het humor medicijn

Het humor medicijn

Er wordt gezegd dat liefde het beste medicijn is. Maar daar is volgens mij nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Het humor medicijn bestaat. Hoewel daarbij wordt afgeraden te stoppen met andere medicijnen, als je die hebt.

Het humor medicijn, lachen

Het humor medicijn, oftwerl lachen, verbetert de werking van het immuunsysteem. En het vermindert de spierspanning, of anders gezegd zorgt voor ontspanning. Een als humoristisch ervaren moment vermindert pijn door het vrijgeven van endorfine, een door het lichaam aangemaakte pijnstiller, en leidt af van fysieke ongemakken. Het is zelfs vastgesteld dat lachen genezing stimuleert. Evenals vrolijkheid en blijheid overigens. En het verbindt mensen.

Een humoristische, opgewekte geest tezamen met een regelmatige gulle lach schijnt zelfs de gevolgen van diabetes te verlichten en de kwaliteit van leven in het algemeen te verrijken.

Ontwikkel het humor medicijn, met gevoel voor humor

Veel mensen geloven dat we worden geboren met een gevoel voor humor. Zij denken dat, als het niet in onze genen zit, we er geen gevoel voor hebben. Het is gebleken dat onze vroege ervaringen beslist ons vermogen voor humor beïnvloeden. Maar je kunt het ook op latere leeftijd ontwikkelen of op zijn minst leren waarderen. En daarmee het humor medicijn vrijmaken.

Vergroot jouw humor medicijn

Zoals alles wat je wilt leren geldt ook bij het humor medicijn dat de reis begint met de intentie te willen veranderen of verbeteren. En het doen van de eerste benodigde actie.

Bij ontwikkelen van beter gevoel voor humor begint het met vrolijkheid en lachen tot prioriteit te maken. Vind manieren om te lachen, of op zijn minst te glimlachen, en creëer zelf humoristische ervaringen.

Daarvoor kun je komische films gebruiken, boeken die als grappig bekend staan of in het theater cabaretiers bezoeken. Afwisseling in typen humor is aan te bevelen omdat het je ervaring met humor verbreedt. Dit komt je van pas om bijvoorbeeld bij vervelende situaties de vrolijke kant te zien.

Negatieve gedachten

Een belangrijk punt bij het verbeteren van je gevoel voor humor, is het herkennen van je negatieve gedachten. Bij veel mensen met een gebrek aan humor spelen deze vaak zelfvernietigende zinnetjes door het hoofd, ‘stop je te gedragen als een kind’. Bij mensen met een streng gelovige opvoeding zijn daaraan zinnen toegevoegd waarmee een schuldgevoel is aangepraat.

Maar het gaat er juist om wel als een kind te zijn. De onbevangenheid van een kind is ideaal bij humor. We mogen kinderlijk zijn, wat iets anders is dan kinderachtig.

Humor ontwikkelen, een lijstje

Hier zijn een aantal manieren om je gevoel voor humor (verder) te ontwikkelen. Doe het met enthousiasme en positivisme:

  • Hanteer de slogan ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’; maak humor en lachen een prioriteit voor elke dag
  • Glimlach. Zelfs het forceren van een glimlach kan je humeur ten goede te veranderen
  • Creëer mogelijkheden voor lol, vrolijkheid en gelach
  • Kies voor tv-shows, films en boeken die komisch zijn
  • Kies sociale bijeenkomsten die gericht zijn op plezier en spelletjes
  • Gebruik het internet als een eindeloze bron van vermaak
  • Kies een eenvoudig mantra, een beetje zelfhypnose, zoals ‘ik ben geweldig’, ‘ik hou van mezelf’ en dergelijke (zie ‘tjonge jonge‘)
  • Omring je met optimistische, humoristische mensen

Wanneer Humor is niet leuk

Humor kan worden gebruikt om eigen situaties wat luchtiger te ervaren. Maar ontkennen van de ernst van een situatie kan met humor niet. Wanneer je bij iemand op ziekenbezoek bent die er slecht aan toe is, kun je beter niet zeggen, ‘ach, je moet ergens aan dood gaan’. Humor met het doel iemand te kwetsen is ook niet leuk, evenmin als met vijandige bedoelingen of beledigend gericht op geslacht, ras of geloof. Denk aan de fraai uitdrukking: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’.

De mooiste humor

Ik vind het geweldig met vrienden dubbel te liggen van het lachen bij een komische film. Of bij toevallige humor in een ander soort film, bij een cabaretier of andere lachmomenten. Maar de mooiste humor en volgens mij de meest waardevolle, is de inwendige lach. Die is er altijd als je de humor van dingen kunt inzien, de absurditeit van bepaalde situaties, de in gedachten grappige variant kunt maken bij een uitspraak en zo voort…

Lees ook de berichten ‘van Maarsseveen humor‘ of ‘Helpdesk humor

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *