Het einde van Internet

Dit jaar vierden we 25 jaar internet in Nederland. Nu wordt het einde van internet voorspeld. Bij dat soort meldingen lees ik altijd door, want zo’n bericht kan alle kanten op gaan.

Het blijkt dan allemaal mee te vallen. De één meldt dat Apple met een baanbrekende nieuwigheid komt, de ander dat internetgebruik persoonlijker wordt, meer op inhoud gericht en/of meer van hetzelfde in een andere vorm. De achterliggende gedachten daarbij zijn op zich leuk om bij stil te staan. Maar hier gaat het over mijn beeld van het einde van internet.

Intermezzo

Gisteren zag ik een man van een jaar of tachtig WordFeud spelen op een tablet, een spel dat hij overigens Scrabble noemde. Leuk om te zien hoe die generatie de tablet-wereld bestormd, maar jongeren zijn inmiddels allang op andere spelletjes (apps) overgestapt. Ook hier lijkt sprake van een golfbeweging. Een cyclus die overigens niet per se iets zegt over de eindigheid van internet

Het einde van internet

Het einde van internet ontstaat door twee andere ontwikkelingen. Om dit te bekijken moet eerst duidelijk zijn wat internet is.

Als je dat mensen vraagt, dan zeggen de meesten ‘email’ of ze beschrijven iets dat lijkt op webbrowsen. Woorden als twitter, facebook en dergelijke worden ook gebruikt om internet te beschrijven. Sommigen komen met een verhaal over een netwerk van met elkaar verbonden computers, vroeger met kabeltjes en tegenwoordig steeds meer draadloos.

Internet en elektriciteit

Mannen werken aan het aanleggen van elektriciteit in Ames (iowa), Amerika 1908

Mannen werken aan het aanleggen van elektriciteit in Ames (iowa), Amerika 1908

De eerste ontwikkeling waardoor internet verdwijnt is de door de wijze van gebruik. Internet is geleidelijk overal. Je hoeft er geen moeite meer voor te doen om bij de informatie, gegevens en spelletjes te komen.

Bij de computer ging er nog een keuze aan vooraf. Je moest ‘willen gaan internetten’, daarna zette je de computer aan en je moest wachten. Met een tablet ben je al vrijwel direct waar je wilt zijn. En dat gaat geleidelijk steeds verder. De informatiebronnen, spelletjes en dergelijke zijn straks op veel meer plaatsen direct beschikbaar.

Evenmin als we zeggen ‘ik ga even elektriciteit gebruiken’, doen we dat binnenkort niet voor internet. Internet is dan een onlosmakelijk onderdeel van ons leven. Het wordt daardoor niet meer als netwerk beleefd. Het ‘internet’ is daarmee min of meer beëindigd.

Overal draadloos

Ook bij de tweede ontwikkeling is een vergelijking met elektriciteit op zijn plaats. Mensen kenden het fenomeen elektriciteit al eeuwen. Met de uitvinding door Volta van de batterij werd het fenomeen al toegankelijker. Maar de elektriciteitsleidingen van Edison brachten het naar de huizen tegen betaalbare prijzen. Daarmee ontstond geleidelijk de houding naar elektriciteit zoals ik hierboven bedoelde. Het sleutelwoord is implementatie.

'The Jetsons' woonde in een volledig geautomatiseerde wereld

‘The Jetsons’ woonde in een volledig geautomatiseerde wereld

Ook internet gaat die kant op. Sciencefictionschrijvers uit de 19e eeuw schreven al over een grote bron van verbonden kennis. En in 1928 sprak Nikola Tesla letterlijk over ‘een draadloos systeem dat de hele wereld zou omvatten als een groot brein’. Het zal geleidelijk verder gaan dan wat schrijvers honderd jaar geleden konden bedenken (De tekenserie ‘The Jetsons’ begon in 1962).

Van de koelkast thuis die in verbinding staat met het logistieke systeem van de supermarkt, het medicijnflesje dat de apotheek doorgeeft dat de pillen op zijn, het gebouw dat signaleert dat de laatste werknemer het pand heeft verlaten en allerlei zaken start of juist beëindigt (licht uit, alarm aan).

Het gaat allemaal gebeuren dankzij de ‘inbouwbare draadloze module’ (embedded wireless module). Daardoor kan de techniek, die we nu internet noemen, overal worden ingebouwd, en het gebruik geautomatiseerd. Internet is niet meer die zelfstandige eenheid die, weliswaar verbonden, op een batterij lijkt. Het is overal in geïmplementeerd. Het is het einde van internet en het begin van wat door sommigen interwereld wordt genoemd.

Invalshoek(en)

Over het einde van internet wordt op verschillende manieren geschreven. Lees hier enkele andere teksten over het einde van internet met heel andere invalshoeken: Hans Timmerman (in Binnenlands Bestuur), Bob van Leeuwen (op Extended Limits), Clem Chambers (in Forbes)

Buigbaar, dun scherm

Bi-stable spring with flexible display

Bi-stable spring with flexible display

Het baanbrekende nieuwtje van Apple? Waarmee ze onverwacht nog een verrassende innovatie brengen? Het gebogen aanraakscherm. Ze gebruiken het eerst nog eenvoudig in de iWatch. Later komen er allerlei andere producten gebaseerd op deze ‘bi-stable spring with flexible display’ (zie hier de patentaanvraag pdf 800kb).

Een draadloze module die ingebouwd kan worden

Een draadloze module die ingebouwd kan worden

Sierra Wireless

En voor wie wil of kan investeren. Dit Canadese bedrijf gaat de komende twee jaar met grote sprongen de beursrecords vernietigen, Sierra Wireless. Ze leveren al langere tijd Wireless Modules die ingebouwd kunnen worden en ze zijn de schakel naar de InterWorld. Zij zorgen voor de verdergaande implementatie naar de huiskamer, zoals begin vorige eeuw de elektriciteitsleidingen dat deden.

Sierra Wireless heeft inmiddels meer dan 350 patenten op het gebied van wireless en een nog lage beurswaarde. Het bedrijf gaat de komende jaren ongetwijfeld boomen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *