elektronische snelweg

Elektronische snelweg van de toekomst

Ergens in de toekomst rijdt je op een elektronische snelweg. Je buigt over naar je dashboard en drukt op de knop “elektronische aandrijving”. Daarna leun je ontspannen achterover, genietend van je rit. Je kiest zelf een rijbaan en past zich aan de voorgeschreven snelheid aan.

Je kunt ervoor kiezen om te gaan lezen, een gesprek te voeren met je medepassagiers of zelfs werk in te halen. Het maakt niet uit tijdens de volgende honderden kilometers dat je rit wellicht duurt.

Elektronische snelweg

Fantastisch? Helemaal niet. De eerste grote stap in de richting van deze automatische, elektronische snelweg van de toekomst werd met succes onlangs gepresenteerd. De Radio Corporation of America (RCA) en de staat Nebraska deden het op een strook van 400-meter openbare weg even buiten Lincoln, Nebraska.

Twee gewone auto’s zonder apparatuur en een testauto met speciale ontvangstapparatuur werden gebruikt. Ze toonden de huidige toepassingen en de uiteindelijke mogelijkheden van elektronische snelwegcontrole.

Een reeks lampen langs de kant van de weg was aangesloten op experimentele detectorschakelingen in het wegdek. In de testauto zatem speciale radio-ontvangers en waarschuwingsapparaten. Die simuleerden de automatische besturing en remmen.

En verder…

Tekening: gebroeders Das

Tekening: gebroeders Das

Nee, bovenstaande tekst is geen actuele berichtgeving. Het komt uit een Amerikaans tijdschrift uit april 1958. Het toont hoe men toen, 55 jaar geleden, al bezig was met een techniek… die er nu nog niet is.

Ok, er zijn tegenwoordig een paar merken die zelf kunnen inparkeren. Maar de elektronische snelweg van de toekomst, zoals hierboven geschetst is nog geen werkelijkheid. Wel komt het regelmatig terug, in soortgelijke artikelen, in autobladen.

Gebroeders Das

Het artikel doet me ook denken aan de gebroeders Robbert en Rudolf Das. Je hoort niet veel meer van ze, maar wat een prachtige tekeningen maakten ze jaren geleden over een toen en nu nog toekomstige wereld.

Ontwikkelingen op technologische gebied gaan razendsnel. Hoewel sommigen zeggen dat het tegenwoordig meer van hetzelfde is. En dat revolutionaire veranderingen, zoals dan genoemd de iphone en ipad, nu weer een tijdje op zich zullen laten wachten.

Ik vind het leuk zo’n oud artikel. Het zet ons weer even met beide benen op de grond.

Meer informatie:

Leuk zo’n oud artikel? Doe ik er morgen nog een

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *