Diederick van Eck, de vergeten soldaat

Gisteren zag ik de speciale uitzending van Opium TV, waarin presentator Cornald Maas op zoek ging naar het succes van de musical De Soldaat van Oranje. Daarbij kwam het ontstaan van de musical vanzelfsprekend ook aan bod, hoewel minder uitgebreid dan in de film ‘The making of …’ die in 2011 uitkwam op DVD met de muziekCD. In beiden ontbrak één naam, die van Diederick van Eck.

Diederick van Eck

vlnr.: Diederick, Edwin de Vries, Fred Boot, Robin de Levita, Tom Harriman, Pamela Oland en Theu Boermans

vlnr.: Diederick van Eck, Edwin de Vries, Fred Boot, Robin de Levita, Tom Harriman, Pamela Oland en Theu Boermans

Was het Diederick van Eck, de vergeten soldaat, of was het verhaal dat hij me vertelde over zijn rol bij de musical te mooi… om waar te zijn.

Vorig jaar december sprak ik Diederick over zijn project ‘Van Gogh by Van Eck’. Daarbij kwamen natuurlijk ook de musical Soldaat van Oranje en zijn vriendschap met Erik Hazelhoff Roelfzema ter sprake.

Veel mooier dan in bovengenoemde beeldverslagen vertelde hij enthousiast en beeldend zijn verhaal over de totstandkoming van de musical.

Valse geschiedschrijving!?

Ik kan zijn verhaal van ruim drie kwartier nauwelijks navertellen en ga dat ook niet proberen. De grote lijn van het verhaal van Diederick van Eck heb ik wel duidelijk. En dan blijf ik toch met het idee zitten dat de geschiedenis in de uitzending van Opium TV (en de film) enigszins wordt vervalst, iemand tekort wordt gedaan of ons een mooie verhaal wordt onthouden.

Waarbij bij dat laatste natuurlijk als excuus geldt dat het voor het doel niet belangrijk is. Zowel Opium TV als de film zijn gericht op bezoekers en continuering van het succes.

De vader van succes

vlnr.: Anne-Paul Houwen, Tom Harriman, Diederick van Eck, Fred Boot

vlnr.: Anne-Paul Houwen, Tom Harriman, Diederick van Eck en Fred Boot

Ik loop lang genoeg mee om te weten dat elk verhaal meerdere kanten heeft en dat succes meerdere vaders heeft. Dat het afhankelijk is van de persoon die het verhaal vertelt of het doel dat ermee wordt beoogd. Maar wie het verhaal van Diederick had gehoord, een boek op zichzelf waard, zou net als ik met dezelfde vraagtekens blijven zitten.

Op internet zoeken naar een antwoord levert weinig op. De meeste berichten over Diederick gaan over zijn project ‘Van Gogh by Van Eck’. Dat bestaat onder andere uit een verhaal dat wordt verteld door Oscar winnares Helen Mirren. En met zijn project ‘Tribute International‘ promoot hij de schilderijen van Van Gogh, die niet van echt zijn te onderscheiden door het gebruik van een 3D-scanner en 3D-printer.

Slechts op sommige internetpagina’s, vooral vlak voor en kort na de start van de musical, wordt Van Eck opgevoerd als co-producent.

Productiefoto’s en meer

Op de website van Pamela Oland staat een groot aantal foto’s uit de pre-productiefase. En in een interview (pdf, 1,5 mb) met Pamela Oland en Tom Harriman, de schrijvers van de liedjes, zegt de laatste over Diederick van Eck:

I want to give credit here to the person who introduced us to Erik. At the beginning of pre-production, Diederick Van Eck – one of the show’s initiators – arranged for us to come to Holland for a sort of “crash course” in Dutch history. He was an out-of-the-box thinker who felt the producers needed to use American writers to give the show a more universal approach. He brought them to LA to meet us. They liked our ideas.

Hij zegt eigenlijk dat Diederick uiterst creatief is (out-of-the-box) en in het groot denkt (universal approach). Ik ben het met hem eens.

Erik Hazelhoff Roelfzema

Dus. Was hij de vriend van Erik Hazelhoff Roelfzema die de auteur ervan overtuigde mee te werken aan een musical? Was hij degene die als oud-bankman de financiering van de musical voorstelde bij Alex Mulder? Was hij degene die in de leegstaande hangar op vliegveld Valkenburg een vaste theaterzaal zag voor de musical?

Terugdenkend aan de uitzending van gisteren kan ik niet anders dan blijven zitten met het idee: Diederick van Eck, de vergeten soldaat van een musical. Een soldaat op zijn minst.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 december 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *