kaalheid genezen met een hoed

Kaalheid genezen of tegengaan

In februari dit jaar schreef ik over ‘Harry Distributie’. Aan het eind van dat bericht schreef ik dat hij een haarimplantaat had ondergaan, want zijn kaalheid genezen met andere methoden had niet gewerkt. Ik schreef dat ik mogelijk nog terug zou komen op het gesprek.

Vooral zijn uitspraak dat veel producten en kennis die we nu kennen al jaren, soms eeuwen oud zijn, vond ik interessant. Het was niet de eerste keer dat ik het hoorde. Bijvoorbeeld Dr. Albert Zwart vertelde dat al eens over de medische kennis rond 1900, waarover ik schreef in oktober. Daarbij ging het vooral om het herontdekken.

Bij Harry begon het onderwerp toen zijn kaalheid en haarimplantaat ter sprake kwamen. Hij vertelde dat er tegenwoordig om allerlei producten alleen een moderner jasje was gedaan: ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Maar de methoden tegen kaalheid zijn doorontwikkeld, waardoor Harry een succesvolle haarinplant kon ondergaan.

Ik vond het gegeven over de oude producten leuk, maar vooral ook in combinatie met de methoden tegen kaalheid. Na het gesprek zocht ik meer informatie.

Hoed tegen kaalheid

haar-hoed-02In een tijdschrift vond ik een advertentie uit 1922 voor een hoed. Het dragen van de hoed zal, is de belofte, haar terugbrengen op het kale hoofd. Dit alles door een gepatenteerde anti-bacteriële damp.

Twee jaar later, in 1924, komt Alois Merke ook met een advertentie voor een hoed. Je hoeft het maar 10 minuten per dag te dragen en na 30 dagen is je kaalheid genezen en heb je weer een volle kop met haar.

Kaalheid genezen

Eigenlijk wel leuk die advertenties. Dus voor ik in de geschiedenis dook, van kaalheid genezen of tegengaan, ging ik eerst eens kijken naar de advertenties van middeltjes tegen kaalheid en producten die je weer een volle bos haar bezorgen.

Er zitten hele mooie bij. In de advertenties is ook de geschiedenis van reclame te herkennen. De verschuiving van advertenties met een uitspraak en veel tekst naar advertenties waarbij vooral het beeld moet overtuigen. Ik beperk me hieronder tot de oude advertenties van rond 1900. Het was de periode dat de kwakzalvers met hun wondermiddeltjes geleidelijk plaatsmaakten voor wetenschappelijk onderzoek.

broken_romances

Verbroken relatie

Een bijzonder verhaal wil ik hier wel even aanhalen. Want je ziet tegenwoordig steeds meer mannen die hun hoofd kaalscheren, terwijl ze een normale haargroei hebben.

In 1937 kon je kaalheid genezen met een middel dat werd aangeprezen met de waarschuwing dat vrouwen niet van kale mannen houden. Kaalheid zou de oorzaak zijn van verbroken relaties. Hiernaast de advertentie (klik erop voor ware grootte) en hier een pdf van de tekst (pdf 1 Mb).

Een overzicht van advertenties en oude berichten

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 november 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *