- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Goede voornemens

De eerste dag van het nieuwe jaar. Voor veel mensen de tijd voor het uitvoeren van goede voornemens. Stoppen met roken, afvallen of juist aankomen, aardiger zijn of daadkrachtiger optreden zijn voornemens waarmee direct kan worden begonnen.

Bijna altijd is het voor het verwezenlijken van de voornemens nodig te veranderen. Zonder de bereidheid te veranderen blijf je in een veilige comfortzone hangen. De kans dat je de voornemens tot een goed einde brengt is dan nihil.

T. Harv Eker schreef daarover in zijn boek ‘Secrets of the millionaire mind’:
Als je een hogere kwaliteit van leven wilt bereiken, zul je bereid moeten zijn om sommige van je oude manieren van denken los te laten en nieuwe manieren te accepteren.

Volgens mij komt het vooral neer op zelfdiscipline. Sterk genoeg zijn om dat chocolaatje niet te nemen, als het wordt aangeboden. Sterk genoeg zijn toch naar de sportschool te fietsen, wanneer het buiten koud is en je liever op bed blijft liggen.

Zelfdiscipline, noem het wilskracht, wordt ook genoemd door anderen. Maar daarnaast geven ze veel andere adviezen. Zoals met een ander samenwerken aan eenzelfde voornemen, je kunt dan elkaar sterken als dat nodig is. Je voornemen benoemen bij iemand die dicht bij je staat kan hetzelfde effect hebben.

Belangrijk

Accepteer het als je een keer een moment van zwakte hebt en voel je er niet schuldig over. Besef dat je zelf schuldig bent, maar doe er verder niet moeilijk over.

Verander je gedachten, ze houden je in oude gewoonten. Bedenk wat de beste nieuwe gedachten zijn voor jou; de gedachten die jou stimuleren door te zetten. Een doel of beloning formuleren bij het goede voornemen kan ook helpen. Het is ook goed om de nieuwe gedachten af en toe nog eens onder de loep te nemen; werken ze nog goed voor je.

Uitstelgedrag

Waarom wordt niet direct begonnen op 1 januari? Met roken bijvoorbeeld kun je immers van het ene op andere moment stoppen. Vaak worden redenen bedacht om niet direct te hoeven starten met de uitvoering van een goed voornemen.

Op zich is het uitstellen geen probleem natuurlijk, als er werkelijk een goede reden is. Maar als het uitstellen geleidelijk tot afstel leidt, zal het niet lukken het geformuleerde doel te bereiken.

Angst

Oorzaak van het uitstellen is doorgaans angst. Dat kan faalangst zijn. Maar ook angst het voornemen niet perfect uit te (kunnen) voeren of angst dat de lat te hoog is gelegd en het doel niet bereikt kan worden. Uitstellen geeft tijdelijk een goed gevoel, maar al snel zal dat gevoel veranderen in een vorm van schuld.

Het is daarom verstandig de angst te veranderen naar een gedrag waardoor het voornemen wordt opgepakt en tot uitvoering gebracht. Vaak helpt het al te bedenken wat het ergste is dat je kan overkomen. Dan blijkt dat het niet uitvoeren vervelender is dan dat ergste. Helemaal als je bedenkt wat de kans is dat het ergste ook inderdaad zal plaatsvinden.

De 3 seconden tip

Een interessante tip die ik ooit kreeg is bij de gedachte aan een stap die je moet zetten, die stap binnen 3 seconden te starten. Na die 3 seconden begint je alter ego of onderbewuste redenen te geven om het niet te doen.

Voor goede voornemens werkt dat natuurlijk minder goed omdat er doorgaans meer dan 3 seconden ligt tussen het voornemen en de mogelijkheid het uit te voeren.

Dus moeten we het weer doen met adviezen. Bij het voorkomen van uitstellen zijn die ongeveer hetzelfde als hierboven al zijn genoemd. Daarnaast is het verstandig afleiding te vermijden. Alles om je heen trekt je weg van de uitvoering. Het geeft je de mogelijkheid uitvluchten te bedenken en de uitvoering van je goede voornemens doorgaand uit te stellen.

En we weten als van het oude spreekwoord: ‘van uitstel komt afstel’. En dat willen we in ieder geval vandaag nog voorkomen.