Matigen en lekkernijen
Gisteren was ik bij de kapper en ik schrok. Ik was flink dikker geworden. Kijk vaker in de spiegel bij de kapper, dacht ik sarcastisch. Maar later die dag kwam ik bij mijn accountant en het eerste dat hij zei was ‘Ha René, zwaarder geworden?’ Natuurlijk wist ik het al. Ik snoepte meer de afgelopen weken. En ik dronk wat meer bier. Dat krijg je met een bierimporteur als klant. Matigen dus…
Matigen en/of lekkernijen
Hoewel ik me al eerder voornam rustiger aan te doen, nam ik het besluit nu resoluut. Eerst een beetje rustiger, de feestdagen komen er immers aan, en dan verder matigen. Ik kan dat. Iedereen overigens, als je maar wilt. Je niet laten afleiden is het belangrijkste devies, want je omgeving wil je het liefst in je oude spoor houden. Toen ik bijvoorbeeld mijn voornemen gisterenavond bekend maakte aan een vriendin, reageerde ze met, ‘zulke voornemens zijn niet goed’. Als je onzeker bent of twijfelt dan zal je zo’n algemene, loze opmerking serieus nemen.
Ik bouw dus af en ga matigen na de feestdagen. Het fijne is dat ik weet dat ik gerust naar anderen kan kijken die eten of drinken, zonder zelf mee te willen doen. Om leuk af te sluiten bij het begin van matigen, hier nog wat bijzondere voeding en snoep.
De 3D geprinte pizza
Het bedrijf Natural Machines heeft een voedselprinter waarmee ze deze pizza in vier stappen maakt. Eerste wordt het deeg in een spiraal door een pijp geduwd. Daarna komt de saus. De kaas en kruiden worden er met de hand opgestrooid. De Foodini printer is voorlopig nog een prototype en kan niet bakken, dus een oventje is nog wel. Ideetje om de printer en oventje te combineren, zoals we ooit printer, scanner en fax in een All-in-one kregen.
De gigantische sandwich
Hij ziet er niet uit als een grote eter, de sportieve 26 jarige James Brettell uit Hadleigh, Essex. Toch was hij van 117 mensen, de enige die het lukte de gigantische sandwich te verorberen. Hij verdiende de 1 dollar inleg van de overige deelnemers en kreeg een T-shirt. Hij nam ook het risico van een hartkwaal.
De sandwich bestond uit worst, bacon, ham, rundvlees, kalkoen, lam, biefstuk, hamburger, gegrild varkensvlees, gebakken aardappelen, diverse soorten kaas, vulling, een kaas omelet, tomaten, komkommer, sla, mayonaise, BBQ saus, mosterd en uienringen. Deze inhoud zat geklemd tussen zes dikke sneden brood met chips en koolsalade aan de randen. Het geheel woog 2,5 kilo. Brettell at het in 36 minuten en 10 seconden en iemand maakte uiteindelijk toch nog een filmpje. Na zijn overwinning zal James ook aan een tijdje matigen hebben gedacht.
Een fluorescerend ijsje
De Engelse uitvinder Charlie Francis uit Bristol deed onderzoek naar zeedieren. Daarbij kwam hij op het idee voor fluorescerend ijs. Daarvoor gebruikte hij een eiwit dat kwallen lichtgevend maakt. Hij overtuigde een Chinees bedrijf het proteïne voor hem te maken. Daarna ging het snel, hoewel Francis nog niet tevreden is en zijn ijsje nog beschouwd als een prototype. Tijdens de afgelopen Halloween maakte hij zijn ijsje wereldkundig; het gebruikte eiwit reageert PH neutraal op de tong.
Popcorn met caramel
Mijn broertje eet regelmatig popcorn als hij een film kijkt. Het geeft hem een bioscoopgevoel. In het het kookboek S’mores van Susan Whetzel kan hij zien hoe gemakkelijk je hiermee kunt variëren.
S’mores zijn traditionele lekkernijen bij een kampvuur in de Verenigde Staten en Canada tijdens zomerkamp. Het zijn oorspronkelijk extraatjes van Gidsen (meisjes welpen) bestaande uit geroosterde marshwallow met een laag chocolade tussen een Graham Cracker. De ondernemer Nathaniel Ayers bracht als eerste varianten en nu is er dus het kookboek van Susan Whetzel.
De diepgevroren burger
Amerikanen zijn gek op burgers. Er is zoveel aanbod dat je al burgerbakker telkens met iets nieuws moet komen. PTY uit Philidelphia kwam met de bevroren Twinkie Burger. Het is een ‘gewone’ half-om-half hamburger (rund- en varkensvlees) met kaas en spek. Maar in plaats van een broodje gebruikt PTY vier gefrituurde Twinkies, een gebak gevuld met zoete room. Waarom ze hem diepgevroren noemen werd niet bekend gemaakt. Evenmin als het aantal calorieën dat de 12 dollar kostende burger bevat. ‘Daar praten we hier niet over’. ‘Dit is wachten op een hartaanval’, zei een klant, ‘maar wat is dit lekker’. Waarom ze de ongezonde hap op de markt brachten? ‘Ach iemand moest het doen, het is een levensontsnapping.
Blauwe en groene honing
Afgelopen augustus ontdekte imkers rond Ribeauville, in de noordoostelijke regio van de Elzas, dat hun bijen blauwe en groene honing produceerde. Ze gingen op onderzoek uit en ontdekte de oorzaak. De bijen smulden van het suikerrijke, gekleurde afval van de M & M fabriek in Agrivalor. Het bedrijf verklaarde in de Franse krant Le Monde dat ze haar containers grondig zal wassen en voortaan het afval in luchtdichte containers zal opslaan. Buiten het bereik van de bijen.
Pizzaburger
‘We gaan niet doen alsof het een gezond product is’, zegt Brad Bevill, marketingman van Boston Gourmet Pizza, bij de introductie van hun Pizzaburger. De burger bevat ruim 1300 kilocalorieën en zit boordevol natrium. Het werd gelanceerd bij een Canadese dochteronderneming van BGP en bleek zo populair dat het nu in alle Amerikaanse vestigingen te koop is.
De pizzaburger is een combinatie van een Angus Bunger van een halve pond en een kaas of pepperoni pizza. Daarbij wat augurk, extra vlees en een pizzabodem van mozzarella en tomatensaus. De burger bevat ongeveer de dagelijkse hoeveelheid calorieën voor een vrouw en de dagelijkse hoeveeheid vet voor een man.
En verder mattigen of genieten …
Een chocolade tablet met kaas en ui van Tayto Crips uit Ierland (al ruim 100.000 verkocht.
Eetbare legostenen van het Canadese Concord Confectons (onderdeel van Tootsie Roll). Elke kleur is een andere smaak zoals banaan, kers, ananas. De steentjes zijn minder stabiel, maar je kunt er mee bouwen en ze zijn goedkoper dan lego (de tandartskosten niet meegerekend).
Een trouwtaart van donuts op de Facebook-pagina van Dunkin Donut. De taart is gemaakt door Swiss Pastry Shop
Een lasagna sandwich in tankstation verpakking.
De grootste avocado ter wereld, de Avozilla. Hij weegt ongeveer 1,5 kg. En hij is niet alleen, hij wordt gekweekt door de grootste Avocado-kweker in Zuid-Afrika. Eén zo’n avocado is genoeg voor een hele schaal guacamole.
Britse chefkoks bereiden gerechten met één enorme kool. De kool is gekweekt door Peter Glazebrook uit Newark en TV-kok Stephanie Moon gaat een gerecht maken. Met leuk filmpje waarbij de koks achter de kool aanlopen met keukengerei in de aanslag.
Weleens in het servet gehapt bij het eten van een broodje of stuk pizza? Geen probleem met de eetbare servetten die je bij Bob’s, een Braziliaanse fastfood keten, krijgt.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.