Het verleden opgeruimd in de papiervernietiger

Gisteren weer eens een stukje verleden opgeruimd. Want wat bewaart een mens veel, en waarom.

Het verleden opgeruimd

NIET mijn kantoor…

Toen ik vorige week bij een vriend langsging zag ik de hoog opgestapelde paperassen langs de muren van zijn werkkamer. ‘Wat is dat allemaal, joh?’, vroeg ik hem, niet uit nieuwsgierigheid, maar vanuit oprechte belangstelling of verwondering. Hij kon er geen eensluidend antwoord op geven.

Uren bezig geweest

Zaterdag was ik bij mijn broer. Hij vertelde me dat hij zijn kantoor had opgeruimd en hij nodigde me uit te komen kijken in de kantoorruimte die in een aanbouw is ondergebracht. Trots als hij was op de paar uur dat hij ermee bezig was geweest. De dozen in het halletje waren weg en in de toilet was het spinrag verwijderd. Maar zijn kantoorruimte was nog even vol als altijd met stapels tijdschriften, boeken en ander bewaarspul.

Was hij daar uren mee bezig geweest. Een beetje spinrag verwijderen en een paar dozen met lege flessen weggebracht. Die hij eigenlijk gewoon elke keer als hij naar de supermarkt gaat in een glasbak had kunnen gooien.

Ik maakte er een opmerking over dat het me tegenviel. ‘Ben je daar zo lang mee bezig geweest?’. Zijn reactie wachtte ik niet af. Want ik realiseerde me dat ook bij mij nog wat verleden opgeruimd moest worden. En dat het soms tijd kost te beslissen of je iets moet bewaren, wilt bewaren, er iemand een plezier mee kan doen en dergelijke.

Verleden opgeruimd

Maar gisteren heb ik dus zelf weer eens een stukje verleden opgeruimd. En telkens als ik dat doe geeft dat een lekker gevoel. Weg verleden. Laat het een herinnering zijn, de leuke dingen tenminste. Het verleden opgeruimd maakt energie vrij voor de toekomst.

Weg boekhouding van vóór 2006, de bewaarplicht voor bedrijven is 7 jaar. Weg juridische stukken van zaken die zijn opgelost, verjaard of ‘what ever’. Weg boekjes, aantekeningen en al die dingen waarvan ik ooit dacht er nog eens iets mee te kunnen doen. Heerlijk door de papiervernietiger met dat alles, zodat ik me niet kan bedenken.

idee-registraties

Het verleden opgeruimd en herinneringen opgehaald

Snijmodel van Groente- en Fruitkwartet voor Spectrum Food Retail

Tientallen registraties komen voorbij. Rond 2000 werkte ik met een partner in Deuxième. Hij legde vrijwel al onze productideeën vast voor we er klanten over benaderde: de spaarpot ‘mijn eerste euro’, de boodschappen cadeaubon, de goochelspelletjes die we maakten met Hans Kazan, het verjaardagsboekje, de ‘Remember the 11th september –poster, het groente- en fruitkwartet enzovoort.

Deuxième werkte toen voor retailorganisaties. Nadat de partner vertrok bracht ik de activiteiten onder in SCEM en was de bv leeg. Kort daarna kon daardoor de activa van Polyvisie erin worden ondergebracht.

Herinneringen

Het door de papierversnipperaar halen van al dat papier geeft me gelegenheid herinneringen op te halen. Zoals de herinnering aan het contact met de staf van burgemeester Rudy Giuliani van New York over ons idee voor een memorial ‘Remember the 11th september’. En herinnering aan de problemen met het Groente- en Fruitkwartet voor Prisma Food Retail.

Och, en dan die problemen met de betaling van een ander kwartet voor Albert Heijn. We gingen bijna voor 350.000 gulden het schip in gingen. De CD ‘Big Mother’ waarvan de partner de naam ook registreerde, het boekje ‘SMS-emoticons’ voor BP waar uitgeverij Spectrum ook wel brood in zag, de gesprekken met een zakenpartner van Hans Klok om ook met hem goochelspelletjes te maken.

Papierversnipperaar of – vernietiger

Waarom wordt zo’n apparaat eigenlijk door veel mensen papiervernietiger genoemd, denk ik als ik weer een stapeltje papier door de gleuf duw. Je vernietigt er geen papier mee, het worden snippers. Papierversnipperaar is veel beter. Die van mij maakt slierten van het papier. Ik heb ze ook wel gezien die kleine reepjes maken.

het verleden opgeruimd met papier-sliertenIn Frankrijk heet zo’n apparaat een ‘déchiqueteuse’ en in Duitsland een ‘schredder’, evenals in Engeland waar ze dan de c weglaten en ‘shredder’ schrijven. Maar vernietigen? Een papiervernietiger heet in Frankrijk ook gewoon een ‘déchiqueteuse’, hoewel ik daar ook wel eens ‘destructeur de documents’ heb zien staan. En ’to shred’ betekent versnipperen, verknippen.

Informatievernietigers

Papierversnipperaar of vernietiger, het zijn wel informatie-vernietigers. Want om uit die slierten weer informatie te halen lijkt onmogelijk. Maar er zijn organisaties die daartoe in staat zijn. Als het waar is zitten medewerkers van NSA, FBI en CIA regelmatig te puzzelen met snippers. Ze zijn de uitzondering op de regel, waardoor zelfs van informatie vernietigen geen sprake kan zijn. Waarschijnlijk moet het papier daarvoor de oven in.

Nou ik heb geen informatie die geheim moet blijven. Ik vind het gewoon een leuke rustgevende bezigheid, af en toe, papier door een ‘shredder’ te halen.  En ik ben er bijna doorheen. Het verleden opruimen is bijna klaar. Op naar een toekomst. Heerlijk zo vlak voor de jaarwisseling.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *