbruine, spitse kap, de zogenaamde Capuccio waarvan hun naam is afgeleid.

Cappuccino

Een echte Cappucino hoort in een glas (vind ik).

Een echte Cappucino hoort in een glas (vind ik).

Wat wij nu Cappuccino noemen heette oorspronkelijk Kapuziner Kaffee. Het ontstond in Wenen waar men koffie dronk waarin hete melk werd geschonken, al dan niet opgeschuimd.

De koffiegebruiker kon naar eigen smaak hete melk (laten) toevoegen. En zoals wij zeggen ‘een wolkje melk’, zo gaf men het in Wenen aan door de kleur van de koffie. Veel melk maakte de koffie blank/wit. Door weinig melk toe te voegen behield de koffie zijn donkerbruine kleur, zoals de kap van de Kapucijner monnik.

Wilde een klant in een café koffie met weinig melk, dan bestelde hij/zij een Kapuziner. Daarnaast bestond er de Franziskaner waaraan meer melk werd toegevoegd; die verwees naar de lichtbruine kleur van de habijt van de Franciscanen.

De Kapuziner werd geleidelijk Cappuccino naar de kap waarvan ook de naam van de orde is afgeleid.

Kapucijner Bier

konrad-kapucijner-2In tegenstelling tot de Trappisten maakten de Kapucijner monniken officieel geen bier. Dat het Konrad bier Kapucijner wordt genoemd is ook weer een verwijzing naar de donkerbruine kledij van de monniken. De extreem witte schuimkraag maakt de Konrad Kapucin helemaal af.

Zoals gezegd wint de Konrad Kapucin vele prijzen. In één van de juryrapporten bij zo’n prijs stond het bier als volgt omschreven: met als omschrijving in het juryrapport: De Konrad Kapucin heeft een heerlijke volle, ronde smaak met een vleugje hout. En dankzij de samenstelling uit diverse hop bereikt het een verfijnde, karakteristieke bitterheid.

Trivia

: