Vier voorbodes van een hartaanval

Dr. Chancey Crandall

Dr. Chancey Crandall

Gisteren schreef ik dat de wijze waarop in films een hartaanval wordt gespeeld nauwelijks overeenkomt met de realiteit. Dat beweert cardioloog Dr. Chauncey Crandall uit Palm Beach. De door artsen gekscherend ‘de Hollywood hartaanval’ genoemde scène, waarbij een acteur naar zijn borst grijpt en valt, komt volgens hem zelden voor. Er zijn minstens twaalf andere plaatsen waar je pijn kunt voelen bij het krijgen van een hartaanval.

Iedereen kan door een hartaanval worden getroffen, op elke leeftijd. Van gepensioneerden tot topsporters. Niemand lijkt immuun. Bij ruim 25% van alle hartaanvallen lijken er ook geen voorbodes of symptomen. En als die er wel zijn, dan worden ze meestal aan een andere oorzaak toegeschreven.

Bovenstaande, en het feit dat er landen zijn waar hartaanvallen minder voorkomen, intrigeerde dr. Crandall. Maar de belangrijkste reden om hartaanvallen te onderzoeken was zijn eigen ervaring, nadat hij op zijn 48ste een hartaanval kreeg. Ook hij had de symptomen volkomen genegeerd.

Vier voorbodes van een hartaanval

Crandall ontdekte dat er vier voorbodes van een hartaanval zijn en dat de levensstijl een belangrijke reden is dat hartaanvallen in sommige landen veel minder voorkomen.

De meest voorkomende symptomen van een hartaanval zijn pijn, benauwdheid of druk op de borst. Of pijn in de kaak, schouder, armen of nek. Daarbij kan een slachtoffer bleek en zweterig overkomen, klagen over duizeligheid, misselijkheid of duizeligheid. Ze kunnen ook flauwvallen of kortademig zijn. De symptomen hoeven ook niet tegelijkertijd of allemaal aanwezig te zijn. En soms doen ze zich al jaren voor de werkelijke hartaanval voor. Maar in ieder geval dagen ervoor.

De belangrijkste boodschap bij de vier voorbodes van een hartaanval is daarom preventief. Onderschat de signalen niet en laat je onderzoeken.

Levensstijl

Naast de vier voorbodes van een hartaanval onderzocht dr. Crandall landen en streken waar hartaanvallen veel of juist weinig voorkomen. Hij kwam daarbij tot twee conclusies. Ten eerste dat de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten in Amerika is het eten van witte suiker en voedsel met verkeerde vetten. De suikers en vetten geven problemen in de bloedstroom waarmee hartziekten worden veroorzaakt.

Zijn tweede, er uit voortkomende, conclusie is ‘verander je levensstijl’. Daarvoor schreef hij een plan. Dat plan komt er op neer dat je minder of geen suiker en andere koolhydraten gebruikt, voedsel met verkeerde vetten vermijdt en de hoeveelheid fruit, groente, noten en granen verhoogt. Verder beveelt hij aan het eten van rood vlees te matigen en deze zo veel mogelijk te vervangen door vis en kip. En natuurlijk noemt hij nog even de grootste risicofactoren, roken, stress en te weinig lichaamsbeweging.

Roken, stress en lichaamsbeweging

Voor die laatste drie risicofactoren doet hij enkele suggesties die we in Nederland ook vaak lezen in damesbladen of horen in voorlichtingsfilmpjes van de overheid. Zoals, 30 minuten per dag lichamelijke oefening. Dat kan bestaan uit gewone dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijk werk (stofzuigen, bedden opmaken e.d.), tuinieren of wandelen met de hond. Hij beveelt daarbij aan dat half uur op te breken in meerdere kleine segmenten van bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten.

Stress is een normaal fenomeen volgens Crandall. Maar te veel of de verkeerde stress is niet goed. Ook hier kunnen tuinieren, wandelen en spelen met een huisdier helpen. Het gaat vooral om ontspannen. Iedereen moet daar zijn eigen manier voor vinden en voor sommigen is dat gebed of meditatie.

Over roken is dr. Crandall kort. Stoppen!

Rapport

Zijn bevindingen verkondigde dr. Crandall in het boek ‘The simple heart cure‘, filmpjes en rapporten. Bijna allemaal te koop of slechts te zien nadat je bent ingeschreven of aan allerlei andere eisen hebt voldoen (zie bijv.  deze blog waarop iemand klaagt over het vele FREE op de site van Crandall, maar uiteindelijk krijg je pas iets als je betaalt).

In één van zijn Heart Health rapporten waarin hij schrijft over de vier voorbodes van een hartaanval. Ook is daar een rapport over het Hartaanval preventieplan te vinden en het Crandalls rapport over Zeven Superfoods*. De daarin genoemde superfoods zijn blauwe bes of bosbes, havermoutpap, amandelen, zalm, olijfolie, peulvruchten (bonen, erwten en noten) en sojamelk. Van elk beschrijft hij de specifieke werking bij het voorkomen van hartaanvallen.

*) De rapporten had ik voor download op deze pagina, na overleg met de organisatie van Dr. Crandall heb ik ze verwijderd en een link gemaakt naar zijn website

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *