Uploaden en downloaden

Ik vind het leuk me te verwonderen. Dat bedoel ik dan niet in de betekenis van verrassen of verbazen. Het is in dit geval stilstaan bij dingen en situaties die heel gewoon zijn en kijken wat het is. Een antroposoof zou zeggen ’tot de essentie van iets zien te komen’

hands

Handen

Dat begon jaren geleden toen ik mijn eigen hand bekeek. Je ziet je hand elke dag als je het gebruikt om dingen te pakken, een pen vast te houden, te typen. Maar heb je wel eens echt naar je hand gekeken. Niet omdat er een wondje op zat, maar echt kijken. Als je wat langer kijkt wordt het ineens een bijzonder apparaat dat onderdeel van je lichaam is, maar ook een beetje iets eigens heeft. Echt, doe het eens: ‘kijk eens drie minuten naar je hand’.

Zo kijken is vooral leuk bij eenvoudig dingen, dus een kopje of een paperclip. Bij een ingewikkelder voorwerp werkt het niet. Een fotocamera wordt al snel een ontdekkingstocht langs knopjes en dan krijg je het effect van verwondering niet.

Uploaden en downloaden

Het kan ook bij andere dingen. Met woorden werkt het een klein beetje anders, realiseerde ik me gisteren. Toen zag ik twee woorden die ik bijna dagelijks een aantal keren gebruik: uploaden en downloaden

Het zijn woorden die zijn opgebouwd uit up of down en loaden, oftewel laden. Maar waarom up en down? Als je geïnteresseerd bent in een ebook op internet dan kun je dit downloaden, naar beneden laden. Naar beneden?

Dat doet me denken aan die Engelse series waarin de huisbaas met zijn gezin boven woont en het huispersoneel beneden. Dan zegt de butler ‘laad de vuile borden maar in de lift dan haal ik ze naar beneden om te wassen’, downloaden. ‘Daarna stuur ik de lift met daarin schone borden weer omhoog’, uploaden.

Down en Up

Down heeft ook iets negatiefs. Dat zie je ook in de vertaling van het Engelse ‘Down’, dat betekent onder andere waas, laag, beneden, neer. Terwijl ‘Up’ op, omhoog, de hoogte in en opwaarts betekent.

Bij drugs onderscheiden we uppers en downers. De uppers voor stimulerende middelen en de downers voor verdovende middelen. De effecten bij de eerste zijn meer energie, fitheid, verhoogd bewustzijn, bij de tweede zijn de effecten lusteloosheid, vermoeidheid en spierverslapping.

Dus als ik enthousiast dat nieuwe ebook download doe ik iets waar een negatief woord aan is gegeven. En dat andere, uploaden, doe ik veel minder. Zelfs als we straks overgaan op glasvezel, en de uploadsnelheid even groot is als die van downloaden, zal het uploaden voornamelijk buiten mij omgaan. Want uploaden gebeurt dan door programma’s die gegevens over mij en mijn huishouden doorsturen naar mijn huisarts, de energiemaatschappij en dergelijke.

Uploaden en downloaden

serverroom

Een ruimte met servers

In een internetboek zag ik het ooit als volgt uitgelegd. Downloaden is als een bezorging. Je bestelt iets en dat wordt bezorgt door de PTT (het is inmiddels een oud boek). Wanneer je iets op internet bestelt moet het vanaf het enorm grote internet naar jouw kleine systeem, je computer, worden gehaald. Het komt dan omlaag uit die enorme wolk van aan elkaar gebonden grote computers (servers) naar jouw persoonlijke computers, je PC. Vanuit jou gezien haal je iets naar een lager systeem, daarom heet het downloaden.

Maar die computers (servers) waaruit het internet is opgebouwd hangen niet in de lucht. Die staan in bunkers en in kelders veilig afgeschermd van de buitenwereld. Mijn ebook binnenhalen op mijn computers zou dus toch gewoon uploaden kunnen zijn, zoals de familie Bellamy uit de TV-serie Upstairs Downstairs koffie en dergelijke naar boven liet komen.

Enzovoort. Dat is dus verwonderen.

Je hand

Ik hoop dat je in de tijd dat je dit hebt kunnen lezen, naar je hand kon kijken. Geweldig apparaat hè. Die vingers, wat een wonderlijk mooi mechanisme. En dat duimpje dat een beetje apart staat achter zo’n bolletje dat de muis wordt genoemd. Had je ook dat het ineens was alsof je hand los van jou kwam, alsof het een ding op zich was. Dat het leek alsof je als een buitenstaander naar dat ‘ding’ keek. Nee? Gewoon wat langer blijven kijken.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *