Decolleté perspectief
Je kunt bij het fotograferen allerlei camera standpunten innemen om een onderwerp te vangen. De fotografie kent echter slechts twee benamingen voor een camera standpunt: kikker- en vogelperspectief (in het Engels ‘bird eye view‘). Gisteren bedacht ik een derde: het decolleté perspectief. Je zou het ook ooghoogte kunnen noemen. Maar dan wel een mannenoog.
Het decolleté perspectief is een opname waarbij het standpunt net iets boven het onderwerp is genomen en op korte afstand. Zowel mannen als vrouwen begrijpen dat dit perspectief meer om het lijf heeft dan een fotografische invalshoek.
Ik zag ooit een film waarin ongeveer de volgende zin voorkwam in een dialoog tussen twee vrouwen, ‘mijn borsten waren niet het eerste waar hij naar keek, dus het zal wel een homo zijn’.
Kijken en fantaseren
Het is geen romantische gedachte wellicht voor vrouwen, maar ze weten donders goed dat mannen altijd eerst naar hun borsten kijken. Zelfs drie keer meer dan naar bijvoorbeeld haar ogen. Vrouwen schijnen daarom nogal eens onzeker te zijn over hun borsten, zijn ze groot, te klein, te dik, te appelvorming, te peervormig. Wij, mannen, zijn daar helemaal niet mee bezig.
We zijn niet kieskeurig, we willen gewoon kijken en fantaseren. Het heeft een natuurlijke oorsprong. Dus we kunnen er niets aan doen en hoeven er ons ook niet voor te excuseren. Maar dat hebben we in de loop van de tijd wel gedaan. Niet in woorden, maar door te proberen niet te opvallend te kijken. Hoewel dat onmogelijk is. Want vrouwen zien het altijd en anders voelen ze het wel.
Decolleté perspectief
Er zijn vrouwen die zeggen dat ze het niet weten of niet willen. Die laatste groep verbergt de borsten in dikke truien of ruim vallende bloesjes. Maar dat deert een man niet, hij zal kijken, zoeken en vinden. Verstandige vrouwen accepteren het kijkgedrag en maken er zelfs gebruik van. Ze tonen hun decolleté en weten dat er geen makkelijker manier is om een man te manipuleren. Iets wat reclamemannen overigens ook weten.
Het decolleté toont de borsten niet in zijn geheel, maar onthult voldoende om de fantasie van een man op hol te brengen. Grote borsten, kleine borsten, lelijke en zelfs valse borsten, mannen zullen er altijd naar kijken en het effect is hetzelfde.
Advies aan vrouwen
Op een site las ik het volgende advies voor vrouwen:
Dames gebruik het decolleté. Wees een meesteres in de gedeeltelijke onthulling van je borsten en de promoties en kortingen zullen je om de oren vliegen. Mannelijke verkopers zijn een gemakkelijk doelwit om uw slag binnen te halen. Onverwachts eens bukken of gewoon je hoofd eens draaien zodat ze goed kunnen zien, zal zonder meer voordeliger voor jou uitkomen. Na je optreden vraag je bovenop hun gunst nog een bijkomende korting, welke ze in de meeste gevallen zullen toestaan.
Dit heeft trouwens niet enkel effect op verkopers. Ook ambtenaren, politie, dokters, vakmannen en loketbedienden zullen meer voor een vrouw met decolleté als voor één zonder decolleté doen. Niet dat ze het op dat moment beseffen want meestal nemen ze voldoening met wat hun ogen te zien hebben gekregen. Er zijn vrouwen die dankzij hun borsten duizenden euro’s per jaar besparen, laat u dit zomaar liggen?
De slechts gedeeltelijke onthulling van de borsten bij een decolleté is wat de man wil. De blote borsten van protesterende Oekraïense FEMEN-vrouwen zijn niet interessant. We kijken natuurlijk wel, maar de blote borsten laten weinig aan de fantasie over. Hooguit zijn deze blote borsten opwindend voor puberale jongetjes die nog geen borsten hebben gezien, laat staan gevoeld. Wij volwassen mannen genieten het meest van verhulde borsten waarvan een stukje wordt getoond.
Etymologisch
Decolleté komt van het Franse décolleté, wat ‘niet bedekt gedeelte van hals en boezem’ betekent (de = vanaf, weg | collet = verkleinwoord van hals ; denk ook aan coltrui).
In het Engels wordt het woord Cleavage gebruikt. Dit betekent in het algemeen het splitsen (klieven) van bijvoorbeeld een steen. In 1946 werd Cleavage voor het eerst gebruikt door Hollywood journalist Joseph I. Breen om de schaduw te beschrijven tussen de borsten van Jane Russell in de film Outlaw.
Recent onderzoek
De psychologen Sarah Gervais en Michael Dodd, beiden van de Universiteit van Nebraska-Lincoln, deden onderzoek met een systeem om de oogblik te volgen. Zij ontdekten dat vrouwen evenveel naar vrouwenborsten kijken als mannen. Maar vrouwen komen er makkelijker mee weg. Gervais en Dodd publiceerden hun verslag in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sex Roles’ (hier pdf, 450kb)
En uit een onderzoek van WonderBra blijkt dat tweederde van de Britse vrouwen het decolleté gebruikt om verder te komen in hun leven. Met, zoals we hierboven zagen, voor zowel mannen als vrouwen nog enkele foto’s:
Meer informatie:
- Decolleté in kunst op Wikipedia
- Meer afbeeldingen van decolleté in Google
- Het black tape project
- De eerste ‘Dag van het Decolleté‘ in 2014 uitgeroepen door het Belgische P-Magazine
- PDF van artikel over onderzoek van WonderBra in Daily Mail
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.