De hydrograaf

De Sinterklaasboot Hydrograaf

Gisteren liep ik rond het middaguur met Jeroen, een kantoorgenoot, langs het Lekkanaal bij kantoor. Even achter het bureau vandaan voor een middagwandeling met zijn hond. We spraken over het programma ‘het Familiediner’, dat we toevallig allebei hadden gezien. Ik verwonder me er telkens over hoe bijna simpel de aanleidingen zijn bij mensen om elkaar jaren niet te zien.

Bert van Leeuwen

‘Maar hij doet het wel goed, hè, Bert van Leeuwen’, zegt Jeroen, ‘ Ik weet zeker dat hij een opleiding Mediation heeft gevolgd’. Ik knik.

‘En hij heeft natuurlijk een goed redactieteam om zich heen’, gaat Jeroen verder. ‘Sympathieke vent ook. Heel wat beter dan die vent die dat klassenprogramma presenteert. Hoe heet die ook weer. Leuk programma… toen Koos Postema het nog deed. Goh, hoe heet die vent nou’.

‘Kamphuis’, zeg ik wijfelend.

‘Ja, Kamphuus, Rob Kamphuus’, verbetert Jeroen. ‘Zo’n onsympathieke vent. Zijn houding, zijn intonatie. Alles is fout bij die met zichzelf ingenomen man’.

Ik denk aan het bericht dat ik een paar weken geleden schreef, maar zeg er niets over tegen Jeroen.

We zijn inmiddels onder het tunneltje bij de Beatrixsluis doorgelopen. De Beatrixsluis is met ruim 50.000 schepen per jaar de drukste binnenvaartsluis van Nederland. Het is prachtig om de grote en kleine schepen te zien manoeuvreren voor de sluizen. Bij elke middagwandeling staan we er even stil om te kijken of we praten met een schipper van een aangemeerde boot.

De Hydrograaf

‘Hé, daar ligt de boot van Sinterklaas’, roept Jeroen, wijzend naar een boot die voor aan de kade ligt.
Terwijl we dichterbij komen begint me wat te dagen. Die gele schoorsteen, die zwarte pietenromp, die mooie houten afwerking. Nog dichterbij gekomen lees ik de naam ‘Hydrograaf’.

hydrograaf-reunie-anim‘Dat is de boot van een Rotterdammer die als leraar onlangs in De Reünie was’, zeg ik, ‘met jouw favoriete presentator. Goh, wat leuk. De eigenaar was leraar op een school en is schipper geworden. Leuke vent, hoe heet iet ook weer’.

Jeroen loopt ongeïnteresseerd naast me, terwijl ik me probeer te herinneren hoe de man ook weer heet.

‘Ray Davis’, mompel ik, ‘zoals de zanger van The Kinks’.

Ray Davies

We lopen juist langs de boeg van de Hydrograaf als er een man van de loopplank komt. Op de wal kijkt hij naar rechts, dan naar links. Het is Ray Davis. Jeroen en ik lopen nu vlak bij hem.

‘Een bekend gezicht’, roep ik.

‘Ja, hoe is het?’, reageert de man, alsof hij ook mij herkent.

‘Ik heb je gezien laatst, bij dat programma met die klassen’, zeg ik.

Hij kijkt naar zijn dichterbij gekomen medewerkers. ‘Ik ben herkent’, lacht hij naar zijn scheepsbemanning. Ze lachen.

‘Ja, die markante bruine kop’, ga ik verder, ‘ben je vaak in het buitenland?’

‘Er zit wat buitenlands bloed in mijn aderen, van voorouders’, antwoordt Ray.

Een verloren klinknagel

We praten verder over het programma, over Sinterklaas, over zijn carrièrewissel van leraar naar schipper en over zijn boot.

‘Ja het lijkt een mooi vrij leven’, zegt Ray, ’maar je kunt tegen problemen aanlopen die het minder leuk maken’. Hij loopt wat naar voren en wijst naar zijn boot. ‘Kijk daar is een klinknagel weg’. Ik denk dat hij een grapje maakt, maar hij kijkt serieus. Lijkt me niet zo’n groot probleem, nieuwe klinknagel erin. Wat betekent één zo’n verloren nagel op de waarschijnlijk duizenden waarmee deze boot bij elkaar wordt gehouden. Later hoor ik dat het vervelender is dan ik denk; na één zo’n verloren klinknagel volgen er vaak meer.

Richting de sluizen

Ray en ik praten kort verder. Tot een vrouw de loopplank afkomt en ze Ray maant mee te komen. Hij geeft me een hand ter afscheid en stapt in een verderop geparkeerde auto.

hydrograaf‘Hij wordt overal herkent’, roept één van de matrozen, terwijl hij de loopplank binnenhaalt.

Jeroen en ik lopen door, lezen nog het houten bord met informatie over de boot en zien even later de Hydrograaf richting de sluizen varen.

Snel maak ik nog even een foto met mijn mobieltje.


De Hydrograaf is een prachtig afgewerkte boot, die te huur is voor evenementen. Kijk op de website ‘de Hydrograaf’, vraag direct een offerte aan of kijk eens de website ‘Boot nodig‘.

De foto in de header is gemaakt door Jarretera

Zie ook het bericht ‘Sinterklaas actie‘ of de fotocolumn ‘sinterklaas

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *