Eenvoudig en leuk

Eenvoudig en leuk. Dat is wat me altijd het meest verrast en wat ik het liefst zie. Ik ben gek op gadgets en de beste zijn, je begrijpt het al, eenvoudig en leuk. Ik heb er een aantal verzameld om het jaar mee af te sluiten. Allemaal te koop bij Amazon, de Amerikaanse Bol.com (of andersom).

De Wonkey

wonkeyDe Wonkey is een eenvoudige sleutelhanger met een rubber sleuteltje. Het is bedoeld voor… Oh nee, laat ik het anders zeggen. Stel, je hebt met je partner afgesproken in een romantisch restaurantje. Nadat de gastheer jullie jassen heeft opgehangen wijst hij naar het tafeltje, dat je reserveerde, in dat gezellige hoekje. Opgewekt en wat gespannen loop je naar het tafeltje. Je gaat zitten en legt je handen op de tafel. Wat? Het wiebelt. Geen nood en geen zoektocht naar viltjes. Je pakt je Wonkey, schuift het van de hanger en plaatst het onder de ongelijke poot. Zó, die tafel zal je avond niet bederven.

Het koelkast diertje

koelkast-huisdierJapanners houden van speelgoeddiertjes die praten of waar ze zelf tegenaan kunnen lu..en. Dit koelkast diertje bewijst dat TetraPak ook in Japan is doorgebroken. Je zet het in de koelkast en het begint tegen je te praten zo lang de koelkast openstaat. In het Japans. Je verstaat er niets van. Persoonlijk vind ik dat wel leuk. De makers kwamen onlangs met een Engelse versie. Maar nee, zet bij mij maar een Japanner in mijn koelkast.

Papieren vliegtuig aandrijving

Ook zoiets dat ik al eerder had verwacht, de elektrische aandrijving voor een papieren vliegtuig. Je vouwt een vliegtuig en legt de aandrijving erin. Deze heb je eerst opgeladen met een meegeleverd apparaatje. De op de homepage afgebeelde versie is Power-Up 2.0, De maker heeft inmiddels een 3.0-versie gemaakt (zie hieronder). Die wordt geleverd met een smartphone-app waarmee je het papieren vliegtuigje kunt besturen en een ingebouwd batterijtje dat je kunt opladen via USB. Voor die versie zoekt hij nog financiën op de bekende crowdfunding-site KickStarter, Ruim 850.000 dollar heeft hij nodig. Dat lijkt me een beetje veel. Bijna niet meer eenvoudig en leuk.

power-up-03

Doe-het-zelf wandklok

wandklok-dhzDeze doe-het-zelf wandklok brengt herinneringen van frustratie omhoog. In 1998 stelde ik dit idee voor als eindejaarscadeau bij PTT Post. Een veel mooiere, met 8 verschillende schijven. Het geheel mocht slecht 1 gulden kosten, dat was het bedrag dat PTT Post elk jaar uittrok voor het cadeautje bij 3 velletjes decemberzegels. Via relaties in Taiwan lukte het me de klok, bij de benodigde aantallen, voor 63 cent per stuk compleet te leveren (klokje, wijzers, acht schijven, moeren, handleiding, doosje en zelfs een batterij).

Maar het hoofd van de afdeling Marketing ging voor zichzelf beginnen en kreeg of nam als afscheidscadeau het idee voor de Thuisagenda mee. Hij maakte in ieder geval de eerste. En dat weinig creatieve cadeau wordt nog steeds gebruikt.

Water nodig

droge_planten

In dit bloempotje zit een poppetje. Zie je het poppetje niet? Dan heeft het plantje water nodig. Ok, beetje kinderachtig uitgevoerd met dat poppetje. Maar het idee is eenvoudig en leuk. Het werkt met een binnenwerk, dat volgens mij ook bij een gewone pot kan werken. Dan moet het een constructie zijn waarbij het poppetje (of iets anders, een wapperend vlaggetje bijvoorbeeld) boven de pot uitkomt.

Zinloos geweld

miley-einsteinAlfred Nobel bedacht explosieven voor de mijnbouw. Hij had goede bedoelingen, anderen gebruikten het voor minder prettige doeleinden. Daar moet ik aan denken bij het zien van dit schijnbaar nutteloze poppetje waarbij het hoofd van Albert Einstein op het lichaam van Miley Cyrus is geplaatst.

Het poppetje is gemaakt met een eenvoudige 3D-printer. Zo´n printer waarmee ook zinvolle producten worden gemaakt zoals organen in een operatiekamer. Dat er een restaurant is waar de gasten hun eigen pizza kunnen maken met een 3D-printer zit, wat mij betreft, tussen het nutteloze en zinvolle in. Ik weet nog niet zeker of het poppetje nuttig is, laat staan eenvoudig en leuk. Want dat hangt af van de bedoeling van de maker. Als pressepapier wellicht nuttig voor Robbert Dijkgraaf op Princeton deze oude wetenschapper gekoppeld aan de moderne actrice/zangeres.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *