Jeremy Gleick

Jeremy Gleick en het leren van iets nieuws

‘René, ken jij Jeremy Gleick?”, vroeg Peter, een vriend, mij afgelopen woensdag.

‘Er gaat niet direct een bel rinkelen’, antwoordde ik, ‘ik ken een Gleick, maar die heet volgens mij James. Dat is een schrijver die onder andere een boek schreef over Chaos. Maar Jeremy zegt me niets’.

Jeremy Gleick en praktische vaardigheden

‘Jeremy Gleick studeert neurowetenschappen aan de Universiteit van Los Angeles (UCLA). Drie jaar geleden stelde hij voor zichzelf de ‘learning hour’ in. Hij wilde leren en reserveerde een uur per dag voor het leren van iets nieuws. Toen ik over hem las moest ik direct aan jou denken’.

‘Het klinkt als een interessant concept. In plaats van televisie kijken of iets anders stompzinnigs. Ja, leuk. En wat leert hij dan zoal, is het allemaal theorie of doet hij ook praktische dingen?’

‘Van alles. Hij heeft er inmiddels bijna 10.000 uur opzitten. Natuurlijk zit er theorie bij over allerlei zaken. Maar hij leerde zichzelf ook jongleren, messen werpen, piano en gitaar spelen, een vechtsport, kaarttrucs’.

En theoretische kennis

‘En aan waar moet ik aan denken bij theoretische kennis?’

‘Wat ik me kan herinneren leerde hij het gedicht Bhagavad Gitae uit zijn hoofd. Hij verdiepte zich in de Amerikaanse revolutie, de Koreaanse oorlog en dergelijke. Hij heeft een lijst bijgehouden van elk uur. Oh ja, hij heeft ook nog leren ijzer smeden. Daar heeft ie nog brandwonden mee opgelopen’.

‘Tja, dat kan gebeuren. Leert die Jeremy Gleick eigenlijk altijd alleen of ook met vrienden’, vraag ik Peter.

‘Er zijn volgens mij wel dingen geweest die hij samen met iemand anders deed. Een vechtsport leren lijkt me niet iets dat je alleen doet, tenzij je alleen de theorie tot je neemt. Er stond wel iets in over hypnose. Toen hij dat leerde heeft hij een slachtoffer gevonden waarop hij kon oefenen’.

‘Jeremy Gleick zei je. Ik ga eens kijken of ik wat over hem kan vinden op internet’.

Zie ook het bericht ‘Is daar nog een Polymath?

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *